Kuukauden Pyhimys

Mari Mäkitalo on elokuun Pyhimys. Tällä hetkellä hän toimii fysioterapeuttina, ensiapuvastaavana ja huoltajana Tampere Saintsissa miesten ja naisten joukkueissa. Hänen toimintansa näkyy parhaiten ottelupäivinä. 

Mari Mäkitalo on fysioterapeutti ja koulutettu hieroja, joka tuli mukaan Tampere Saintsin toimintaan vuonna 2016. Vuoden 2023 kausi on siis hänelle kahdeksas. Entinen Saintsin pelaaja Tuukka Lehtonen tuli projektiurheilijaksi Mäkitalon projektiin urheiluhierojakoulussa. Mäkitalo tutustui Saintsin toimintaan siis Lehtosen kautta. Silloin huoltotiimiin tarvittiin apukäsiä. Saintsissa lääkintävastaavana kokenut ja legendaarinen Tapio Ivalo perehdytti Mäkitaloa huoltotehtävissä parin vuoden ajan, kunnes päävastuu siirtyi Mäkitalolle.

– Tapsan kenkiin astuminen tuntui haastavalta, mutta toivon ja uskonkin siihen, että olen pystynyt saamaan joukkueiden luottamuksen, hän sanoo. – Vielä tänäkin päivänä reagoin pelaajien Tapsaa viittaaviin avunhuutoihin sivurajalta.

Mäkitalon tehtävä on monipuolinen ja laaja. Hän organisoi, hankkii huoltotarpeita, tekee aivotärähdystestejä ja perehdyttää uusia tiimiläisiä. 

Huoltotiimin työskentely on näkyvintä erityisesti pelipäivinä. Urheilijoiden kokoon karsiminen teippauksilla ja sidonnoilla on Mäkitalon ensimmäinen vastuutehtävä ennen päivän peliä. Kun peli on käynnissä, hän toimii ensiaputehtävissä ensiapu- ja huoltotiimin kanssa. Pelikentän sivurajalla hän on mukana tutkimassa vammoja sekä paikkailemassa haavoja ja naarmuja.

– Samalla arvioin muiden tiimiläisten kanssa, onko loukkaantunut pelaaja kykenevä jatkamaan pelipäivää, hän kertoo. – Tarvittaessa ohjaan loukkaantuneen pelaajan lääkärikäynnille. 

Välillä on haastavaa ja vastuunkantoa, mutta juuri siksi mieluisaa. Vuorovaikutus on toimivaa, kun huoltohenkilö on pystynyt rakentamaan pelaajien luottamuksen. Luottamus pitää ansaita pelaajilta eli luottamus ei synny hetkessä. Nykyään välillä pelaajat kutsuvat apua Mäkitalon nimelläkin, joten oletettavasti hän on saanut luottamuksen heiltä. 

– Saintsissa on tietenkin parasta juuri ne ihmiset, hän toteaa. – Naurua ei juuri puutu pelipäiviltä. Saints on täynnä erilaisia ja hauskoja persoonia. 

Mäkitalo ei ole kuitenkaan itse aloittanut jenkkifutiksen pelaamista ainakaan vielä. 

– Kävin kerran alkeiskurssin treeneissä, jotka olivat monipuoliset ja hauskat. Kannattaa kokeilla tätä lajia, jos kiinnostaa edes hieman, hän kehottaa. – Lajin monipuolisuus yllättää, sillä kaikille ominaisuuksille ja taidoille on olemassa paikkansa. 

Pelireissuilta on jäänyt useita hauskoja muistoja Mäkitalon mieleen.

-Ehkä hienointa ja mieleenpainuvinta on kuitenkin ollut päästä Saintsin naisten joukkueen mukana Pietarin pelimatkalle, hän pohtii. 

Vuoden 2023 kauden aikana Mäkitalolla on ollut vapaapäiviä viikonloppuna monen vuoden jälkeen. Näin ollen hän on nauttinut kesästä myös muutenkin jenkkifutiksen lisäksi. 

– Kiitos siitä kuuluu kollegoilleni Jonnalle, Emmalle ja Hillalle, hän sanoo. – Vaikka olen joskus suunnitellutkin jenkkifutiksesta vapaata kesää, niin en silti malta vielä jättäytyä tästä tehtävästä pois. Samalla kun nautin vapaapäivistä, tuntuu ajoittain siltä kuin jäisin jostain paitsi pelipäivinä, jolloin kollegani ovat kentän laidalla paikallani. 

Mäkitalo uskoo, että hän tulee olemaan huoltotiimissä vielä tulevinakin vuosina. 

– Kenttätehtävät toimivat hyvänä vastapainona vastaanottotyöskentelylle, hän kertoo. – Olisi myös kiva olla tulevaisuudessa uudelleen mukana fysioterapeuttina naisten maajoukkueleirillä niin kuin olin tänä keväänä. 

Hänestä oli kiinnostavaa olla maajoukkueen kanssa tekemisissä ja se erosi seuratason toiminnasta. Vaihtelu virkistäisi muutenkin tulevaisuudessa. 

– Voisin joskus laajentaa reviiriäni myös muiden urheilulajien pariin, hän lisää.

Kirjoittaja: Sofia Tuohimaa