Saints taisteli ensimmäisen puoliajan – Isot virheet ratkaisivat

Pyynikin jenkkifutispyhättöön saapui kuusinkertainen hallitseva Suomenmestari sekä tuore Pohjois-Euroopan mestari Helsinki Roosters.

 

Lakkiaispäivän ottelussa molempien joukkueiden sekä yleisön läsnäolo oli puutteellista juhlallisuuksien takia, mutta se ei haitannut kotijoukkueen latautumista otteluun. Ennen ottelua Saints leiristä huokui itseluottamus sekä varmuus omaan tekemiseen. Edellisellä kierroksella joukkueen kalenterissa ei ollut ottelua, vaan pyhimykset saivat ylimääräisen viikon aikaa tarkastella edellisten otteluiden virheitä ja keskittyä perustekemisen korjaamiseen sekä itseluottamuksen palauttamiseen.

Heti ottelun alkuminuuteilla tämä näytti onnistuneen. Saints vastaanotti pelivälineen ensimmäisenä ja lähti hyökkäämään kohti Roosters maalia. Tuukka Lehtonen kuljetti palloa aggressiivisesti ja hyökkäyksen linjan mainioiden blokkien säestämänä Saints pääsi aina yhden jaardin päähän helsinkiläisten maalialueelta. Tässä kohtaa hyvin alkanut hyökkäys kuitenkin sakkasi ja epäonnistuneiden yrityksien sekä aivan turhan pelinviivytysrangaistuksen johdosta lähes varmalta näyttäneet pisteet jäivät saamatta. Roosters hyökkäys kentälle ja Saintsin puolustukselle välittömästi näytön paikka mihin se pystyy kohdatessaan Suomen – ja koko Pohjois-Euroopan kovimman hyökkäyksen.

Roosters pelinrakentaja Connetten johtama hyökkäys sai marssittua omalta yhden jaardin viivalta aina Saintsin kenttäpuoliskolle asti. Vahvat juoksut Pajariselta sekä muutamat onnistuneet heitot toivat pallon aina 20 jaardin päähän Saints maalista. Tämän jälkeen kentällä koettiin ikävä tilanne, kun tamperelaisten amerikkalaisvahvistus Elliott Jeffcoat loukkasi jalkansa puolustaessaan onnistuneesti heittoa. Jeffcoat poistui pelistä, mutta Saintsin puolustus piti pintansa ja esti myös Roostersin neljännen yrityksen ansaiten itselleen hyökkäysvuoron.

Tamperelaisten hyökkäys ei tuottanut tulosta mutta erinomaisen erikoistilannepelaamisen ansiosta Jarkko Ylä-Häkkinen potkaisi pallon luovutustilanteessa aina Roostersin yhden jaardin linjalle. Erinomainen kenttäasetelma puolustukselle ja Saintsin kovat taklaajat kentälle. 3-ja-ulos! Saints puolustus ei päästä puolustavaa mestaria kertaakaan uusiin yrityksiin. Roosters luopuu ja Saints jälleen hyökkäämään.

Neljännes vaihtui ja Saints huokuu itsevarmuutta. Hyökkäys onnistuu Lehtosen juoksuissa ja pitkän heittopelin päätteeksi Jaakko Koivunen nappaa pallon ja kuljettaa sen aina 10 jaardin päähän Roosters maalista. Touchdownia ei saada ja vielä kun neljännen yrityksen kenttäpotkumaalin yritys blokataan joutuu Saints jälleen kerran poistumaan maalin tuntumasta ilman pisteitä.

Helsinkiläishyökkäys kentälle ja Connetten heittorumba pyörimään. Loukkaantuneen Jeffcoatin tilalle nostettu WR Jaakko Koivunen paikkaa amerikkalaisen jättämää kulmapuolustajan paikkaa erinomaisesti ja taklaa kahdesti pallon vastaanottajan rikkoen lisäksi kerran heiton vastaanoton. Näin Roosters hyökkäys tukehtuu heti alkuunsa. Jo toinen 3-ja-ulos Saintsin puolustukselta ja joukkue näyttää täysin erilaiselta kuin alkukaudella.

Pallo Saintsille ja hyökkäys kentälle. Helsinkiläisten puolustuksen puolelle nostettu Timothy Thomas onnistuu kuitenkin ottamaan pelinrakentaja Raleigh Yeldelliltä syötönkatkon ja Saintsin hyökkäys jälleen pois kentältä ikävästi ennen pistesuorituksia.

Saints puolustus vastaan Roosters hyökkäys. Jaycen Spearsin juoksu sekä kaksi epäonnistunutta heittoa ja Saints puolustus pakottaa jo ottelun kolmannen 3-ja-ulos tilanteen. Pallo jälleen Saintsille ja hyökkäyksellä on paikka siirtää Saints jopa puoliaikajohtoon tilanteen ollessa edelleen 0-0 ja aikaa ollessa reilut 6 minuuttia ennen toisen neljänneksen päättymistä.

Ensimmäinen yritys ja Roosterssin Olin nappaa heti syötönkatkon. Helsinkiläishyökkäys kentälle ja tökkivän heittopelin sijaan uskotaan juoksun voimaan. Keskushyökkääjä Pajarinen pujottelee tamperelaispuolustusta hyvien blokkien saattelemana ja tekee ottelun ensimmäiset pistesuoritukset touchdownin muodossa. Lisäpisteyritys epäonnistuu ja tilanteessa 0-6 Saints pääsee palauttamaan palloa.

Juzz Tinyn palautus noin 25 jaardin viivalle ja hyökkäys aloittaa vahvasti Lehtosen juoksuilla. Tämän jälkeen hyökkäys kuitenkin tukehtuu ja Saints pakotetaan luopumaan. Roosters hyökkäys kentälle ja tällä kertaa Saints puolustajien johtohahmo #1 Tony Ballon taklaa helsinkiläisten keskushyökkääjää Jaycen Spearsia niin että pallo irtoaa. Kun Johan Grahn saa peitettyä pelivälineen saa Saints hyökkäys jälleen mahdollisuuden päästä puoliaikajohtoon kun peliaikaa on jäljellä tasan 4 minuuttia.

Pari yritystä ja pallo rähmätään helsinkiläisille. Roosters hyökkäys kentälle kun aikaa jäljellä 3 minuuttia 5 sekuntia ja tilanne 0-6. Muutamia varmaotteisia pelejä ja hallitseva mestari marssii pikku hiljaa maalialueen tuntumaan. Kolmannella yrityksellä pelinrakentaja Connette juoksee hämypelin jälkeen itse maaliin ja tilanne onnistuneen lisäpisteen jälkeen 0-14.

Saints hyökkäykselle vielä mahdollisuus kun aikaa jäljellä 1:02 mutta valmista ei tule. Puoliajalle mennään Roosterssin johtaessa kahdella maalilla, numeroin 0-14.

Toinen puoliaika ja toiset kujeet. Tällä kertaa Saintsilaisittain ikävällä tavalla, sillä Roosters marssittaa heti ensimmäisen draivinsa omalta kenttäpuoliskoltaan aina Saints maaliin, päättyen Alexander Wasiljeffin kiinniottotouchdowniin. Pistesuorituksen jälkeen aloituspotku tulee Saints palauttajalle joka pudottaa pelivälineen tilapäisesti antaen Roosterssille mahdollisuuden taklata palauttaja oman 10 jaardin läheisyydessä. Saints hyökkäys aloittaa oman draivinsa väärällä aloituksella sekä epäonnistuneella heitolla joten pallosta luovutaan heti kolmannen yrityksen jälkeen.

Roosterssin ensimmäinen peli ja Miro Kadmiryn pitkä kiinniotto. Kolme yritystä lisää ja Spears löytää itsensä maalialueelta kasvattaen helsinkiläisten johtoa 0-28.

Saints hyökkäys jälleen palautuksen jälkeen kentälle ja toisella yrityksellä heti pallonmenetys. Roosters hyökkäys jälleen kentälle ja tällä kertaa ei tarvita kuin yksi yritys ja Bernard Luster nappaa upean kiinnioton touchdownin arvoisesti. Tilanne 0-34 ja Saints on onnistunut muutamilla suurilla virheillä kaivamaan itsensä kuoppaan – hyvän ensimmäisen puoliajan taistelun jälkeen.

Kuoppa suurenee kun hyökkäys ei onnistu seuraavalla draivillaan saamaan uusia ja Roosterssin vastaanotettua pallon riittää helsinkiläisille vain muutama pitkä peli ja Jaycen Spears nakuttaa jo numeroiksi 0-42. Seuraavan aloituspotkun yhteydessä pallo jälleen rähmätään, joka kuvastaakin tamperelaisten toisen puoliajan alkua.

Tampere Saintsin kolmas neljännes oli painajaismainen, kun isoilla virheillä ja pallonmenetyksillä tuhottu oma peli auttoi Roosterssia takomaan tauluun 28 pistettä alle kymmenessä minuutissa. Viimeinen neljännes alkoi samalla tavalla kuin edellinen kului kokonaan. Saints menetti jälleen pallon rähmäyksen seurauksena ja Roosters rankaisi heti ensimmäisellä pelillä, kun Wasiljeff oli unohtunut täysin yksin takakentälle ja sai rauhassa hölkätä maalialueelle tehden tilanteeksi 0-50.

Saints valmennus herätteli pelaajiaan kaoottisen 14-minuuttisen jälkeen, jonka jälkeen pelaajisto palasi kentälle hakemaan onnistumisia tulevia otteluita silmällä pitäen. Loppupeli oli muodollisuus, jossa molemmat joukkueet kokeilivat uusia pelikuvioita ja peluuttivat peliaikaa tarvitsevia pelaajia.

Ottelun jälkeen päällimmäisinä asioina jäi mieleen Saintsin erinomaisesti ensimmäisen puoliajan pelannut puolustus, Saintsin massiiviset kahdeksan pallonmenetystä sekä katastrofaalinen 14-minuuttinen – jolloin Roosters takoi isoilla peleillä itselleen suuret jaardimäärät ja 36 pistettä.

Tampere Saints kohtaa seuraavaksi Seinäjoki Crocodilesin vieraissa, joka on tamperelaisten tavoin vielä ilman voittoa. Saintsin valmennus ja pelaajat saavat viisi päivää aikaa kasata rivinsä ja unohtaa tämän ottelun mustat hetket. Ottelusta on tulossa varmuudella kova ja nopeatempoinen, sillä tamperelaisilla on varmasti paljon hampaankolossa tämän ottelun jälkeen.