Saints – Huskies -ennakko

Lauantaina Pyynikillä Saints kohtaa OmaSP-Bowlin toisessa osassa Hämeenlinna Huskiesin. Edellinen ottelu Hämeenlinnassa toukokuussa päättyi isöntien tylyyn 50 – 0 voittoon. Pelinrakentaja/ päävalmentaja Stan Bedwellin johtama heittohyökkäys oli tuolloin myrkkyä Saintsin puolustukselle. Kausi oli tuolloin kuitenkin vasta alussa ja varsinkin Saints on vahvistanut nimenomaan heittopuolustustaan kauden edetessä.

 

Huskies pelasi viimeksi maanantaina Helsinki Roostersia vastaan ja kärsi 48 – 24 tappion. Ikävin asia hämeenlinnalaisten kannalta olin pelinrakentaja Bedwellin loukkaantuminen ottelun lopussa. Kentälle mies ei enää palannut, mutta ottelu oli tuolloin jo ratkennut. Onkin mielenkiintoista nähdä onko Bedwell pelikunnossa lauantaina. Hämeenlinnan muutkin ulkomaalaisvahvistukset ovat kärsineet loukaantumisista.

Saints kärsi myös raskaan tappion viime lauantaina Turku Trojansin vieraana 31 – 7 lukemin. Mikäli Saints olisi tuon ottelun voittanut, olisivat he näin varmistaneet sarjapaikkansa ja voineet pelata loppukauden ilman putoamispeikkoa niskassaan. Saintsin hyökkäys kärsi Turussa varsinkin pallonmenetyksistä ja Trojans ryösti pallon yhteensä kahdeksan kertaa. Epäonneakin oli pyhimyksillä matkassaan, mutta ottelun tärkeys ja kovat paineet ilmiselvästi vaikuttivat nuoren juokkueen esityksiin.

Ottelun mielenkiintoisimmat kamppailut tullaan näkemään aloituslinjassa kun Saintsin voimakas juoksuhyökkäys kohtaa Huskiesin juoksupuolustuksen. Topias Rädyn johtama hyökkäyksen linja tulee kohtaamaan todella kovan vastuksen Huskies puolustukselta. Todella voimakas ja vaikeasti liikutettava puolustuksen linja on pakko saada avattua jotta Saints voi hallita ottelua.

Tampereen hyökkäyspeli on ollut tehokasta kun linjapeli on saatu toimimaan, sekä pelinrakentaja Yeldellin ja keskushyökkääjien toimesta. Saintsin pallonkantovastuussa on tällä kaudella ollut Tuukka Lehtonen sekä Juzz Tiny. Kumpikin on Vaahteraliiga tasolle varsin tasokkaita keskushyökkääjiä ja heidän juoksutyylinsä täydentävät hienosti toisiaan. Lehtonen on voimakas juoksija ja harvoin häntä pystyy vain yksi puolustaja taklaamaan. Tiny on räjähtävämpi ja vikkelämpi, varsinkin avokentälle päästyään jopa pysäyttämätön. Pelinrakentaja Yeldell on myös todella nopea ja räjähtävä pallonkantaja. Hän on tällä kaudella useasti ottanut itse jalat alleen kun vapaata vastaanottaaja ei ole löytynyt heittopelissä. Jokeri korttina Saintsilla on vielä todella voimakkaat pallonkantajat Matti Airaksinen ja Veikka Lehtonen, jotka tulevat maalilinjan läheisyydessä runnomaan pallon sisään maalialueelle.

Huskies marsittaa vastaan Vaahteraliigan tämän vuoden toiseksi kovimman juoksupuolustuksen. Hurtat ovat onnistuneet tällä kaudella rajoittamaan vastustajan juoksua varsin tehokkaasti, tukimies kaksikko Tajh Jones ja David Izinyonin johdolla. Nopea ja hyvin taklaava Jones on liigan taklaustilaston kakkosmies, ja pystyy nopeudellaan aiheuttamaan vaikeksia ympäri kenttää. Puolustusen linjasta väkivahvat James Perrinau ja Jani Lindqvist saavat keskustan tukittua ja sidottua useampia hyökkäyksen linjamiehiä itseensä.

Huskies hyökkäys eteni viime ottelussa Saintsia vastaan Bedwellin erinomaisen ottelun siivittämä ilmoja pitkin. Bedwell toimitti palloa tasaisesti eri kiinniottajille, ja maalin tekikin viisi eri vastaanottajaa. Bedwellillä on käytössään useita aseita heittohyökkäyksessään. Roman Runner johtaa laitahyökkääjäkaartia uskomattomalla nopeudellaan ja kiinniottokyvyllään. Niko Lester on nopea ja vaikeasti vartioita laita hyökkääjä kun taas Tommi Pinta on kaksimetrinen iso kohde kentällä.

Saints asettaa vastaan Tobias Fuchsin johtaman heittopuolustuksen. Saksalainen iskuporakone on tuonut pyhimysten takakentälle nopeutta ja aggresiivisuutta, joilla vastata vastustajien tähtilaitahyökkääjiin. Toni Hammar ja Benjamin Ylipää ovat kovan haasteen edessä kohdatessaan hämeenlinnan heittosirkuksen. Saintsin puolustus on tällä kaudella päästänyt eniten pisteitä mutta kotiyleisön tuki auttaa Pyynikillä hienosti Saints puolustusta.

Saintsin pitää saada nopeasti painetta pelinrakentajan kimppuun heittopelissä, tähän suuri vastuu on Hannes Jokisen johtamalla puolustuksen linjalla. Mikäli pelinrakentajaa saadaan häirittyä nopeasti, menee hämeenlinnalaisten nopean heittopelin ajoitus sekaisin. Hämeenlinnan hyökkäyksen linja on kyllä pelannut varsin hienosti Bedwellin toteuttamaa heittohyökkäystä ja hänellä onkin usein aikaa riittänyt hakea vapaa vastaanottaja.

Hämeen herruus ratkaistaan ratkaistaan Pyynikin urheilukentällä lauantaina 5.7.2017 klo 15:30. Jenkkifutis on parasta paikan päällä.