Otteluennakko Saints-Bears

Tampere Saintsin miehet kohtaavat Pori Bearsin lauantaina 28.8. ykkösdivarin viimeisessä runkosarjaottelussa Pyynikin urheilukentällä. Kohtaaminen on joukkueiden toinen tällä kaudella, edellinen päättyi Pyhimysten voitonjuhlaan kuukausi sitten. Rovaniemi Nordmenin pudottauduttua sarjasta ottelu on samalla Saintsin toisiksi viimeinen, koska ensi viikon välieräkierroksella runkosarjan voittajan ei tarvitse kilpailla finaalipaikasta. Pyhimykset hakevat mainiolle kaudelle arvoistaan päätöstä, sillä voitolla he varmistaisivat tappiottoman runkosarjan. Bearsin panokset ovat myös kovat, sillä he ovat tasapisteissä Kotka Eaglesin kanssa ja voitto takaisi heille kotiedun välieräotteluun. Sen voittaja asettuu Saintsia vastaan kahden viikon kuluttua Spagettimaljassa Pyynikillä.

Painetta pelinrakentajalle

Edellisten otteluiden perusteella Bears pelinrakentaja Jessie Robbins on selkeästi vierasjoukkueen kovin uhka. Miehellä on tähän mennessä vyöllään 16 maalia, joista 9 on tehty heittämällä ja 7 itse juosten. Jaardeja hän on ottanut juoksemalla keskimäärin 53.6 per peli, mikä on enemmän kuin joukkueen keskushyökkääjillä yhteensä. Robbinsin heittojen suosikkikohde on kiinniottojen perusteella niukasti Ville Ollonqvist, joka onkin tehnyt lähes puolet joukkueen kiinniottomaaleista. Lauantaina vastustajalta voidaan siis odottaa monipuolista hyökkäystä. Pallon toisella puolen harmia aiheuttaa ennen kaikkea puolustuksen linjapelaaja Romello Herbin, joka on kauden mittaan kerännyt jo 24 soolotaklausta ja 17 avustettua (oli mukana tekemässä taklausta). Näillä lukemilla hän johtaa divarin taklaustilastoa. Bears puolustus ei ole kuitenkaan pelannut joukkueena esimerkillisesti. He ovat päästäneet divarin toiseksi eniten maaleja ja jaardeja, ja huonommin he pelaavat nimenomaan juoksupuolustusta vastaan jossa joukkue sijoittuu liigan alimmalle tasolle tilastoissa. Bearsin on petrattava tätä osa-aluettaan jos he haluavat ottaa voiton lauantaina.

Saints puolustus muistaa vielä hyvin joukkueiden edellisen kohtaamisen ja vastustajan kahden maalin johtoaseman pelin alussa. Puolustuksen boksin on pidettävä Robbins oman linjansa takana ja pakotettava vähintäänkin heittoja pelinrakentajalta. Tällöin erinomaisesti pelannut takakenttä saa pelata vastustajan laitahyökkääjät pois pelistä ja pakottaa vastustaja virheeseen. Saints puolustus on ollut divarin paras niin juoksujen kuin heittojenkin pysäyttämisessä, mutta vastassa tulee olemaan kiistatta sarjan liikkuvin pelinrakentaja. Hyökkäyksen puolella Pyhimykset tulevat keskittymään juoksupeleihin tuttuun tapaan. Saints on kerännyt juoksujaardeja kauden mittaan 248.5 per peli, lähes tuplasti niin monta kuin seuraavaksi parhaalla juoksujoukkueella Eaglesilla. Kotijoukkueen heittopeli on parantunut kauden mittaan mutta tilastojen valossa pelinrakentaja Lari Siitonen on silti heittänyt vain puolet Robbinsin heittojaardeista. Saints haluaa varmasti myös heittää palloa lauantain pelissä ja pitää näin yllä uskottavaa uhkaa heittohyökkäykselle. Sillä saadaan pakotettua vastustajaa levittämään puolustustaan ja helpotetaan vastaavasti juoksupelien onnistumista.

Ottelu käynnistyy lauantaina klo 17:30. Sen näkee tuttuun tapaan myös Ruutu + -palvelusta mutta jenkkifutis on parasta paikan päällä. Nähdään Pyynikillä!

Teksti: Lauri Reponen

Kuva: Noora Hyttinen