Otteluennakko ECG – Saints

Jatkuuko pyhimysten tie voitokkaana

Lauantaina 3.7. Tampere Saintsin miehet lähtevät Helsinkiin East City Giantsin (ECG) vieraaksi. Kello 19 alkava ykkösdivarimatsi käydään Velodromin legendaarisella pelialustalla, josta niin voittajat kuin häviäjätkin poistuvat verisenä. Sarja-avauksensa voittanut Saints joutuu lähtemään otteluun luottaen viime kauden tietoihin vastustajan strategiasta, sillä ECG nautti tauosta kauden avausviikolla. 

Seurana Giantsilla on pitkät perinteet. Se perustettiin jo vuonna -79, lähes kaksikymmentä vuotta ennen Saintsia. Seura on historiansa aikana mm. pokannut 13 mitalia Vaahteraliigasta, joista 6 kultaista. Lisäksi edustusjoukkue pelasi 90-luvulla 6 kertaa peräkkäisinä vuosina Vaahteramaljasta voittaen niistä neljä. Viime vuosina menestys on ollut hieman niukempaa, mutta itä-Helsingin ylpeys pitää silti lippua korkealla. 

Virheistä oppimista

Otteluun valmistautuva Saints voi vain arvailla mitä vastustaja aikoo kentällä tehdä. Siispä valmennus on päättänyt keskittyä edellisen ottelun videomateriaaliin ja karsia virheitä pois mahdollisimman paljon. Puolustuksen koordinaattori Jussi Taipalmaa tiivistääkin otteluun varautumisen hyvin toteamalla: “Ollaan pidetty pääpaino oman tekemisen parantamisessa.” Hän mainitsee kuitenkin ECG:n laadukkaan junioritoiminnan, josta huhujen mukaan on nostettu edustukseen uusia kasvoja. Lauantaina nähdään mihin näistä pelureista on.

Taipalmaan luotsima puolustus esitti edellisessä ottelussa Kotka Eaglesia vastaan ajoittain erinomaisia otteita, mutta mukaan mahtui myös notkahduksia ja niistä seuranneita maaleja. Hän luottaa kuitenkin tiimiinsä eikä halua pukea sankarinviittaa kenenkään harteille ennakkoon. “Puolustuksessa ei varsinaisesti ole avainpelaajia, vaan puolustus on yhtä hyvä kuin sen heikoin lenkki. Toki kommunikaatio on suuressa roolissa ja tästä vastaa pääosin sisemmät tukimiehet ja takapuolustujat.” Valmentajan mainitsema kommunikaatio on toden totta tärkeässä asemassa sillä vaikka pelaajat osaavat pelikirjan harjoituksissa, on pelitilanne aivan toinen. Pelikutsujen tulee olla selkeitä ja yksiselitteisiä, ja niiden täytyy tavoittaa jokainen kentällä oleva pelaaja. Kaikki puolustajat lukevat myös ottelutilannetta koko ajan omasta näkökulmastaan ja heidän on kyettävä kertomaan tärkeimmät huomiot, jotta valmennus voi mukauttaa suunnitelmaansa lennosta.

Puolustuksen koordinaattori kertoo kysyttäessä mielellään jenkkivahvistuksestaan, Deyleon Williamsista. “Deyleon on ollut todella innokas treeneissä viime vuoden pelaamattomuuden jälkeen. Hän on ottanut roolia kommunikaatiossa ja auttanut virheiden korjaamisessa ja tästä palkinnoksi hänet nimettiin puolustuksen toiseksi kapteeniksi.” Williams vietti viime kauden kotonaan Yhdysvalloissa koronatilanteen takia ja tauko on selkeästi vain kasvattanut miehen janoa kentälle. “Myös ensimmäinen peli meni hänen osaltaan varsin mallikkaasti ja näyttäisi siltä että ollaan löydetty juuri sen tyylinen pelaaja, jota ollaan oltu etsimässä.”, summaa Taipalmaa.

Parasta paikan päällä

Vaikka edellinen ottelu olikin Saints miehille onnistunut tasonmittaus, ei jalkaa voi nostaa kaasulta. Viime viikon pelaajat saivat nauttia juhannusvapaastaan ilman harjoituksia samalla kun valmennus pureskeli videota. Lauantai tuo tullessaan toivottavasti hieman viileämpää säätä ja kertoo onko joukkueesta jatkamaan voittojen tiellä kauden aikana. Tule sinäkin ottamaan siitä selvää Velodromille lauantaina klo 19 tai katso ottelu livenä Ruutu+ palvelusta.

Teksti: Lauri-Matias Reponen