Roosters voittoon tahtojen taistelussa

Naisten Vaahteraliiga jatkui lauantaina 16.6., kun Pyynikin urheilukentälle Tampere Saintsin vieraaksi saapui Helsinki Roosters. Joukkueet kohtasivat huhtikuisessa Diamond Bowlissa, jolloin äärimmäisen tiukka kamppailu päättyi vasta jatkoajalla Roostersin voittoon 6-0. Molemmat joukkueet hävisivät avausottelunsa, joten tämä ottelu avaa toisen joukkueen pistetilin Vaahteraliigassa.

 

Ottelun alku osoittikin, että tiukkaa taistelua on luvassa myös liigakamppailussa. Molemmat joukkueet lähtevät pelin alkuun voimakkailla juoksuilla, jotka myös purevat vastustajan puolustuksiin hyvin. Etenkin Roosters jauhaa todella pitkiä hyökkäysvuoroja juosten monta kertaa neljännellä yrityksellä pitkiä juoksuja ja ansaiten aina uudet yritykset. Saintsin puolustus saa kuitenkin joka kerta Roostersin hyökkäyksen pysäytettyä ennen maalilinjaa, eikä Roosters näin saa pistetiliään avattua ensimmäisen puolikkaan aikana.

Saintsin hyökkäys ei viihdy kentällä aivan yhtä pitkiä aikoja kerrallaan kuin Roosters, mutta väläyttelee kuitenkin hienoja suorituksia. Näistä ehkä näyttävin nähtiin aivan toisen neljänneksen lopussa, kun pelinrakentaja Emilia Hartikainen heittää pallon sivulleen laitahyökkääjä Elo Carlssonille, joka ylöspäin juoksemisen sijaan heittääkin pallon eteenpäin Suvi Mikkosen käsiin. Peli kuitenkin hylätään tuomareiden toimesta, kun heidän näkemyksensä mukaan myös Hartikaisen ensimmäinen heitto on suuntautunut eteenpäin; amerikkalaisessa jalkapallossa vain yksi heitto per yritys saa suuntautua eteenpäin. Saints ei myöskään saa palloa kahden ensimmäisen neljänneksen aikana maalilinjan yli kuljetettua, joten puoliajalle siirrytään äärimmäisen tiukassa tilanteessa 0-0.

Toinen puolikas pelistä aloitetaan todella vauhdikkaasti. Saints palauttaa pallon aloituspotkun jälkeen erinomaisesti yli puolen kentän, ja hyökkäys pääsee hyvistä asemista heti aloittamaan. Ensimmäinen hyökkäysvuoro avaa myös pelin maalitilin, kun pelinrakentaja Emilia Hartikainen löytää laitahyökkääjä Suvi Mikkosen vasemmalta puoleltaan ja Mikkonen juoksee pallon kanssa maaliin saakka. Potkaisija Katri Kakko laittaa lisäpistepotkun varmasti sisään ja Saints siirtyy johtoon 7-0. Roosters kuitenkin rokottaa nopeasti takaisin saatuaan pallon hallinnan ja hyökkäysvuoron itselleen. Punaiset etenevät voimakkaiden juoksujen avulla nopeasti Saintsin puolustuspäähän ja lopulta keskushyökkääjä Mari Jääskelä ylittää pallon kanssa maalilinjan avaten Roostersin maalitilin. Lisäpistepeli kuitenkin epäonnistuu, joten Saints säilyttää niukan johtoaseman 7-6. Roostersin maali saa pian myös seuraa, kun helsinkiläisten mainion avauspotkun jälkeen Saints joutuu aloittamaan hyökkäysvuoronsa syvältä omasta päästään. Hyökkäysvuorokin vaihtuu pian puolustukseen, kun pallonhallinta juoksussa menetetään ja Roosters peittää pallon saaden oman hyökkäyksen kentälle. Roosters hyödyntää mainion kenttäasemansa ja keskushyökkääjä Katri Ronni juoksee pallo kainalossa maaliin. Kun lisäpistepelikin juostaan maaliin saakka, siirtyy Roosters johtoon 7-14. Roosters ei jätä maalipaikkojaan käyttämättä tämän jälkeenkään, vaan pelin loppuminuuteilla Ronni juoksee vielä toistamiseen maaliin ja lisäpistepelin onnistuessa vie Roosters pisteet Helsinkiin lopulta lopputuloksella 7-22.

 

Katri Kakko potkaisi Saintsin pisteisiin 7-0. Kuva: Sebastian Vilkman

 

Roostersin väkivahva hyökkäyksen linja raivasi juoksijoilleen erinomaisesti tilaa ja tämä työ toi lukemattomia jaardeja punaisille. Keskushyökkääjien lisäksi juoksupeleissä loisti pelinrakentaja Janina Virtanen, joka onkin aiemmin pelannut keskushyökkääjän paikkaa. Saintsin puolella Hartikaisen ja Mikkosen yhteistyö kantoi jälleen hedelmää. Saintsin puolustuksessa etenkin puolustuksen linja sekä tukipuolustaja Emilia Vanhala tarjoilivat näyttäviä taklauksia.

 

 

Saintsin päävalmentaja Jussi Honkonen näkeekin vastustajan kokemuksen ja kuluttavan juoksupainotteisen pelin koituneen tamperelaisten kohtaloksi: ”Vastustaja sai pidettyä palloa pitkiä aikoja hyökkäyksellään ja näin vähitellen väsytettyä puolustuksemme. Vaikka pääsimme toisen puoliajan unelma-alun jälkeen hetkeksi johtoon, vastustajan vankka kokemus näkyi ja sen avulla he lopulta väänsivät ottelun voiton itselleen.” Honkonen painottaakin seuraaviin otteluihin valmistautumisessa omien hyökkäysvuorojen pidentämisen tärkeyttä, jotta puolustus saa pidettyä jalat tuoreina koko pelin ajan eikä vastustajan hallinta käy liian kuluttavaksi.

Molemmilla joukkueilla on nyt juhannustauko ja naisten Vaahteraliiga jatkuu taas lauantaina 30.6., kun Saints kohtaa hallitsevan mestarin Helsinki Wolverinesin Pyynikin urheilukentällä klo 16. Siinä missä Saints ei vielä ole voittotiliään avannut, Wolverines on voittanut molemmat pelinsä ja komeileekin sarjataulukon kärjessä tällä hetkellä. Kahden viikon aikana onkin tamperelaisten teroitettava kynsiään oikein urakalla, jotta he voivat ahmattaret juhannuksen jälkeen haastaa.

Kuvat: Sebastian Vilkman