<strong>Otteluennakko Tampere Saints – Oulu Northern Lights</strong>

Otteluennakko Tampere Saints – Oulu Northern Lights

Naisten Vaahteraliigan runkosarjan seuraavalla kierroksella Tampere Saints saa vastaansa sarjanousija Oulu Northern Lightsin. Tamperelaisten kauden ensimmäinen kotiottelu potkaistaan käyntiin lauantaina 10.6. klo 13.00 Pyynikin urheilukentällä. Molemmat joukkueet ovat jo avanneet kautensa, ja vastakkain on kaksi varmasti voitonnälkäistä joukkuetta, sillä voittoja ei ole kummallekaan vielä irronnut.

Kotijoukkue Saints kohtasi ensimmäisessä ottelussaan Turku Trojansin, ja onnistuikin haastamaan hallitsevaa mestaria koko ottelun ajan. Tiukka ottelu päättyi kuitenkin Trojansin 22–14 voittoon, mutta tappiosta huolimatta päävalmentaja Mikko Aspinen on tyytyväinen joukkueen asenteeseen ja tekemiseen heti kauden ensimmäisessä pelissä: “Ensimmäisestä pelistä jäi käteen hyvä tasonnosto viime vuodelle fyysisyyden, pelinopeuden ja kurinalaisuuden kanssa. Joukkue näytti toimivan hyvin yhteen ja oltiin kaverin tukena ja apuna, mikä on erinomainen merkki kauden alussa siitä, miten joukkue on integroitunut yhteen.”

Ensimmäistä kauttaan kapteenina toimiva keskushyökkääjä Emma Kammonen oli myös tyytyväinen niin omaan kuin joukkueen tasoon ensimmäisessä pelissä: “Ensimmäisestä pelistä jäi todella hyvä fiilis. Omalta osalta tuntui, että on vihdoin valmis tähän myllytykseen, vaikka vielä paljon on opittavaa. Joukkueena pystyttiin pelaamaan kovaa hallitsevaa mestaria vastaan ja näyttämään, että meidän joukkue on todellakin tälle kaudelle mestarikandidaatti.”

Kammosen ja Aspisen kanssa samoilla linjoilla on myös Turkua vastaan ensimmäistä kertaa Saints-paidan päälleen pukenut takapuolustaja Miina Laukkanen.  “Kauden ekasta pelistä jäi tosi hyvä fiilis. Vaikka hävittiinkin niukasti, pystyttiin näyttämään tulos offarilla tehdystä työstä ja siitä, mihin tällä kaudella pystytään. Ei päästetty hallitsevaa suomenmestaria helpolla ja tullaan varmasti olemaan kova vastus jokaiselle tämän kauden liigajoukkueelle”, Laukkanen kommentoi.

Ensimmäisessä pelissä pallon molemmilla puolilla säväyttänyt Laukkanen liittyi mukaan Saintsiin heti, kun offseason laitettiin käyntiin viime syksynä. Hän on yhtä mieltä Aspisen kanssa siitä, että joukkue on offseasonin aikana hitsaantunut hyvin yhteen, vaikka uusia pelaajia on liittynyt joukkueeseen useita: “Uutena pelaajana Saintsin riveissä sain heti ensimmäisistä treeneistä tosi tervetulleen olon ja kaikki vanhat pelaajat ottivat hyvin porukkaan mukaan. Myös muut uudet pelaajat ovat mielestäni päässeet joukkueeseen tosi hyvin sisään ja meistä on muodostunut yhtenäinen joukkue.”

(Ennakko jatkuu kuvan jälkeen)

Kuva: Kari Toivonen

Saintsin hyökkäys lähti ensimmäiseen peliinsä poikkeuksellisesti Emilia “Putka” Rädyn johdolla uuden pelinrakentajan Emmi Kolehmaisen sairastumisen vuoksi. Kammonen hehkuttaa Rädyn kykyä heittäytyä takaisin pelinrakentajan paikalle nopealla varoitusajalla,  ja odottaa myös innolla sitä, kun pääsee lauantaina vihdoin Kolehmaisen rinnalle pelipäivänä. “Putkan kanssa työskentely oli ku ois tullu toiseen kotiin. Toki Putkan yhtäkkinen pestaus vaikutti hyökkäyksen toimintaan, mutta siis terve – kyllähän se meni tosi hyvin silti! Odotan, että Emmin kanssa päästään hitsaantumaan ekan pelin myötä yhteiseen pelipäivän moodiin ja saadaan isoja onnistumisia aikaiseksi”, Kammonen kertoo.

Sarjanousija Northern Lights sai ensimmäisessä ottelussaan vastaan Helsinki Wolverinesin, joka vei ottelun lukemin 13–46. Toisella kierroksella Northern Lights matkusti melko pienellä rosterilla Turkuun, missä kotijoukkue Trojans nappasi pisteet selvin luvuin 48–28. Oululaiset tukeutuivat molemmissa otteluissa odotetusti vahvaan juoksupeliinsä, jonka avulla he ovat dominoineet I-divisioonassa jo useamman kauden ajan. Viime kauden Vaahteraliigan finalisteja vastaan sama kaava ei kuitenkaan riittänyt, joskin Oulu onnistui tarjoilemaan vakuuttavia juoksuja aika ajoin.

Päävalmentaja Aspinen odottaa innolla tulevaa kohtaamista: ‘“On mukava päästä pelaamaan nyt Oulua vastaan korkeimmalla sarjatasolla. Vaikka Oulun kausi on lähtenyt käyntiin mollivoittoisesti, niin on syytä muistaa, että Tampere Saints ei ole koskaan onnistunut voittamaan Oulua millään sarjatasolla. Kyseessä on siis meille erittäin tärkeä ottelu sekä maratontaulukon että 2023 kauden osalta.”

Lauantaina kohtaavien joukkueiden keskinäisten otteluiden historia ulottuu kahdeksan vuoden taakse, ja kuten Aspinen mainitsi, Oulu on päässyt juhlimaan voittoa jokaisen ottelun jälkeen. Viimeisimmän kerran joukkueet kohtasivat kauden 2021 I-divisoonan finaalissa, jolloin tamperelaiset joutuivat jälleen tyytymään katkeraan tappioon. Pian on kuitenkin revanssin aika! Kahden tappioista sisuuntuneen joukkueen välillä voidaankin odottaa kovaa ja jännittävää ottelua. 

Päävalmentaja Aspinen, millä keinoin Saints lähtee tavoittelemaan voittoa?

 “Kuten kaikissa muissakin tämän vuoden otteluissa, keskitymme omaan tekemiseemme. Kunhan pelaamme kurinalaisesti, hyvällä intensiteetillä ja aggressiivisesti, niin uskon meidän mahdollisuuksiimme saada Oulun option-hyökkäys pysäytettyä. Omassa hyökkäyksessämme pääsemme tuomaan koko kokonaisuuden esille ja uskon, että sielläkin fyysisyys ja oma rutiini riittää kääntämään pelin eduksemme”, Aspinen vakuuttaa. 

Vaikka kausi on vasta alullaan, on moni joukkue jo joutunut kohtaamaan lajin kovuuden haittapuolen, loukkaantumiset. Myös Saintsilta on tärkeitä pelaajia sivussa, mutta Aspinen on kuitenkin rauhallisin mielin, sillä Saintsin laaja rosteri helpottaa tilannetta. “Valitettavasti kausi on jokaisella joukkueella ollut täynnä loukkaantumisia ja emme mekään ole säästynyt tältä. Onneksi olemme saaneet tälle kaudelle jalkeille laajan kokoonpanon, joten vaikka jokaisen pelaajan menetys kirpaisee paljon, niin meillä on laittaa seuraavaa pelaajaa kentälle”, Aspinen kertoo.

Kammonen ja Laukkanen odottavat innolla lauantain kohtaamista. Oulu on molemmille jo aiemmilta kausilta tuttu vastus, ja heidän vahvuutensa ovat hyvin myös pelaajien tiedossa. “Lauantain peliä varten aion valmistautua keskittymällä Oulun vahvan juoksuhyökkäyksen puolustamiseen. Se oli jo viime kauden kohtaamisissa ehdottomasti Oulun vahvuus aggressiivisen puolustuksen rinnalla”, itsekin aggressiivisista taklauksistaan tunnettu Laukkanen pohtii.

Lauantaina Pyynikille astuu siis aggressiivinen ja voitonnälkäinen Saints. Laukkanen kehottaa katsojia seuraamaan erityisesti sitä, miten uusi pelinrakentaja Kolehmainen ottaa homman haltuun lauantaina. Lisäksi Laukkanen oli viime viikonloppuna todistamassa Kotkassa Rädyn ensimmäistä peliä puolustuksen linjassa farmijoukkue Wasa Royalsin mukana. Hän uskookin Rädyn olevan tärkeä pelaaja myös puolustuksen puolella. Kammonen haluaa vinkata katsojia seuraamaan erityisesti hyökkäyksen linjan “mähinää”, joka ensimmäisessä pelissä mahdollisti Kammosen tehokkaan juoksuetenemisen: “Haluisin yleisesti nostaa meidän hyökkäyksen linjan esille. Viime pelissä oli kunnon mähinää ja tiedän, että sama pannukakkuilu ja itsevarmuus jatkuu myös kotikentällä.”

Kirjoittaja: Veera Jalava

Kuva: Jari Mäki-Kuutti/Fotokuutti