Kuukauden Pyhimys

Eerik Tavasti on marraskuun Pyhimys! Hänellä on ollut maaseudulla asumisesta paljon etua kotona treenaamisen parissa poikkeustilan aikana. Hän on jo 10-vuotiaana löytänyt jenkkifudiksen ihmeellisen maailman, joka lopulta vei mennessään aikuisenakin!

Eerik Tavasti pelaa nyt seitsemättä kautta Saintsissa. Tavastin pelipaikka on running back eli keskushyökkääjä. 

Tavasti aloitti jenkkifutiksen 10-vuotiaana ja silloin nuorin joukkue oli U15. 

– Alkuvuosina olin itse joukkueen nuorin ja pienin pelaaja, mutta ajan myötä kokemusta kertyi ja aloin olemaan kokeneimpia pelaajia, Tavasti täsmentää.

– Olen joukkueessamme yksi kokeneimmista pelaajista ja myös yksi monipuolisimmista pelaajista, Tavasti kertoo, – Olen päässyt tässä roolissa ohjeistamaan uusia ja myös pidempään pelanneita pelaajia ja pelaamaan todella laajasti kaikkia pelipaikkoja.

Tavasti kokee, että hänen roolissaan yhtenä joukkueen kokeneimmista pelaajista on todella palkitsevaa ohjeistaa nuoria pelaajia ja katsoa kuinka he kehittyvät nopeasti joukkueen avainpelaajiksi. Jenkkifutiksessa parhaimmaksi puoleksi Tavasti mainitsee loistavan joukkuehengen, – Pelaajat luottavat, että muut tekevät hommansa kentällä. Kun joukkueessa on hyvä joukkuehenki ja kaikki haluavat menestyä, voittoja alkaa tulla, Tavasti kertoo ylpeänä. Omassa joukkueessa Tavastin mielestä parasta on se, että kaikki tulevat toimeen toistensa kanssa, – Kaikki tulevat toimeen keskenään, sillä jenkkifutis on todellinen joukkuepeli, Tavasti selittää ja jatkaa, – Kaikki tietävät, että jokaisen pitää tehdä oma hommansa, jotta joukkue voi menestyä. 

Tavastin hienoin kokemus lajin parissa on U17 maajoukkueen paidassa pelatut PM-kisat, jolloin he lähtivät Norjaan pelaamaan 2019 lokakuussa Pohjoismaiden mestaruudesta. 

– Valitettavasti hävisimme Ruotsille finaalissa, mutta kokonaisuutena kokemus oli mahtava, Tavasti vakuuttaa. 

Kun Tavastilta kysytään miksi ihmisten pitäisi tulla katsomaan pelejä, hän kertoo, – Pelissä tapahtuu paljon koko ajan. Lajissa ei pitkäksi aikaa voi olla katsomatta peliä, sillä siinä ajassa on voinut tapahtua melkein mitä vain. Tämän voi siis tulkita vain siten, että Tavastilla ei ole ikinä tylsää hetkeä jenkkifutiksen parissa.

Tavastin mukaan jenkkifutiksen voi aloittaa kuka vain, kunhan vain on valmis harjoittelemaan aktiivisesti ja tavoitteellisesti. Se on lajin ainut edellytys. Tavasti tarkentaa, että kun hän vuonna 2014 aloitti pelaamisen 10-vuotiaana, ei seurassa ollut nuorempia joukkueita kuin U15. – Nykyään Saintsin toiminta on kasvanut ja nyt Saintsissa on jo U11 joukkue, Tavasti kertoo, – Toiminta on muutenkin kasvanut ja kehittynyt huimasti siitä kun aloitin. 

Poikkeusolot ovat tietysti vaikeuttaneet Tavastin omaa harjoittelua, kun ei ole ollut joukkueen treenejä. – Olen kuitenkin onnekas, sillä asun maalla jossa rajoitustenkin kanssa voin tehdä monenlaista harjoittelua, Tavasti vastaa tyytyväisenä. 

Lähitulevaisuudessa Tavasti aikoo pelata miesten joukkueessa, mahdollisesti jo ensi kesänä: “Kauemmas tulevaisuuteen katsoen toivon pelaavani jenkkifutista Yhdysvalloissa Collegessa”, Tavasti kertoo määrätietoisena.

Kirjoittaja: Sofia Tuohimaa