Otteluennakko Tampere Saints – Helsinki Wolverines 20.8.2022

Otteluennakko Tampere Saints – Helsinki Wolverines 20.8.2022

Naisten Vaahteraliigan runkosarjan loppu häämöttää. Tampere Saintsin viimeiseen kotiotteluun saapuu vieraaksi Helsinki Wolverines. Peli käynnistyy Pyynikin urheilukentällä lauantaina 20.8.2022 klo 12.00.

Pyhimyksillä on takanaan värikäs ja vaihteleva kausi. Kesän alussa asetetun tavoitteen runkosarjan kolmannesta sijasta voinee jo sanoa olevan plakkarissa, mutta hyvä paikka sarjataulukossa ei kerro kaikkea joukkueen suvesta. Tuttu Saints-ilotulitus, jossa täydellinen heittopeli ja nälkäisten puolustajien onnistumiset vuorottelevat ei ole kantanut katkeamatta koko kautta. Jokaisessa ottelussa totutut suvereeniudenpaikat ovat kuitenkin näyttäytyneet – viimeksi ennen maaottelutaukoa Turku Trojansia vastaan pelatussa matsissa, jonka ensimmäistä puoliaikaa pyhimysjengi hallitsi. Samalle taisteluvaihteelle ei liene osuvampaa aikaa ja tilaa, kuin tulevan viikonlopun takuukovassa kamppailussa neitiahmoja vastaan.

Helsinki johtaa runkosarjaa ja on tuttu määrääjä naisten jenkkifutisskenessä. Ei kuitenkaan voittamaton eikä varsinkaan erehtymätön. Tämän ovat osoittaneet vuorollaan niin Tampere kuin viime kaudella Turkukin. Saintsin leirissä koetaan, että takuuvarman murskavoiton sijaan juuri kovaan ajoon on paras lähteä näyttämään ja todistamaan omia kykyjä: kun tietää kaverin tulevan täysillä neljä neljännestä, on vastattava alusta asti samalla mitalla.

Amerikkalaisen jalkapallon naisten maailmanmestaruuskotikisoissa Suomelle hienosti pronssia tuonut Saints-edustus osaa toivottavasti lauantaihin mennessä unohtaa tuoreen hempeät tunteensa Wolverinesien MM-kisasiskoja kohtaan. Tamperelaisista edustusjoukkueeseen ylsivät lopulta Henna-Maija Alakoskela, Sarina Forsblom, Annika Heino, Emilia Räty, Jonna Tuovinen sekä laitahyökkääjä Lotta Ahonen ja puolustuksen linjassa pelaava Eveliina Virtanen. Niin Ahonen kuin Virtanenkin ovat sitä mieltä, etteivät kesken pitkän jefukauden pelatut kotikisat vieneet mitään, vaan sen sijaan toivat kokemusta ja uusia oppejakin. 

”Maailmanmestaruuskisoissa sain pelata 44 kovan urheilijan kanssa ja nähdä, mitä oikea voittamisen halu ja yhteen hiileen puhaltaminen saa aikaiseksi”, Virtanen toteaa ja jatkaa: ”Uskon näkeväni sitä samaa jo wolvoja vastaan.”

Ahonen on varma siitä, että kuntoa riittää, vaikka takana ovat varsin urheillut viikot:

”Sitä vartenhan me on treenattu talvella, että kesällä jaksaa läpi kauden helposti. Virtaa siis todellakin riittää. Sarjan kisatauon ja lepoviikon aikana on ehditty ladata akkujakin, joten kaikki ovat valmiina tekemään hommia kentällä.”

Runkosarjan lopputulema on sen verran sementoitu, ettei Saints ole pakkoraon edessä helsinkiläisiä vastaan. Syystä tai toisesta juuri tästä ottelusta kuitenkin lähdetään hakemaan voittoa. Mikäli mitään sensaatiomaista ei tapahdu, sarjataulukon ykkönen Wolverines kohtaa neljäntenä olevan Mikkeli Bouncersin pudotuspeleissä, ja Turku Trojans kakkosena taistelee Saintsin kanssa paikasta finaalissa. Pelikentillä mikään ei ole niin vaarallista, kuin olettaminen, joten vielä ei voi sanoa, kuka juhlii kannun kanssa loppuottelussa. Voitto helsinkiläisistä toisi Tampereelle tärkeän henkisen etulyöntiaseman kauden tähän mennessä tärkeimpään peliin viikon päähän. 

Puolustuksen tackle Virtanen muistelee Saintsin vuoden 2020 Wolverines-voittoa, joka saatiin kovalla työllä, mutta ehkä silloinkin hieman yllättäen:

”Wolvot ei ollut hävinnyt yhtään peliä pitkään aikaan, mutta me voitimme, koska teimme hommia yhdessä. Pelasimme joukkueena parhaan mahdollisen pelin.”

Saintsin päävalmentaja Mikko Aspinen toteaa harvinaisen vakavana, että tuleva ottelu on joukkueelle todella tärkeä:

”Saimme MM-kisatauosta hyvää energiaa, ja nyt tuo kaikki energia täytyy kohdistaa kahteen seuraavaan peliin, jotta voidaan pelata se kolmas peli.”

Aspinen sanoo, että Helsinki-ottelun tärkeys korostuu valmistautumisessa, jota se antaa tulevaan pudotuspeliin. Pyhimysten edellisestä ottelusta on kolme viikkoa, ja juna on saatava käyntiin heti alkuunsa. Haparoinnille, kokeilulle tai virheille ei ole varaa. 

Aspisen mukaan Saints tuo peliin uusia asioita vielä tässäkin vaiheessa kautta:

”Nyt otetaan kaikki keinot käyttöön, ettei tankkiin jää mitään talven ajaksi lojumaan.”

Lauantaina voittaa se, joka ei pitkän ottelutauon aikana ole unohtanut oman joukkueensa tekemistä, omaa paikkaansa ja omaa tehtäväänsä. Virheet tulevat olemaan pieniä molemmin puolin palloa, mutta niistä jokaisesta rankaistaan heti isoilla pisteillä. Saints väläytteli edellisessä ottelussa, mitä se voi saavuttaa ollessaan kollektiivisessa flow-tilassa; mikä on mahdollista, kun syötöt ja taklaukset napsuvat kohdilleen; mitä voidaan saavuttaa, kun jokainen pelaaja tahtoo jatkaa täydellisellä onnistumisella pelikaverin täydellisestä onnistumisesta.

Kirjoittaja: Anna Stenström

Kuva: Tytti Martikainen