Maailma ei ole ollut entisensä helmikuun jälkeen kun Saints ilmoitti signanneensa pelinrakentajan ja hetki tämän jälkeen laitettiin nimi paperiin amerikkalaisen DB kanssa. Sitten meni uusiksi jenkkisopimusten lisäksi kausi, sponsorit sekä budjetti. Pelinrakentajan tuomista ei katsottu niin tarpeelliseksi kuin DB tuomista, ja signattu DB päätti jäädä Amerikkaan.

Kun valoa alkoi kajastamaan tunnelin päässä keväällä, päästiin harjoittelemaan ja julkistettiin tieto kauden pelaamisesta puolikkaana. Tällöin katsottiin budjettia ja kautta uusiksi. Jälleenrakentamisen kausi 2020 voisi olla myös menestyksen kausi.

Pienenä miinuksena budjettiin oli SAJL päätös pelata ottelut 1-5 ja siirtää ne viikoille 6-10. Tällöin päästiin tekemään kenttävarauksetkin uusiksi, tosin kaiken uudelleen järjestely alkoi jo olemaan tuttua. Tämä päätös ikävä kyllä myös tarkoitti Saintsille kahta kotipeliä ja kolmea vierasottelua sekä Rovaniemen jälkeen eniten kilometrejä bussissa.

 

Uusi pelinrakentaja…

Pelinrakentajana Saintsissa pelaa Nicholas Sandhu. Tämä Porin lahja amerikkalaiselle jalkapallolle on aloittanut lajin 2006 aikaisemmin pelinrakentajana Pori Bearsissa, käyden välissä myös 4 vuotta Chabot collegessa opettelemassa lajia.

Nicolas:

Nopealla aikataululla lähdin mukaan pelaamaan tähän kauteen mikä on tehnyt kentille paluusta melkosen intensiivistä. Nyt on kuitenkin saatu uusi pelikirja pureskeltua auki ja palaset hienosti loksahtamaan kohdilleen hyökkäyksen osalta. Dajonilla on selkeä visio juoksu hyökkäyksestä oman taustansa vuoksi ja hän taas antaa mulle tilaa heitto hyökkäyksen puolella soveltaa jos ei joku istu omaan pelityyliin. Hienoa lähteä pelaamaan kun ympärillä on äijiä joilla liivissä monta liigavuotta. Ehkä eniten odotan matsia entistä kotijoukkuetta Bearsia vastaan, siinä tulee olemaan varmasti enemmän latautumista henkilökohtaisella tasolla.

Aloitin itse pelaamaan Pori Bearsissa C-junnuissa. Parin vuoden päästä olin miesten ringissä aloittavana ja noihin aikoihin sain ekat kosketukset U-19 ja miesten maajoukkueissakin. 2011 oli eka liigakausi Roostersissa ja 2012-2014 meni Yhdysvalloissa Chabot Collegessa JUCO fudiksen parissa. Suomeen palattuani ympyrä sulkeutui parilla divarikaudella vanhan kotijoukkueen Bearsin riveissä.

Kuva Tytti Martikainen

 

Ja uusi vanha amerikkalainen:

Rajojen sulkeminen sekä rajavartiolaitoksen tulkinta valtioneuvoston ohjeista sisä- ja ulkorajaliikenteen rajoittamisesta aiheutti myös Tampereella pohdintaa ulkomaalaispelaajien matkustamisesta. Nopeasti kävi ilmi, että Amerikasta ei tänne tulla, ellei matkusteta jonkun EU/Schengen maan kautta. Toki matka voi tyssätä sielläkin. Kaikista helpointa olisi tuoda mies EU / Schengen alueen sisältä, mutta ne ovat harvassa. Divarin siirtorajan eli kesäkuun viimeisen päivän lähestyessä lauantai iltana 27.6 tausta roolin miesten joukkueessa ottanut, aikaisemmin GM tehtävässä ollut Lönnqvist, vietti aikaa terassilla ja päätyi soittamaan Elliott Jeffcoatille. Yleisen jutustelun kestettyä jo toista tuntia puhuttiin myös vähän tulevaisuuden suunnitelmista ja kävi ilmi että Elliott viettää aikaa Itävallassa / Saksassa ja odottelee että syyskuussa alkaisi tapahtumaan. Tästä se ajatus sitten lähti. 3 päivää aikaa laittaa sopimus ja siirto kuntoon.

Pikainen puhelu HC Hannes Mattilalle ja hän keskusteli OC Dajon Newellin ja DC Jussi Taipalmaan kanssa. Molemmat totesivat Elliotin sopivan joukkueeseen ja tehtävään. Tämän lisäksi mies oli jo Euroopassa ja valmis tulemaan Suomeen noin 10 viikoksi mitä kausi edellytti. Ja tämän lisäksi sekä Elliotilla, että Lönnqvistillä oli tuoreessa muistissa vielä pettymysten kausi 2018. Ja uusi mahdollisuus.

Kausi 2018, mitä silloin oikein tapahtui..?

No sitä tuskin kukaan osaa tarkalleen sanoa ja sormea ongelmaan tai ongelmiin laittaa, mutta erittäin hyväksi rakentunut Saints joukkue alisuoritti tällöin erittäin vahvasti maalialueelle pääsemisessä. Tilastojen valossa joukkue sai enemmän 1 yrityksiä, juoksujaardeja sekä heittojaardeja kuin vastustajan keskiarvo. Vastustajaa rangaistiin enemmän, vastustaja punttasi enemmän. Ja näistä lukemista huolimatta Saints sai vain 75% niistä pisteistä mitä vastustaja teki. Ja Elliott Jeffcoat istui sivurajalla. Tämä oli asia mistä keskusteltiin paljon tuona lauantaisena iltana. Puhelussa käytiin läpi heti tulevasta kaudesta yksi sääntö sopimuksen ehdoksi; kun Elliott haluaa kentälle niin Elliott pääsee kentälle. Ratkaisijat haluavat olla kentällä, eivät penkillä. 

Näin ollen kolmen asian; oleskelu Euroopassa, OK valmennukselta sekä halu korjata 2018 tapahtumia loksahdettua mukavasti paikoilleen, Elliott Jeffcoat on Suomessa ja Tampere Saintsissa myös 2020. 

 

2019 Elliott on pelannut Saksassa ja 2020 oli tarkoitus pelata Itävallassa mutta korona sotki tämän mahdollisuuden

In 2019 I played in Germany for two teams in helping one stay in the GFL1 in their 40 year anniversary. This year I signed to a team in Austria in 2020 but the virus hit the week of the 1st game so I spent some time around Austria and Germany then came back home to Tampere. I expect to win and have a great time with former teammates and friends who are pretty much my family. The team has a a great vibe and spirit, I enjoy the culture  Hannes is building. Everyone is focused the right way and the team looks better each day. With a little luck we should be contending for the Championship as long as we stay humble and hungry.

Kun kausi on ohi niin pelit ehkä vielä jatkuvat…

Kauden jälkeen koittaa suurempi keskustelu jatkosta. Tällä hetkellä on voimassa liittohallituksen päätös siitä, että 2020 divarin voittaja joko nousee liigaan tai tippuu kakkosdivariin.

Tampere Saints lähtee kauteen voittamaan divarin mestaruutta mutta meillä ei ole haluja nousta takaisin liigaan, vielä. Jos siis Saints nostaa kannua ja leikkaa sukkaa syyskuun ensimmäinen viikonloppu alkaakin kabinetissa keskustelu Saintsin aloittamana olisiko kuitenkin järkevämpää jäädyttää liigan ja divarin joukkueet täksi lyhyeksi kaudeksi. Toki jos kävisi niin että Saints jäisi alemmille sijoille divarissa niin kannatamme silti sarjojen jäädyttämistä. Ellei sitten joku halua nousta liigaan. Keppi/porkkana tämän kauden menestyksen perusteella olisi perin ikävää kautta 2021 ajatellen.


Suurin osa pelaajarungosta jatkaa ja uusia tulijoita on liittynyt joukkueeseen.

Miesten rosteri löytyy osoitteesta:
https://tamperesaints.fi/miehet/

Kotiottelut Pyynikillä:

LA 08.08. kello 17.30 Pyynikin urheilukenttä, Tampere   Saints  –  Bears

LA 15.08. kello 17:30 Pyynikin urheilukenttä, Tampere   Saints  –  United Newland Crusaders

Ja mikäli mennään Pyynikille playoffeihin kannattaa jo varata kalenteriin sunnuntai 30.8 sekä perjantai 4.9.

Tervetuloa Pyynikille katsomaan Pirkanmaan parasta jenkkifutista!

 

Teksti: Marcus Lönnqvist

Kuvat: Tytti Martikainen

Artikkelikuva: Harri Koivunen