Miten käy Pyynikin Spagettimaljassa tulevana lauantaina?

Tampere Saintsin kausi huipentuu Spagettibowliin, missä vastaan asettuu Pirkkala Spartans. 1-divisioonan mestaruus tullaan ratkaisemaan kauden kolmannessa Pirkanmaan derbyssä. Hienompaa kauden päätöstä ei voi toivoa kummallekkaan joukkueelle.

Saints lähtee otteluun ennakkosuosikkina. Saints on edennyt koko kauden voitosta voittoon. Tappiottoman runkosarjan jälkeen viime viikolla välierässä TAFT ei pysynyt Saintsin vauhdissa ollenkaan ja Saints voitti oman välieränsä murskalukemin. Saints-hyökkäystä on johtanut koko kauden QB Jessie Robbins Jr. Tällä kaudella Robbins on ollut kiistatta koko sarjan paras pelaaja. Hän on pystynyt johtamaan Saintsin heittohyökkäystä erittäin tehokkaasti koko kauden löytäen useita eri vastaanottajia tarkoilla heitoillaan. Ja mikäli vapaita kohteita ei ole löytynyt, on Robbins pystynyt omalla liikkuvuudellaan juoksemaan jaardeja. Heittohyökkäys on avannut tilaa voimakkaalle juoksupelille, mikä on ollut Saintsin tavaramerkki hyökkäyksessä jo useamman kauden. Nyt hyökkäys on pysynyt koko kauden monipuolisena ja pelkkään juoksuun ei ole tarvinnut luottaa. Pallonkantajina on nähty monia pelaajia koko kauden ajan. Dajon Newell, Matti Airaksinen ja Mikko Aspinen ovat kukin vuorollaan kantaneet palloa tehokkaasti vuoron saatuaan. Hyökkäyksen monipuolisuus näkyy tilastoissakin. Vaikka Saints heittohyökkäys on eniten jaardeja edennyt hyökkäys tällä kaudella ja Robbins johtaa heittotilastoja selkeästi jokaisella osa-alueella, niin kiinniottojaardien tai määrien kärkinimissä ei löydy Saints-hyökkääjiä. Sitten taas kun katsotaan touchdownien tekijöitä, niin kahdeksasta parhaasta viisi on Saintsin pelaajia. Tähän vielä Otto Laineen 30 pistettä potkaisijana, niin koko pisteiden tekijöiden kärkikymmeniköstä löytyy kuusi Saints-pelaajaa.

Saints-puolustuksen vahvin osa-alue tällä kaudella on ollut pallonriistokyky ja kurinalaisuus. Puolustus on pelannut tarkasti jokainen oman vastuunsa ja yksittäisiä onnistujia on vaikea nostaa, koska koko puolustus on toiminut niin erinomaisesti. Lauri Illikainen ja Patrick Isbell syövät kumpikin kaksi blokkaajaa hyökkäyksestä, tai aiheuttavat ongelmia vastustajan takakentällä. Tämä avaa muille boksin pelaajille mahdollisuuksia voittaa omat kamppailunsa helpommin ja helpottaa varsinkin tukimiesten pelaamista. Saints-puolustus on käyttänyt luovasti erilaisia blitz-kutsuja koko kauden ja finaalissa on varmasti samaa tiedossa. Heittopuolustus on ollut Saintsilta todella hyvää koko kauden. Saints-takakenttä on täynnä hyviä urheilijoita ja Juho Angervo on nuoresta iästään huolimatta ottanut johtajan viittaa pelipaikalla. Hän on varmistanut, että kaikki tietävät, mitä tekevät kentällä. Lisäksi hän on huolehtinut, että viime kausien tapaisia henkisiä virheitä ei ole tapahtunut. Pallonriistoihin pyrkivä puolustus on onnistunut laajalla rintamalla niin syötönkatkoissa kuin rähmäysten noukkimisessa. Hyvänä esimerkkinä niistä on viime ottelun neljä pallonriistoa, joista puolustus palautti yhden maaliin asti.

Pirkkala Spartans lähtee otteluun altavastaajana. Sarjanousija on tehnyt uskomattoman hyvää työtä kauden aikana ja joukkue on kehittynyt huimasti kauden alusta. Spartansin juoksuhyökkäys vetää täysin vertoja Saintsin vastaavalle ja näillä osa-alueilla joukkueet ovatkin tasatilanteessa. Juoksuhyökkäyksessä Spartansilla voi olla jopa lievä etu, mikäli Saints joutuu laittamaan Newellin laitahyökkääjäksi loukkaantumisia tuuraamaan ja Matti Airaksinen ei ole vieläkään pelikunnossa. Airaksinen puuttui välieräottelusta Saintsilta. Spartans-juoksuhyökkäyksen dynamona on toiminut kokenut Dominic Olney, joka välierässä juoksi todella voimakkaasti. Hän oli yksi suurimmista syistä, että Spartans onnistui kaatamaan Kotka Eaglesin viime viikolla. Spartans-hyökkäystä on johtanut tällä kaudella QB Daniel Tolonen, joka on suoriutunut tehtävästään vähintäänkin kelvollisesti. Emil Makkula ja Joni Riihelä ovat hyviä laitahyökkääjiä ja tilaa saadessaan ovat vaarallisia pallon kanssa. Spartansin heittohyökkäys kuitenkin kalpenee Saintsin vastaavan edessä sekä Saintsin vahva takakenttä takaavat tällä osa-alueella selvän edun Saintsille.

Ottelun tärkeimmät kamppailut tullaan pelaamaan Saintsin puolustuksen linjapelissä. Spartansin pitää saada avattua omaa juoksuhyökkäystään tehokkaasti ja yrittää pitää pallo mahdollisimman paljon itsellään. Robbinsin johtama Saints-hyökkäys on todella tehokas ja paras keino puolustaa sitä vastaan on pitää itsellä pallo. Mikäli Saints onnistuu pysäyttämään Spartansin juoksun ja pakottamaan heidät heittämään, on Saints vahvoilla ottelussa. Saintsin hyökkäys haluaa varmasti myös pitää ottelun rytmin itsellään, eikä sortua viime ottelussa nähtyihin pelin viivästysrangaistuksiin. Räjähtävyyden lisäksi kelloa pitää pystyä pelaamaan pois, että puolustus saa lepoaikaa, vahvaa Pirkkalan juoksuhyökkäystä vastaan.

Ottelun kickoff on Pyynikin urheilustadionilla la 19.8. klo 16.

Kuva: Tytti Martikainen