Saintsin miesten edustusjoukkueen päävalmentajan pesti auki 

Tampere Saintsin miesten edustusjoukkueen päävalmentaja Teemu Majander teki joukkueensa liigakauden päättymisen jälkeen oman ratkaisunsa  – edustusjoukkueen kipparin paikan saa ottaa nyt uusi vastuunkantaja. 

 

Majanderin mukaan odotusarvo Vaahteraliigakauden alussa Saintsin osalta oli jotain aivan muuta kuin mitä kausi lopulta taakseen jätti. 

– Lopputulos on pettymys. Pleijareiden ulkopuolelle jääminen ja runkosarjan jumbosija ei missään nimessä täyttänyt tavoitteita, jotka aivan selkeästi olivat pudotuspeleissä ja myös Vaahteramaljassa, Teemu Majander sanoo. 

 

Kuopiossa käydyn viimeisen runkosarjaottelun jälkeen Majander on analysoinut tilannetta usealta eri kannalta koko liigakauden ajalta.  

– Joukkueena monessakin osassa alisuoritettiin tilanteissa, joissa ei sanottavaa hätää ollut. 

Puolustuksen pelaamiseen Majander on tyytyväinen alku- ja keskikauden osalta, mutta loppukaudesta puolustuksen pelaamisen taso laski hieman. 

– Puolustus piti silti meitä loppukaudellakin peleissä hyvin mukana, kun tilastoja katsoo.  

Hyökkäyksessä Saintsin ongelma oli pitää pallosta kiinni.  

– Hyökkäyksessä oli potentiaalia vaikka mihin, mutta emme saaneet ulosmitattua niitä pisteitä, joilla pelejä voitetaan. 

 

Teemu Majander on toiminut Saintsin miesten edustusjoukkueen päävalmentajana seitsemän viime kauden verran. Siinä ajassa Saints nousi kakkosdivisioonasta Vaahteraliigaan, jossa se on nyt pelannut kolmen viime kauden ajan. Edustusjoukkueen valmennuksessa Majander on ollut mukana kymmenen viime vuotta, eli moni Saints-pelaaja on pelannut koko uransa saman päävalmentajan johtamana. 

– Jossain kohtaa muutos voi olla hyvästä, ja tässä kohtaa mietin, että nyt tarvitaan muutos.  

Valmentamista amerikkalaisen jalkapallon parissa Majander jatkaa, tänä syksynä hän on esimerkiksi mukana nuorten U17-maajoukkueen valmennusryhmässä. 

 

Katse ja suunta kohti tulevaa 

 

Tampere Saintsin toiminnanjohtaja ja miesten edustusjoukkueen joukkueenjohtaja Marcus Lönnqvist kertoi edustusjoukkueen pelaajille keskiviikkona, että seura etsii nyt uutta miesten edustusjoukkueen päävalmentajaa.  

– Nyt lähdemme etsimään henkilöä, joka kykenee herättämään tamperelaisen jenkkifutiksen. Keskusteluja kotimaisten ja ulkomaalaisten päävalmentajaehdokkaiden kanssa on jo käyty, Lönnqvist kertoo. 

Kauden 2019 tavoite on päästä Saints-nimisenä seurana ensimmäistä kertaa Vaahteraliigan pudotuspeliin ja sitä kautta Vaahteramaljaan, joka pelataan vuonna 2019 Tampereella. Ja se tarkoittaa ryhtiliikkeen tekemistä kaikilla osa-alueilla. Tähän ovat pelaajat sitoutuneita. 

 

Lönnqvist myöntää, että kulunut kausi oli pettymys, sillä odotusarvo ennen Vaahteraliigakauden alkua oli se, että pudotuspeleissä ollaan. 

– Nyt katsomme erittäin tarkasti sitä, että mitä tehtiin, ja millä tavalla tulemme asioita tekemään tulevana talvena. 

Kauden 2019 rakentaminen ja harjoituskausi alkaa toden teolla marraskuun alussa sekä edustusjoukkueen että kehitysjoukkueen osalla.  

– Tulevaisuus on ehdottomasti omissa junioreissamme, sillä juniorijoukkueiden ja –pelaajien määrä on lisääntynyt. Samalla myös seuran taustaihmisten määrä on lisääntynyt. 

Kauden 2018 yksi onnistuminen oli se, että pelaajarunko miehillä oli vahvasti pirkanmaalainen. Toiminnanjohtaja ilahtui myös niistä Saints-faneista, jotka kävivät katsomassa kaikki miesten edustusjoukkueen runkosarjan ottelut paikan päällä, niin kotona Pyynikillä kuin vieraspeleissä. Näille uskollisille faneille on luvassa kausikortti ensi vuodelle sekä jotain mukavaa yllätystä ennen ensi kauden alkua. 

 

Harjoitusolosuhteisiin Tampereella tulee myös parannusta, kun kaupunkiin valmistuu erikoislajeille tarkoitettu oma tekonurmikenttä Koivistonkylään.  

– Jenkkifutiksen kasvupotentiaali Tampereella on rajaton. Kaupunki on esimerkiksi täynnä jääkiekkoilijoita, joilla on fyysisiä mahdollisuuksia hypätä jenkkifutiksen pariin vaikka a-juniorikauden jälkeen, jos he lopettavat jääkiekon, Lönnqvist näkee.  

 

Tänä syksynä Saints järjestää Pirkkahallissa tutustumismahdollisuudet Rookie Campin muodossa niille urheilijoille, joita amerikkalainen jalkapallo kiinnostaa uutena lajina.  

– Kiinnostus lajiin tulee näkyvyyden kautta, meidän pitää saada seuran logoa, nimeä ja jenkkifutista näkymään paremmin vuonna 2019.  

Amerikkalaisen jalkapallon näkyvyyttä lisää Tampereella taatusti myös se, että Vaahteramalja XL pelataan 14.9. 2019 Tampereen eli tutummin Ratinan stadionilla. 

 

Teksti: Jussi Mustikkamaa 

Kuva: Harri Koivunen