Jefun perusteet

Jefu – mistä siinä oikein on kyse?

Molemmilla joukkueilla on kentällä kerrallaan 11 pelaajaa. (Jefua pelataan myös 7 vs 7 -versiona etenkin juniorisarjoissa.) Monista muista joukkuelajeista poiketen jenkkifutiksessa joukkueen puolustus ja hyökkäys ovat kentällä eri aikaan.

Miten peli alkaa ja etenee?

Ennen ottelun alkua aloituspotkun (kick-off) potkaiseva joukkue sekä kenttäpuoliskot määritetään kolikonheitolla.

 

Potkaisevan joukkueen tavoitteena on potkaista pallo mahdollisimman kauas, eli saada potkua palauttava joukkue aloittamaan hyökkäysvuoronsa mahdollisimman kaukaa maalialueesta. Palauttava joukkue taas pyrkii kuljettamaan palloa kantamalla mahdollisimman pitkän matkan maalialuetta kohti.

 

Palauttavan joukkueen ensimmäinen hyökkäysvuoro alkaa kohdasta, jossa pallon palauttaja taklataan.

Kick off potkaistaan aina pelin alussa sekä pistesuoritusten jälkeen.

Hyökkäyksen tarkoituksena on edetä 10 jaardia neljällä yrityksellä (down) juosten ja/tai heittäen. Jos se onnistuu etenemään tarvittavat jaardit, se saa uudet neljä yritystä edetä seuraavat 10 jaardia.

 

Puolustava joukkue pyrkii pysäyttämään hyökkäyksen etenemisen. Hyökkäysvuoro vaihtuu, jos hyökkäys ei pysty etenemään 10 jaardia neljällä yrityksellä tai jos puolustus saa syötönkatkon (intteri) tai peittää rähmätyn pallon (fumble).

Pisteet – miten niitä tehdään?

Pelin tarkoituksena on tehdä mahdollisimman paljon pisteitä. Enemmän pisteitä tehnyt joukkue voittaa. Pisteitä tehdään pääasiassa palloa heittämällä, potkaisemalla tai juosten kuljettamalla.  Maalia kutsutaan touchdowniksi (lyhenne TD).

Tuomari nostaa kätensä pystyyn touchdownin eli maalin merkiksi.

Jenkkifutiksessa pisteitä voi tehdä kolmella eri tavalla:

 

1. Maali (touchdown, TD), 6 pistettä.

Touchdown syntyy, kun hyökkäyksen pelaaja saa pallon kiinni maalialueella tai kun hyökkääjä kantaa pallon maalialueelle. Touchdownin tehnyt joukkue saa maalin jälkeen lisäpisteyrityksen, josta voi saada joko 2 pistettä (”pelaamalla” eli kuljettamalla tai heittämällä pallo uudelleen maalialueelle) tai 1 pisteen (potkaisemalla pallon maalihaarukasta läpi).

 

2. Potkumaali, 3 pistettä.

Potkumaali syntyy, kun potkaisija potkaisee pallon maalihaarukan läpi.

 

3. Oma maali (safety), 2 pistettä.

Oma maali syntyy, kun pallonkantaja taklataan omalle maalialueelle.

KENTTÄ JA PELIAIKA

Kenttä on yhteensä 120 jaardia (109,72 metriä) pitkä ja noin 53 jaardia (48,46 m) leveä. Molemmissa päissä kenttää on 10 jaardin maalialueet, joten varsinainen pelialue on 100 jaardia (91,44 m). Maalialueiden keskellä takareunassa on maalihaarukat, joiden välistä pallon potkaisemalla voi tehdä pisteitä.

 

Peliaika on Suomessa ja muualla Euroopassa 48 minuuttia. Peliaika jaetaan neljään neljännekseen, joista kukin kestää 12 minuuttia. Toisen neljänneksen jälkeen pelissä on noin 15 minuutin pituinen puoliaika. Jokaisen neljänneksen päätyttyä joukkueet vaihtavat kenttäpuoliskoja.

 

Pelikello pysäytetään muun muassa

  • kun pallo menee yli rajojen
  • jokaisen pistesuorituksen jälkeen
  • epäonnistuneiden heittopelien jälkeen
  • rangaistusten ja aikalisien vuoksi.
Kenttä on jaettu 5 ja 10 jaardin välein poikittaisilla viivoilla.
Tuomarit ja rangaistukset

Useimmiten jenkkifutisottelussa on yhteensä viisi tuomaria, joista päätuomarin tunnistaa valkoisesta lippalakista. Vaahteraliigassa ja maaotteluissa on seitsemän tuomaria. Ottelun aikana tuomari heittää kentälle keltaisen liinan merkistä tehdystä rikkeestä.

 

Rangaistuksia on kolmen tasoisia: 5, 10 ja 15 jaardia. Rangaistukseen liittyy usein myös yrityksen uusiminen (hyökkäävä joukkue saa uusia edellisen yrityksensä).

 

Yleisimpiä rangaistusten syitä ovat paitsio eli aloituslinjan ennenaikainen ylittäminen, kiinnipito, syötön vastaanoton häirintä sekä selkään blokkaaminen.

Pelissä on tapahtunut virhe, ja päätuomari kertoo sekä näyttää käsimerkein mistä virheestä on kyse.
Kiinnostuitko jenkkifutiksen kokeilemisesta? Uudet harrastajat ovat tervetulleita mukaan niin miesten, naisten kuin juniorijoukkueiden harjoituksiin. Ota rohkeasti yhteyttä sähköpostitse, somen tai WhatsAppin kautta.
Lajiliiton Video jenkkifutiksen perusteista