Otteluennakko Vaasa Royals – Tampere Saints 17.7.2022 1DIV Miehet

Otteluennakko Vaasa Royals – Tampere Saints 17.7.2022 1DIV Miehet

Tampere Saints kohtaa kauden avauksessaan vanhan tuttunsa Vaasa Royalsin. Miesten ykkösdivisioona kutistui neljän joukkueen sarjaksi kaudelle 2022, josta johtuen kauden alku on poikkeuksellisen myöhäinen. 

Tampere Saints päätti viime kautensa jännittävään ykkösdivisioonan finaaliin, josta joutui kuitenkin poistumaan tappion kärsineenä. Tuo finaaliottelu oli monelle vanhalle Saints-pelaajalle joutsenlaulu, joista osa on siirtynyt auttamaan joukkuetta sivurajalle ja kabinetteihin. Jo viime kaudella alkanut junioripelaajien sisäänajo tulee olemaan tällä kaudella merkittävässä roolissa Saintsin kaudessa. Tällä kaudella on uuden sukupolven aika astua voimakkaasti esiin. Joukkueesta löytyy kuitenkin runsaasti kokemusta ja johtajuutta, joten nuoret pelaajat eivät jää ilman esimerkkiä.

Vaasa Royals tippui Vaahteraliigasta ykkösdivisioonaan viime kauden päätteeksi. Joukkueella on runsaasti Vaahteraliiga kokemusta riveissään ja päivittäisen tekemisen taso on korkealla. Royals lähteekin ykkösdivisioonan ennakkosuosikkina ja kauden ensimmäisessä ottelussa Saintsilla onkin heti mahdollisuus ottaa tärkeitä sarjapisteitä päävastustajaltaan. Pudotuspelien kotietua ei voi korostaa liikaa jenkkifutiksessa, ja sarjan ollessa normaalia lyhyempi on jokainen ottelu äärettömän tärkeä.

Tampere Saintsin hyökkäystä johtaa tällä kaudella pelinrakentaja Taylor Palmer, jolla on aikaisempaa kokemusta Euroopan ja Suomen pelikentiltä. Palmer on kokenut ja motivoitunut johtaja, joka on jo harjoituksissa nostanut vaatimustasoa ja tempoa jokaisen hyökkäyksen pelaajan kohdalla. Saintsin hyökkäys tulee olemaan aiempiin kauniin verrattuna huomattavasti monipuolisempi, Palmerin voimakas heittokäsi mahdollistaa koko heittopuun hyödyntämisen ja hänellä on erittäin hyvät vaistot taskun sisällä ja osaa karata paineen alta oikea aikaisesti. Kokenut ja rauhallinen pelinrakentaja, kuka jättää kaiken kentälle joka pelissä.

Keskushyökkääjistöstä löytyy kokemusta ja fyysisyyttä Matti Airaksisen ja Mikko Aspisen muodossa. Ja jos kokeneempien jalat tarvitsevat lepoa, nuori Eerik Tavasti on valmiina tekemään tuhojaan. 

Saintsilla on useampi nopeajalkainen laitahyökkääjä ja Royalsin puolustuksen tuleekin olla valmiina koko pelin. Pikakiiturit Erkki Ojala ja Jere Tuhkanen ovat jo tuttuja nimiä Saintsin seuraajille sekä Topias Räty ulottuvana ja voimakkaana pelaajana tulevat olemaan heittojen ykköskohteita. 

Hyökkäyksen linja on perinteisesti ollut Saintsin vahvuus ja tälläkin kaudella valmentaja Mattila marssittaa kentälle voimakkaan ja älykkään linjan, jota johtaa keskustasta Jami Helenius. Nämä ukot ovat tottuneet raivaamaan tietä pallonkantajille ja jokainen vastustajan puolustaja tietää kyllä miltä tuntuu kun iso sininen iskee.


Vaasan hyökkäyksestä löytyy erittäin lahjakas Alpha Jalloh, joka on dominoinut jo Vaahteraliigassa sekä European League of Football:issa (ELF) edelliskausina. Rosteriin miehen pelipaikaksi on kirjoitettu ATH, joka tarkoittaa sitä että Vaasan hyökkäys tulee olemaan todella ennalta-arvaamaton. Jallow tulee varmasti pelaamaan useammalla pelipaikalla, aina pelinrakentajasta puolustuksen puolelle. Jalloh joutuukin kohtaamaan ykkösdivisioonan kovimman safety kaksikon, Oskari Toijalan ja Deyleon Williamsin. Näiden kahden pelaajan pitää olla tarkkana ja omalla agressiivisella pelaamisellaan rajoittaa Jalloh’n isot etenemiset minimiin. Jalloh on erittäin vaarallinen tilaa saadessaan ja häntä ei missään nimessä saa päästää avokentälle yksi vastaan yksi tilanteisiin. 

Kun Saints onnistuu rajoittamaan Jalloh’n onnistumiset minimiin, siirtyy paine pallon kuljettamisesta kokeneelle Royals keskushyökkääjistölle. Tom “Kanuunankuula” Suoste tuo kokemusta ja voimaa tontille, sekä jo niin maajoukkueessa kuin Vaahteraliigassa tasonsa näyttänyt Nico Barrow tuo räjähtävyyttä pelipaikalle. Vaasan juoksuhyökkäys kohtaa Saintsin boxin jota johtaa kokenut Ville Pietikäinen tukimiehen tontilta ja voimakas nosetackle Jaakko Kuusisto, kuka on saanut terveen offseasonin pitkästä aikaa alleen. Saintsin monipuoliset puolustuksen frontit tuovat varmasti lisähaasteen Vaasan blokkaajille juoksupeliä toteuttaessa.

Kauden ensimmäinen ottelu on perinteisesti hermostunutta peliä kummaltakin joukkueelta ja todennäköisesti voittajana kentältä lähtee joukkue joka onnistuu paremmin hyödyntämään vastustajan virheet.

Katso nämä:

  • Saints QB Taylor Palmer: hyökkäyksen johtaja joka pystyy sekä heittämään että juoksemaan
  • Jalloh vs Williams/Toijala: Divisioonan vaarallisin hyökkääjä vastaan divisioonan ahnaimmat pallorosvot
  • Pallon menetykset: Saints puolustus on tullut tunnetuksi pallonriistoistaan edelliskausina. Jatkuuko sama tahti vai onko siirrytty turvallisempaan puolustukseen nuorennusleikkauksen takia?

Vaasa Royals – Tampere Saints, 17.7.2022, kickoff klo 14 @ Kaarlen kenttä, Vaasa

Kirjoittaja: Juse Tammi

Kuva: Tytti Martikainen