Kohti kautta 2024

Amerikkalainen jalkapallo on peli, jossa tapahtuu asioita 25 tai 40 sekunnin aikajänteellä ja kauden ulkopuolella on pitkä aika miettiä, mitä tehdään seuraavaksi. Saints-miesten ylivoimainen menestys miesten 1-divisioonassa kaudella 2023 laittoi miettimään, pitäisikö miesten joukkueen nousta Vaahteraliigaan jo kaudelle 2024. Tätä päätöstä saatiin onneksi miettiä finaalin jälkeen melkein kuusi viikkoa.

Nousu liigaan olisi tarkoittanut pullataikinan paisumista välittömästi eli kaikkien osa-alueiden olisi pitänyt lähteä nostamaan tasoaan ja olla paras mahdollinen versio itsestään. Niin pelaajien, valmennuksen kuin taustahenkilöiden. Yhteistyöyrityksiä olisi pitänyt löytää paljon enemmän liigaa varten välittömästi. Taloudellinen riski seuralle on iso budjettien kasvaessa, sekä riski katastrofaaliselle kaudelle liigassa, mikäli taso ei riitä. Suomalainen amerikkalainen jalkapallo on nähnyt viime aikoina muutamien kausien tähdenlentoja, joissa haetaan pikavoittoja isolla riskillä. Saints ei halua liittyä siihen joukkoon.

Tämän takia Saints jatkaa kaudella 2024 miesten 1-divisioonassa.

Päätavoite kaudella 2024 on voittaa jälleen Spagettimalja ja aikaisemmin määritetyn “2 Spagua kotiin ja liigaan” tavoitteen mukaisesti nousta miesten Vaahteraliigaan kaudelle 2025.

Alatavoitteita kaudelle 2024 on:

  • Median ja markkinoinnin kehittäminen kestämään Vaahteraliigan vaatimukset
  • Pelaajiston sekä valmennuksen kehittäminen vastaamaan liigatasoa
  • U20-joukkueen perustaminen kesäksi 2024
  • Junioripelaajien tehokkaampi integrointi miesten joukkueeseen ja liigan vaatimuksiin

Suunnitelma laaditaan talven 2023-2024 aikana ja suunnitelman on tarkoitus kattaa miesten kaudet 2024, 2025 ja 2026. Näistä 2025 sekä 2026 pelataan toivottavasti liigassa.

Saints-miesten päävalmentajalla Hannes Mattilalla ja joukkueen kapteenilla Janne Sulinilla on hyvät fiilikset tappiottoman kauden jälkeen. 

– Tämä on miesten joukkueen kolmas vuosi putkeen finaalissa, Mattila kommentoi. – Kuluneella kaudella vihdoin viimeisteltiin kausi hyvin.

– Kausi 2023 oli hyvää työtä meidän koko joukkueelta, Sulin toteaa.  – Erityisesti puolustuksessa pystyttiin pelaamaan nousujohteinen kausi. 

Mattilan mukaan joukkueen täytyy kehittyä ja kasvaa tulevaa kautta 2024 ajatellen. 

– Kyllä mestaruus saavutetaan kovalla työllä ja tavoitteilla, hän vakuuttaa.

Sulin uskoo, että tulevalla kaudella pelikentällä tullaan näkemään nälkäinen Saints-joukkue ja mahdollisesti myös omalla identiteetillä ja kovalla fiiliksellä pelaava puolustus. Liigaan nouseminen kaudelle 2025 on jo selkeänä tavoitteena mielessä. 

– Spagettimaljan uusiminen on toki vaikeampaa, mutta tuleva kausi on kuitenkin hyvä testi sekä seuralle että pelaajille, hän pohtii. – Joukkueen katse on siirretty kohti talvea ja kesää 2024.

Nyt on siis myös mainio hetki hypätä Saints-miesten mukaan, kausi 2024 on aikaa opetella lajin säännöt ja tekniikat. Tervetuloa treeneihin!

Kuva: Tytti Martikainen