Kankeasta alusta huolimatta miehille tyrmäysvoitto!

Tampereen sinisten pyhäkössä, pilvisen viileässä maanantai-illassa kamppailtiin ensimmäinen taistelu Vaahteraliigan putoamiskurimuksen välttämisestä, kun Pyynikin kentälle Saintsin vieraaksi saapui Seinäjoki Crocodiles. Saintsin vieraillessa aiemmin Seinäjoella Cocodilesin OmaSP-stadionilla, oli kotiintuomisina vain tappion katkeraa kalkkia, mutta nyt oli pakkovoiton paikka. Crocodiles oli 2 pistettä edellä sarjataulukossa ja eroa putoajan paikkaan vain 2 pistettä sinnekin. Voitolla päästäisiin tasapisteisiin Seinäjoen kanssa ja saataisiin myös 4 pistettä eroa putoajan paikkaan. Panokset olivat selvät. Seinäjoen tappio vielä muistissa, maksettaisiin tänään kalavelat sitten korkojen kera takaisin.

Saintsin tätä kautta ovat leimanneet ensimmäisen neljänneksen käynnistysvaikeudet. Muistissa oli vielä Seinäjoen pelin ensimmäisen downin katastrofi, eikä tämäkään ottelu tuonut muutosta. Saintsin ensimmäisen hyökkäysvuoron tyrehdyttyä, Crocodiles heitti jälleen kylmää vettä niskaan heti ensimmäisellä draivillaan, kun Dijon Washington sai nappitarkan syötön tähän otteluun pelinrakentajaksi laitetulta WR Bonnaccilta. Maalialueen takanurkkaan suuntautunut heitto lensi juuri ja juuri Saintsin kulmapuolustajan yli Washingtonin hanskoihin. Seuraavaakaan takaiskua ei tarvinnut kauaa odotella. Seuraavalla Crocodilesin hyökkäysvuorolla WR Pasi Raatikainen voittaa yksi vastaan yksi tilanteen Saintsin kulmapuolustajaa vastaan, ja Italiassa pelinrakentajanakin pelanneen Bonnaccin tarkka nuoliainen toimittaa pallon Raatikaiselle. 5 minuuttia ja kotijoukkue oli jälleen antanut eteen kaksi maalisuoritusta. Tomi Natrin varmasti tehtyjen lisäpisteiden jälkeen oli tilanne 0 – 14 vierailijoille.

Saints lähti takaa-ajoon, mutta Crocodiles pystyi tukkimaan juoksuväylät ja vastaanottajat pysyivät pimennossa. Tilanteeseen tarttui pelinrakentajamme Raleigh Yeldell, joka atleettisuutensa avulla sai juoksupelinsä kulkemaan yritys yritykseltä aina vastustajan 20 – jaardin sisäpuolelle. Kentän käydessä ahtaaksi etu on aina puolustajalla, mutta heittopelin haettiin ja Ilari Laine löytyy maalialueen nurkasta ja Raleigh Yeldell toimittaa pallon varmasti perille. Tilanne 7 -14. Saints oli tullut peliin takaisin.

 

Ilari Laine hallitsee ilmatilaa.

Toinen neljännes alkoi erinomaisissa merkeissä kotijoukkueen puolustuksen ryöstäessä pallon Crocoilta. Raleigh Yeldell kiitti hyvästä kenttäasemasta ja tavoitti vastustajan maalialueen keskeltä Jaakko Koivusen, joka näin hienosti korvasi Crocojen ensimmäiseen maaliin johtaneen virhearviointinsa. Jarkko Ylä-Häkkinen toimitti lisäpisteen tarkasti haarukkaan ja tilanne 14-14.

Crocodiles ei omilla hyökkäysvuoroillaan saanut toisella neljänneksellä mitään aikaan. Saints puolustus tiivistyi minuutti minuutilta ja Croco hyökkäys vuorostaan pehemeni samaa tahtia. Yeldell taas pääsi enemmän ja enemmän sinuiksi vastaanottajiensa kanssa ja seuraava touchdown näki päivänvalon kun Ilari Laine löytyy maalialueen keskeltä. Tilanne 21-14.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Yeldellin millintarkka heitto löytää Crocojen maalialueen keskustasta vuorostaan Henri Laineen, joka kolmen Croco-puolustajan estelyistä huolimatta säilyttää pallon hallussaan. Tilanne 28-14, joka jää myös puoliaikatulokseksi.

Toisella puoliajalla Saints jatkoi sitä mihin oli ensimmäisen lopettanut. Saintsin saksalaisvahvistus Tobias Fuchs ottaa syötönkatkon Crocojen 20-jaardin paremmalla puolella ja antaa näin loistavan tilaisuuden hyökkäykselle kasvattaa piste-eroa. Ja piste-eroa kasvattaa nyt vuorostaan Juzz Tiny, Portugalin lahja Tamperelaiselle jenkkifutikselle. Hyvien blokkien ja harhautusten saattelemana tilanteeksi 35-14, kun Ylä-Häkkinen laittaa varmasti lisäpisteen sisään.

Juzz Tiny pinkoo pakoon krokotiilin hampaista.

 

Seuraava Touchdown syntyy, kun Henri Laine löytyy jälleen kerran Crocojen maalialueen takakulmasta. Yeldell on päässyt vihdoin samalle sivulle pelikirjassa Laineen veljesten kanssa ja tulosta syntyy. Tilanne 42-14 kun Ylä-Häkkinen toimittaa jälleen kerran lisäpisteen varmasti sisään.

Päivän viimeinen maali tulee keskeltä linjan läpi juosten ja sen tekee Matti Airaksinen, joka pelaa kahteen suuntaan tarpeen mukaan. Keskushyökkääjänäkin monta kautta pelannut Airaksinen tuo tilanteeksi 49-14, Ylä-Häkkisen laittaessa lisäpisteen erehtymättä pystypuiden välistä.

Neljännellä neljänneksellä ei enää lisäpisteitä tehty, ja molemmat joukkueet tuntuivat hyväksyneen tilanteen. Näin lopputuloksena Saintsin kauden ennätyspisteet ja tärkeääkin tärkeämpi voitto.

Saintsin päävalmentaja Teemu Majander kiteisti voiton naurahtaen yhteen ajatukseen voittoisan ottelun jälkeen:

”Joukkueella on nyt sitä itsevarmuutta ja luottamusta nousta takaa-ajoasemasta ja ohitse. Amerikkalaisten tapaan sanottuna joukkueella on nyt Cojones.”

Näin todella on, joskin vielä on paljon korjattavaakin. Rangaistuksia Saints keräsi aivan liian paljon, väärät aloitukset, paitsiot, kiinnipidot ja etenkin isot käytösrangaistukset pitää ehdottomasti siivota seuraavaan otteluun. Saints tuli toistasataa jaardia taaksepäin ottelun aikana näiden rangaistuksien takia ja pidemmän päälle se on kestämätön yhtälö. Tähän asti Saints oli herrasmiesjoukkue rangaistuksien suhteen, johon tämä ottelu toi pahan tahran.

Hyviä puolia löytyy tänään kuitenkin erittäin paljon. 49 peräkkäistä pistettä ilman vastustajan pisteitä, nousu 14 pisteen takaa, 3 syötönkatkoa, hyökkäyksen linja antoi paljon aikaa Yeldellille ja puolustuksen linja dominoi Crocojen hyökkäyksen linjaa 3 viimeistä neljännestä, kiirehtien Bonnaccia ja estäen pitkälti Crocojen heittopelin ja aiheutti sen, että Crocot eivät pystyneet pitämään pallosta huolta.

 

Toni Hammar pääsi syötönkatkonsa ansiosta pallonkantopuuhiin.

Raleigh Yeldell on vihdoin sinut Laineen veljesten kanssa. Laineen veljekset ovat pelanneet hyvin erilaisen pelinrakentajan kanssa ennen paluuta Saintsiin, ja sävelen löytäminen ja nyanssien ymmärtäminen on ottanut aikansa puolin ja toisin.

Ehkä yksittäisin tärkein syy on kuitenkin ollut Veikka Lehtosen paluu Saintsin pukukoppiin. Veikka tuo kokemuksellaan ja karismallaan joukkueeseen sellaista johtajuutta, joka nostaa joukkueen aivan uusiin ulottuvuuksiin. Tänään Veikka pelasi kahteen suuntaan ja toimi hyvin yhteen tukimiehenä Tony Ballonin kanssa. Eikä voi väheksyä ensimmäiseen peliin otettua syötönkatkoa.

Odotamme mielenkiinnolla mitä tapahtuu lauantaina 29.7, kun Saints kohtaa Turussa Relico Trojansin. Kyseessä on ns. ”Kuoleman ottelu”. Jos Saints voittaa, on viides sija sarjassa jotakuinkin selvä, sarjapaikka turvattu ja Trojans hyvin todennäköisesti on putoamassa 1-divisioonaan. Trojansin voittaessa voidaan vielä joutua teoriassa heittämään kolikkoa Seinäjoen, Tampereen ja Turun välillä kuka lähtee alakertaan.

Jos peli on yhtään tämän päivän kaltaista, voidaan Turkuun lähteä luottavaisin mielin. Joten kaikki kynnelle kykenevät kannustamaan Saintsia Turkuun, on aika kukistaa Troijalaiset kotonaan!

 

Ottelussa palkitut parhaat pelaajat:

OmaSP – Hannes Jokinen
Game mvp – Henri Laine
Saints mvp – Raleigh Yeldell
Crocodiles mvp – Anthony Brooks