Otteluennakko Nordmen – Saints

Keula kohti pohjoista

Tampere Saintsin miehet lähtevät lauantaina seuraavaan otteluunsa Rovaniemelle, jossa he kohtaavat Nordmenin Susivoudin kentällä klo 17. Voittaessaan toiseksi viimeisen ykkösen runkosarjaottelun miehet varmistaisivat runkosarjan voiton ja samalla myös kotiedun jatkopeleihin. Kotijoukkue taas on varmasti jo välierissä mukana neljänneltä sijalta ECG:n pudottauduttua sarjasta viikko sitten. Heillä on vielä mahdollisuus saavuttaa runkosarjan kolmas sija, jolloin he kohtaisivat välierissä runkosarjan toiseksi tulleen joukkueen eikä ensimmäistä. Tämä vaatisi kuitenkin voiton lauantaina sekä seuraavalla viikolla Kotka Eaglesia vastaan. Lauantain koitos tulee siis ratkaisemaan jo paljon jatkopelejä ajatellen.

Tauolta on palattava virkeänä

Joukkueiden viime kohtaamisesta on kulunut kuukausi, mutta Pyhimyksiä ei ole vastassa sama Nordmen kuin Pyynikillä viime kuussa. Alkukauden tuskailut pelinrakentajan etsinnässä ovat Rovaniemellä loppuneet, kun joukkue muutama viikko sitten ilmoitti poimineensa Dustin Hawke Willinghamin. Willingham on pelannut jalkapalloa ympäri Eurooppaa jo vuosikymmenen, viimeisimpänä Espanjan Zaragoza Hurricanesin paidassa. Pelinrakentajan voimin Nordmenin hyökkäys on saanut uutta tuulta alleen mutta voitto on vielä jäänyt saavuttamatta.

Saints puolustuksen koordinaattori Jussi Taipalmaa on huomannut uuden pelinrakentajan potentiaalin, ja kysyttäessä ottelun ratkaisevista osa-alueista hän toteaa: “Kliseisesti peli ratkaistaan linjoissa, mutta puolustuksen kannalta varmasti tärkein osa-alue on se, miten Nordmenin vaarallinen heittohyökkäys saadaan pidettyä kurissa.” Pyhimysten puolustus ei ole varsinaisesti vuotanut heittojaardeja vastustajille, mutta siimaa ei ole varaa antaa. “Tärkeää olisi myös välttää se sama unisuus, joka meillä on kahdessa viime vieraspelissä ollut otteluiden alussa” Taipalmaa jatkaa. Tuleva vastustaja nojaa koordinaattorin mukaan paljolti nopeaan heittohyökkäykseen ja no-hudl kutsuihin (hyökkäyksen kuvio kutsutaan pelaajien ollessa valmiina aloituslinjassa eikä erikseen ennen paikoille asettumista). Tämä tekee pelistä nopeatempoista ja uninen vastustaja saattaa jäädä lähtökuoppiinsa. Videomateriaalia analysoimalla Taipalmaa on huomannut vastustajan lisänneen pelikirjaansa myös TE (tight end, sisempi laitahyökkääjä) ja FB (fullback, blokkaava keskushyökkääjä) -muodostelmia. Molemmat avaavat lisää mahdollisuuksia nopeisiin heittoihin pitäen samalla juoksupelin uhkaa yllä kun “boksiin” tuodaan lisää blokkaajia.

Viimeviikkoisesta yllätyksestä on toivuttu nopeasti Saints leirissä. ECG:n pudottautuminen sarjasta oli harmillinen uutinen niin pitkäaikaisen seuran, lupaavien nuorten pelaajien kuin myös pienen lajin kannalta. Farmisopimus Lahti Panthersin kanssa takaa onneksi sen, että pelaajien kausi ei välttämättä pääty tähän. Pyhimykset olivat luonnollisesti valmistautuneet otteluun perusteellisesti, mikä jälkikäteen saattoi tuntua hukkaan heitetyltä ajalta. Toisaalta edellisen pelin vammoja on nyt ollut enemmän aikaa parannella ja peruuntuneen ottelun lataus voidaan purkaa lauantaina Susivoudilla. Taipalmaa avaa valmennuksen näkökulmaa tilanteeseen toteamalla “(peruuntuminen) ei varsinaisesti vaikuttanut muuta kuin että saatiin ylimääräinen BYE-viikko. Tietysti se harmittaa, että viime viikon skoutti (vastustajan tutkiminen ja analysointi) oli turhaa, mutta Nordmen peliin valmistautumiseen se ei ole vaikuttanut.”

Saintsin toisiksi viimeinen runkosarjaottelu ja toivon mukaan viimeinen vieraspeli pelataan lauantaina 14.8. Rovaniemellä Susivoudin kentällä klo 17 alkaen. Amerikkalaisen jalkapallon tunnelmaan pääset parhaiten mukaan paikan päällä, mutta ottelun näkee myös Ruutu + -palvelusta. Liity mukaan kannustamaan Pyhimykset voittoon!

Teksti: Lauri Reponen

Kuva: Noora Hyttinen