Miesten puolikas kausi käyntiin 26.7.

Tampere Saintsin miesten edustusjoukkue päätti viime syksynä luopua sarjapaikastaan Vaahteraliigassa ja hakea vauhtia 1. divisioonasta. Valinta tehtiin selkeällä enemmistöllä ja kautta alettiin suunnitella uusien tavoitteiden pohjalta. Sekä pelaajisto että valmennus ovat kokeneet muutoksia sen jälkeen kun Saintsin miehet nähtiin viimeksi pelikentillä. 

Talvikaudesta pohja pelaajien rakentamiseen

Jalkapallossa menestyäkseen joukkueessa on oltava henkisesti ja fyysisesti vahvoja pelaajia, jotka jaksavat kantaa vastuunsa kentällä. Talven off-season on oivallista aikaa fyysisen puolen harjoitteluun kun valmennus vielä suunnittelee kesän kuvioita. Fysiikkavalmennuksesta vastaava, joukkueen entinen pelikenttien kantava voima ja sometilin tarinoiden sankari Ilkka Minkkinen suostui avaamaan toimitukselle kaavaansa menestykseen.

Off-seasonin aikana joukkue panosti voima- ja kuntoharjoitteluun. Tasapainottelua vaadittiin niin harjoittelun ja levon suhteessa, kuin myös liikkeiden monipuolisuuden ja liikeratojen oppimisen kanssa. Pelaajat tuli saada ylittämään oma tasonsa ilman että harjoittelusta tulee pakkopullaa, ammattiurheilijoita kun ei joukkueeseen vielä ole saatu. Tästä syystä harjoittelusta tehtiin mahdollisimman helppoa pelaajille.

Minkkinen jakoi talvikauden osiin, joissa painotus vaihteli ja siirtyi pikkuhiljaa lähemmäs puhtaan voiman tavoittelua. Alussa painopiste oli fysiikkaharjoitteluun totuttautumisessa uudelleen kautta seuranneen lyhyen tauon jälkeen. Tämän jälkeen alkoi peruskuntokausi, jossa kuntosaliharjoittelu yhdistettiin kestävyyttä kohentaviin juoksuharjoituksiin. Tästä selvittyään pelaajat olivat saaneet hikoiltua viimeiset lomakilot pois ja voimakausi voitiin aloittaa. Se jaettiin puolestaan maksimi- ja nopeusvoimajaksoihin, joissa molemmissa painotettiin eri asioita. Koronan sotkettua kevään kuviot, ensimmäiset kunnolliset lajiharjoitukset saatiin sopivasti nopeusvoimajakson päätteeksi.

Talvikauden tavoitteeksi Minkkinen listasi niin pelaajien loukkaantumisriskin laskemisen voimaharjoittelun myötä, kuin myös voimatason noston. Kysyttäessä päästiinkö tavoitteisiin, hän vastaa nöyrästi tulosten kyllä näkyvän kentällä jos päästiin. Talvella joukkueen oli tarkoitus järjestää pelaajille yhteisiä tasonmittaustilaisuuksia, mutta lopulta niitä voitiin pitää vain kerran. Näin ollen tasoero erottuu valmennukselle ja pelaajalle itselleen välillisemmin suoritusten myötä. Minkkisen rooli tulee kesällä olemaankin työnsä tuloksen seuraaminen, sekä pelaajien ohjaaminen harjoittelussa ja palautumisessa. 

Kesän ennuste lupaa myrskyä

Kun koronaepidemian aiheuttamia rajoituksia alettiin höllentää, joukkue palasi yhteisten harjoitusten pariin. Viranomaisten ohjeistuksen mukaisin muutoksin luonnollisesti. Toukokuu käytettiin liikkuvuuden ja kestävyyden palautteluun omatoimisen harjoittelukauden jälkeen. Kesäkuun alku puolestaan merkkasi varusteiden kaivamista komeroista ja hartaasti odotettu pre-season saattoi alkaa. 

Joukkueessa pitkään vaikuttanut, viime kaudella päävalmentajan hellehatun päähänsä pukenut Hannes Mattila kuvaa tulevaa kautta toimitukselle luottavaisen vähäsanaisesti. Pelaajien harjoitellessa talven ajan hän kokosi ympärilleen valmennusryhmää edellisen kauden rungosta. Tänä vuonna hänen työtään helpottavat Dajon Newell hyökkäyksen koordinaattorina, Jussi Taipalmaa puolustuksen koordinaattorina, Jaakko Kuusisto puolustuksen linjan valmentajana sekä Mikko Aspinen puolustuksen tukimiesten valmentajana.

Rima on täksi kaudeksi asetettu ylös asti, sillä tavoitteena joukkueella on taistella mestaruudesta. Mattilan mukaan näkyvin muutos edeltäneeseen kauteen on ollut harjoitteluinnon ja aktiivisuuden kasvaminen. Oli syynä rajoitusten aiheuttama tauko harjoittelussa, joukkueen nivoutuminen yhteen uuden valmennuksen alla, paremmat harjoitusajat tai jokin yhdistelmä näistä, valmennus on ottanut muutoksen avosylin vastaan.

Joukkueen selkeimmäksi vahvuudeksi tulevaa kautta ajatellen Mattila nostaa pelaajien kokemuksen. Monella heistä on takanaan neljä vuotta Vaahteraliigassa Saintsin paidassa. Tämä tulee näkymään luottamuksena niin omaan, kuin kavereidenkin peliin. Tasoa lähdetään mittaamaan pari viikkoa ennen kauden alkua Pirkkalaan, jossa vastaan asettuu toinen paikallisjoukkue Spartans. Monelle pelaajalle ottelusta tekee entistä kiinnostavamman vanhojen joukkuekavereiden kohtaaminen ja se, etteivät joukkueet ole vielä koskaan pelanneet keskenään. 

Kohti katkaistua kautta

Saintsin taival 1-divisioonan runkosarjassa on puolitettu myöhäisen aloituksen takia. Tulikaste saadaan 26.7. vierasottelulla Kotkassa kun divisioonan viime kaudella häviöttömällä tilastolla voittanut Eagles saa kunnian isännöidä Pyhimyksiä ensimmäisenä. Seuraava viikonloppu ohjaa Saintsin vierasbussin keulan kohti Rovaniemeä ja sarjanousija Nordmenin odottavia käsivarsia. Ryminällä tiensä 3-divisioonasta raivannut joukkue ei myöskään tule olemaan helppo kakku Saintsille. Kauden alku kertoo sarjan kulkusuunnasta paljon, joten vahva startti on ensiarvoisen tärkeä.

Kahta vieraspeliä seuraa puolestaan kaksi kotipeliä. Porin Bears ja läntisen Uudenmaan UNC astuvat Pyhimysten maaperälle peräkkäisinä viikonloppuina taistelemaan Pyynikin herruudesta. Viimeiseen runkosarjapeliinsä Saints matkustaa Helsinkiin ECG:n vieraaksi. Hektinen aikataulu jatkuu sillä välierät ja Spagettimalja pelataan niin ikään peräkkäisinä viikonloppuina. Lajin fanit voivatkin olla tyytyväisiä kutkuttavan nopeaan otteluohjelmaan jossa taukoviikkoja ei tunneta! Seuraa Saintsin kotisivuja saadaksesi parhaat pohjat jokaiseen peliin otteluennakoiden muodossa.

Kirjoittaja: Lauri-Matias Reponen