Elina Leukkunen Tampere Saints naisten päävalmentajaksi

Elina Leukkunen Tampere Saints naisten päävalmentajaksi

Saints naisten uusi päävalmentaja kaudella 2024 on Elina Leukkunen. Viimeiset kaksi kautta joukkuetta päävalmentajana pyörittänyt Mikko Aspinen jättäytyy sivuun roolista, ja apupäävalmentajana toiminut Leukkunen tarttuu innokkaana vastuuseen.

“Päällimmäiset ajatukset tulevaa ajatellen ovat pääosin positiivisia ja innostuneita, mukana tietenkin ripaus jännitystä, mutta sekin on ihan maltillisella tasolla ja kallistuu kuitenkin sinne positiivisen puolelle” Leukkunen summaa uutta rooliaan.

Leukkunen on ollut osa Saintsin joukkuetta jo vuodesta 2018, ensin pelaajana hyökkäyksen linjassa ja sen jälkeen viimeiset kaksi kautta samaa pelipaikkaa valmentaen. Leukkusen omistautumista joukkueelle kuvastaa se, miten hän ensimmäisellä valmennuskaudellaan vuonna 2022 puki vielä nappikset takaisin jalkaan ja palasi kentälle, kun joukkue sitä tarvitsi.

Leukkunen aloitti amerikkalaisen jalkapallon vuosien 2011–2012 vaihteessa Helsinki Roostersissa. Roostersin paidassa hän oli mukana voittamassa Suomen mestaruutta kaudella 2016. Hän on lisäksi pelaajaurallaan edustanut Suomea kansainvälisellä tasolla, ja Suomen mestaruuden ohella hänen saavutuksiinsa lukeutuu Euroopan mestaruus vuodelta 2015.

Leukkunen kehuu edeltäjiään Mikko Aspista ja Panu Hämäläistä siitä, miten joukkueen toimintaa on järjestetty ja viety eteenpäin viime vuosien aikana, eikä hän uskokaan joutuvansa suuria muutoksia esimerkiksi offseason-harjoittelun rakenteen osalta tekemään. 

“Tämän laivan kippariksi on siinäkin mielessä helppo siirtyä. Varmaan pientä ‘omaakin’ sinne tulee, mutta pääasiassa en näe, että mitään merkittävää muutostarvetta olisi”, Leukkunen lisää.

Kautta 2023 on myös jo ehditty käydä läpi; kehityskohtia on löydetty ja ratkaisuja niitä varten lähdetty etsimään:

“Viime kausi oli varmasti jälleen opettavainen itse kullekin, ja ehkä jossain määrin erilainen kuin mitä odotti. Kärkikahinoista meidät asiaa pohdittuani erotti se, että oltiin terävimmillämme jo heti kauden ekalla puolikkaalla, kun sen aika olisi ollut enemmän jälkimmäisellä puoliskolla ja edelleen runkosarjan jälkeen. Siihen ei varmaan mitään yhtä yksittäistä syytä ole, mutta sen verran pitänee peruutuspeiliin katsoa, löytyisikö isosta kuvasta selkeitä keskittymistä vaativia seikkoja, joiden myötä ollaan ensi kaudella nousujohteisia ja tasaisia tiukan paikan tullen”, Leukkunen pohtii.

Seuraavana edessä on Leukkusen mukaan taustahommien haltuunottamista ja tarvittaessa prosessien pientä sopeuttamista. Treenitkin ovat Koivistonkylän kentällä jo syksyn 2023 osalta käynnistyneet. Tämän hetkiseen pelaajatilanteeseen Leukkunen on tyytyväinen, vaikka vaihtuvuuttakin edelliseen kauteen verrattuna on:

“Ensi kautta ajatellen meillä onkin mukavasti pelaajia kasassa jo varhaisessa vaiheessa, mutta tietenkin vaihtuvuuttakin on, kuten usein kausien välillä. Odotukset asettuvat varmasti ainakin osin siihen, että uusille vastuunkantajille niin kentällä kuin mentaalisestikin olisi roolia tarjolla, ja toivonkin että tähän haasteeseen moni vastaa. Pyrin siihen antamaan tukea niin hyvin kuin suinkin osaan.”

Ensi viikolla Pyynikin urheilukentällä alkaa joukkueen alkeiskurssi, jossa lajista kiinnostuneet pääsevät ottamaan haltuun lajin perusteita, ja toki kokeneemmatkin pelaajat ovat tervetulleita tutustumaan Saintsin toimintaan.

“Toivottavasti alkeiskurssin kautta saadaan lisäksi uusia kasvoja mukaan, ja sen jälkeen alkaa matka vuosikellon viitoittamaa tietä pitkin kohti kesää 2024.”

Lue lisää alkeiskurssista tästä!

Kirjoittaja: Veera Jalava

Kansikuva: Fotokuutti