Finaaliraportti: Saintsin naisten kaulaan hopeiset mitalit

Lauantaina 5.9. ratkaistiin naisten Vaahteramaljan kohtalo, kun Espoon Leppävaaran stadionilla finaalissa toisensa kohtasivat runkosarjan voittanut Tampere Saints ja naisten jenkkifutista suvereenisti viimeiset kaudet hallinnut Helsinki Wolverines. Naisten jenkkifutiksen kiinnostavuus on noussut viime vuosina hurjasti, ja tämän vuoden naisten Vaahteraliigafinaali välitettiinkin suorana lähetyksenä esimerkiksi Ruudun ja Aamulehden kautta, väliaikahaastatteluineen kaikkineen. 

Helsinkiläisten kokemus finaalipeleistä hyödyttää heitä ottelun alusta asti. Siinä missä Saintsin pieni hermoilu näkyy esimerkiksi rangaistuksina ja pudotettuina palloina, Wolverinesin suvereeni luotto omaan tekemiseen johtaa varmoihin jaardeihin yrityksestä toiseen. Suomen parhaan keskushyökkääjän Tytti Kuusisen pysäyttäminen vie keskittymistä ja energiaa tamperelaisten puolustukselta, ja se luo tilaa muiden hyökkääjien iskuille. Wolverines avaa pistetilinsä ensimmäisellä neljänneksellä keskushyökkääjä Anna Martolan vahvalla juoksulla ja Kuusisen tarkalla lisäpistepotkulla. Toisella neljänneksellä helsinkiläiset saavat heittopelinsä kuntoon, ja pelinrakentaja Pia Kosonen löytää lyhyessä ajassa kahdesti laitahyökkääjä Matilda Kososen maalin arvoisesti. Kuusisen saadessa molemmat lisäpistepotkut haarukkaan, puoliajalle siirrytään ahmattarien johtaessa 0–21. 

Toinen puoliaika alkaa tamperelaisten kannalta täydellisesti, kun potkaisija Lotta Ahosen potku kimpoaa Wolverines-pelaajasta, Jonna Tuovinen pääsee peittämään pallon ja tamperelaiset aloittavat hyökkäysvuoronsa ahmattarien puolelta kenttää. Saints saakin tästä virtaa ja jyrää itsensä jo parin jaardin päähän maalista. Helsinkiläisten piinkova puolustus ei kuitenkaan luovuta, ja lopulta kirjaimellisesti repii pallon hyökkääjän sylistä. Helsinkiläisten juoksupeli on taktista, se syö paljon aikaa kellosta ja on myös tehokasta. Kun pelinrakentaja Pia Kosonen juoksee itse pallon kanssa maaliin ja Kuusisen onnistuneen potkun jälkeen helsinkiläisten johtolukemat ovat jo 0–28, ahmattarien yli seitsemän minuutin hyökkäysvuoro syö tamperelaisilta viimeisenkin mahdollisuuden maljaan ja viimeisen polvistumisen jälkeen helsinkiläisten voitonjuhlat ovat valmiita alkamaan. 

Saintsin päävalmentaja Panu Hämäläisen ensimmäiset tunnelmat ovat ottelun jälkeen ristiriitaiset: ”Päällimmäisenä mielessä on tietenkin pettymys ottelun lopputuloksesta. Voittajasta ei jäänyt epäselvyyttä eikä ottelusta jossiteltavaa, joten isot onnittelut Wolverinesille! Samalla yhtä isona, ellei isompanakin, on mielessä ylpeys jengimme kehityksestä ja yhteenkasvamisesta kuluneen kauden aikana.” 

Saintsin pelaajistosta naisten Vaahteraliigan All Stars-kentälliseen pääsivät hyökkäyksen linjan Sara-Maria Lehtonen, puolustuksen linjan Eveliina Virtanen, takapuolustaja Jonna Tuovinen, potkunpalauttaja Katariina Kiviniemi sekä laitahyökkääjänä tähdistökentälliseen valittu Lotta Ahonen. Ahonen valittiin SAJL:n toimesta myös vuoden tulokkaaksi sekä vuoden etenijäksi.

Teksti: Tuuli Janhunen

Kuva: Fotokuutti