Kuukauden Pyhimys

Joulukuun Pyhimys -kunnianimen saa Panu Hämäläinen. Hänen uransa alusta on ehtinyt vierähtää jo huimat 16 vuotta!

Panu Hämäläinen on Tampere Saintsin naisten joukkueen päävalmentaja. Syksyllä 2004 hän osallistui miesten avoimiin touch football -höntsyihin ensimmäistä kertaa. Hämäläisen ura amerikkalaisen jalkapallon parissa on aikoinaan alkanut pelaajana ja pienen tauon jälkeen siirtymisellä valmennuksen puolelle ensiksi pienempään rooliin, josta sitten päävalmentajuuteen.

– Päävalmentajan rooli on lyhykäisyydessään vastata joukkueen urheilutoiminnasta, Hämäläinen kertoo, – Todellisuudessa aivan kaikkea saa kyllä tehdä.

Kun Hämäläiseltä kysytään, että millaista on olla kyseisessä, tärkeässä roolissa, vastaus on tiivistetysti kiteytetty ”työlästä, mutta parhaimmillaan myös oikein palkitsevaa” Hämäläisen ottaessaan huomioon asian niin hyvät kuin huonot puolet. 

Kun Hämäläiseltä kysytään, että mikä hänen mielestään on jenkkifutiksessa parasta, hän vastaa lajin monipuolisuuden. 

– Tämä on hieno monipuolinen joukkuelaji, joka yhdistää erilaisia pelaajia ja ihmisiä. Lajin taktisuus tuo uutta opittavaa loputtomasti, hän havainnollistaa. – Oman joukkueen paras ominaisuus on hyvä henki, Hämäläinen jatkaa. 

Hämäläisen mukaan on vaikea mainita vain  yksittäistä hienointa kokemusta lajin parissa olleena. Ihmiset ovat kuitenkin tehneet vaikutuksen.

– Voin ainakin nostaa hienoksi asiaksi ne kaikki erilaiset ihmiset, joihin tämän lajin kautta on päässyt tutustumaan, Hämäläinen iloitsee.

No, miksi Hämäläisen mielestä ihmisten pitäisi tulla katsomaan pelejä, jos laji alkaa kiinnostaa?

– Tätä vauhdikasta, fyysistä ja taktista lajia on hieno seurata, vaikka ei aivan kaikkia hienouksia ymmärtäisikään, hän perustelee hyvin, – Pyynikin kenttä on myös hieno paikka ottelutapahtumille! 

Hämäläinen sanoisi uusille pelaajille tai lajin aloittamista harkitseville rohkaisevasti ja kannustavasti: “Rohkeasti mukaan, saatat jäädä koukkuun!”

Hämäläisen sanoin viime kausi oli mieleenpainuva. Päällimmäisenä kaudesta jäi Hämäläisen mieleen kaksi isoa kokonaisuutta: koronapandemia ja jenkkifutiskesä rajoitusten poistuttua. Hämäläisen mukaan oli hienoa nähdä (pelaamisen) into kevään tauon jälkeen ja se ruokki myös urheilullista tuloksentekoa.

-Viime talvena yllättänyt koronapandemia laittoi toiminnan käytännössä kokonaan stoppiin, Hämäläinen toteaa, -mutta omasta mielestäni kesä oli jenkkifutiksen paras jakso, mitä Saints naisissa on ollut ainakin omana mukanaolo aikana. 

Monelle herää varmasti mieleen kysymys, että mitä tulevaisuuden suunnitelmia Hämäläisellä on tällä hetkellä. Itse asiassa viime kauden jälkeen Hämäläinen on pohtinut samaa ja hän piti kunnon pohdintatauon oman valmentamisen suhteen, vaikka hän oli toiminnassa koko ajan muuten mukana. 

-Tein päätöksen jatkamisesta vasta joulukuun alussa. Saints naisissa on edessä uuden rakentaminen ja siinä on mielenkiintoista olla mukana. Saimme mukavaa jatkuvuutta valmennusryhmään sekä myös hieman uusia tuulia, joka varmasti tekee hyvää.

Jäämme siis mielenkiinnolla odottamaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan Saintsin naisten joukkueen kannalta. Hyvä, että he ovat optimistisia tulevasta huolimatta siitä, että koronaviruspandemian aiheuttamat poikkeusolosuhteet rajoittivat aika paljon tätä jenkkufudisvuotta.

kirjoittaja: Sofia Tuohimaa