Kuukauden Pyhimys

Tampere Saintsin taustajoukoista tuttu Tiana Newell (os.Kukkonen) on joulukuun pyhimys. Tampere Saintsin kautta hän tapasi aviomiehensä ja lastensa isän, Dajon Newellin vuonna 2016. Tiana Newellin mielestä parasta jenkkifutiksessa on yhteenkuuluvuuden tunne ja ystävyys.

Tiana Newell toimii osteopaattina Tampere Saintsin taustajoukoissa. Newell tuli mukaan Tampere Saintsiin vuonna 2015, kun general manager Marcus Lönnqvist pyysi häntä auttamaan huoltotiimiä. 

Newell on ollut mukana niin pelaajien kuntoutuksessa kuin loukkaantumisia ennaltaehkäisevässä harjoittelussakin. Lisäksi pelaajat ovat käyneet tutkimuksissa ja hoidossa hänen vastaanotollaan. 

– Pelien katsominen on auttanut liikeanalyysien teossa ja niiden perusteella olen suunnitellut huoltavia harjoitteita ja kinesioteippauksia, Newell sanoo. 

– Vastaanotolla on aikaa tehdä laajalti kartoitus pelaajan tilanteesta ja tehdä yksilöllinen suunnitelma pitkälle aikavälille pelaajan tavoitteiden perusteella, Newell kertoo. -Huolto pelipäivän aikana on hektistä ja usein silloin toimii pikainen teippiä ja kentälle -metodi. 

Tapio “Tapsa” Ivalo ohjasi, kun Newell toimi ensivastehuoltajana vuosina 2015-2018. Ottelua edeltävien teippausten teko ja pelinaikainen huolto kentän sivurajalla ovat siis silloin tulleet hänelle tutuksi. 

Newellin mukaan Saintsissa on parasta yhteenkuuluvuus ja ystävyys. Myös pelimatkat ovat jääneet hänen mieleensä. 

– Pelimatkoilla on oppinut uutta, on ollut mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin ja ollut muutenkin hyviä juttutuokioita muiden kanssa. 

Hän tapasi nykyisen puolisonsa, Saints-miesten pelaaja Dajon Newellin kesällä 2016. 

– Se on ehdottomasti hienoin kokemukseni seuran parissa, Newell muistelee.  – Silloin kauden viimeisenä pelipäivänä elokuussa minulle selvisi, että hän on minulle hyvin erityinen. 

Vuonna 2018 hän siirtyi otteluiden taustajoukkoihin, kun hän aloitti kokoaikaisen työnsä osteopaattina. Hän pystyy tällä hetkellä hyödyntämään osaamistaan parhaiten juuri osteopaatin vastaanottotyössä.  

Newell seuraa pelejä paikan päällä ja etänä tallenteilta. Hän kokee, että Pyynikin urheilukentän puukatsomon tunnelmaa ei löydy mistään muualta. 

– Ottelutapahtumiin panostetaan entistä enemmän ja Pyynikille toistamiseen palaava yleisö pitää tapahtumat eloisina. 

– Kotijoukkueen sivuraja on lähellä yleisöä ja sivurajan tapahtumat palopuheiden kera ovat yleensä parasta viihdettä itse pelin lisäksi, Newell myöntää. 

Hänelle jäi viime kaudesta positiiviset fiilikset. Esimerkiksi Hammarin pallonpalautus kentälle ja pitkään odotettu divarivoitto jäivät Newellille mieleen viime kaudesta. 

– Olen todella iloinen Dajonin puolesta, kun hän pelasi ehjän kauden tänä vuonna, Newell sanoo helpottuneena. 

Kaudella 2024 Newell toivoo voivansa olla suurena apuna pelaajille off-seasonista lähtien. 

– Valmistautuminen seuraavaan kauteen on jo hyvässä vauhdissa, hän toteaa. 

Hän haluaa myös lähettää terveiset uusille pelaajan aluille. 

– Ottakaa liikkuvuus- ja palautumisharjoitukset saman tien osaksi oheisharjoittelua, Newell muistuttaa. – Järkevällä treenaamisella ja pelaamisella voidaan ehkäistä turhia loukkaantumisia.

teksti: Sofia Tuohimaa

kuva: Birgitta Logren