Saintsin seuratoiminta kovassa kasvussa!

Tampere Saints on kokenut räjähdysmäisen kasvun kaudesta 2016 niin pelaajamäärän kuin valmennuksenkin suhteen. Rekrytointi kautta 2017 varten on ollut vahvempaa kuin koskaan seuran historiassa. Mahdollisesti jopa vahvempaa kuin missään muussakaan seurassa. Tällä hetkellä nopea arvio on, että seuraan on tullut viime kesän jälkeen uusia pelaajia (rookiet, seuraan palanneet ja muualta tulleet) peräti kolminumeroinen määrä. Näiden lisäksi valmentajia on listalla kaiken kaikkiaan yli 30 henkilöä, joista parikymmentä on mukana päivittäisessä toiminnassa. Mukana on mm. nykyisiä ja entisiä maajoukkueen valmentajia, ulkomailla pelanneita ja valmentaneita, vaahteramaljan voittaneita sekä muuten urheilun parissa meritoituneita toimijoita.

Miten tämä on saavutettu? Mikä on aiheuttanut tämän kasvun pelaaja- ja valmentajamäärissä. Seuran valmennuspällikkö ja miesten joukkueen päävalmentaja, Teemu Majander, vastaa lyhyesti kahdella sanalla: ihmiset ja työnteko.

Toiminta on saanut tälle talvikaudelle suuren piristysruiskeen sellaisten ihmisten kautta, jotka tekevät ja saavat aikaan. Nuorisopäällikkö Toni Uusitalo on saanut junioriohjelmaan leveyttä ja syvyyttä, yhtenä esimerkkinä mm. Tampereen urheiluakatemian jäsenyys. Junioripuolella myös Miika Sipiläinen tuo mukanaan laajempaa liikunnan ja urheilun osaamista. Jussi Honkonen on luonut naisten joukkueelle uutta suuntaa ja koonnut ympärilleen laajaa apujoukkoa. Sami Teleniuksen saapuminen edustusjoukkueen puolustuksen koordinaattoriksi tuo lisää kokemusta seuran lippulaivaan sekä lähentää meitä Nokia Ghosthuntersiin.

Meillä on käynnissä eräänlainen lumipalloefekti sekä pelaajissa että valmentajissa. Nosteessa oleva toiminta kiinnostaa ja siihen on hyvä tulla mukaan. Aktiivinen ilmapiiri toimii magneettina ja kerää samalla asenteella olevia ihmisiä mukaan; niitä jotka haluavat tehdä töitä seuran ja joukkueiden eteen. Se on kumma juttu – kun töitä aletaan tehdä, hommat yleensä hoituvat.

Nokia-yhteistyö on yksi uusista asioista, joiden kautta pyrimme kokonaisvaltaiseen pirkanmaalaisen jenkkifutiksen nostoon. Vaahteraliiga tarvitsee hyviä urheilijoita ja siellä vähemmälle peliajalle jäävät yksilöt voivat ylläpitää pelintuntumaa. Peli on se mikä pelaajia kehittää.

Seuran toiminnassa on mukana lukuisia kokeneita valmentajia, mm. kolme lajiliiton 3-tason päävalmentajakoulutuksen saanutta sekä muilla liikunnan alueilla kouluttautuneita ihmisiä. Haluamme jakaa tätä valtavaa tietotaitoa eteenpäin. Aiomme aloittaa uusien ja nykyisten valmentajien kouluttamisen seuran sisäisenä ponnistuksena yhteistyökumppanien tukemana. Tavoitteenamme on rakentaa 1-tason koulutus sekä jatkokoulutusta valmentajiemme halujen ja toiveiden mukaan.

Seuraavaksi puheenvuoron saa Saints naisten päävalmentaja Jussi Honkonen:

“Vaikean kauden jälkeen minun oli uutena päävalmentajana helppoa luoda se tärkein kehityskohde kaudelle 2017. Rekrytoinnin oli onnistuttava, niin pelaajien, valmentajien kuin taustahenkilöstön osalta. Heti syyskuussa aloitettiin pelaajien vahvalla panostuksella aktiivinen pelaajarekrytointi. Minä taas ryhdyin kokoamaan valmennusryhmää ja taustavoimia eli johtoryhmää. Rekrytoinnin kanssa samanaikaisesti joukkue harjoitteli kootusti kaksi kertaa viikossa. Aluksi Pyynikillä, sitten Pirkkahallissa ja messutauoilla liikuntasaleissa.

Nyt kun kausi 2017 on alkamassa, voidaan tarkastella tuloksia. Pelaajamäärä on noussut reilusta kymmenestä melkein kuuteenkymmeneen, valmentajaryhmässä on yli kymmenen henkeä ja johtoryhmässä vain muutamia tehtäviä on valmennuksen tai pelaajien vastuulla.

Pelaajat ja valmennusryhmä ovat hieno sekoitus kokemusta, nuoruuden intoa ja asennetta. Joukkueeseemme on liittynyt useita maajoukkuepelaajia ympäri Suomen, lähes kymmenen pelaajaa on palannut lopettamisen jälkeen kentälle ja alkeiskurssien kautta lähes 20 naista on löytänyt itselleen uuden harrastuksen. Tässä ei saa myöskään unohtaa sitä tärkeintä voimavaraa, eli kovalla asenteella viime kauden taistellutta pelaajaryhmää. Tässä paketissa on kaikki ne palaset kohdallaan mitä päävalmentajana voi toivoa. Vielä kun treeneissäkin asenne ja oppimisenhalu ovat todella kovalla tasolla niin odotan innolla alkavaa kautta.”

Entä Saints nuorisopäällikkö, Toni Uusitalo, mikä sinun mielestäsi on ollut avain rekrymenestykseen?

“Tänä vuonna rekrytointiin panostettiin huomattavasti aikaisempia vuosia enemmän. Meillä on ollut julistetempauksia ja rekrytapahtumia. Olemme vierailleet kouluilla ja nuorisotiloilla. Kiinnostuksen määrä on ylittänyt odotukset moninkertaisesti ja vuonna 2018 Saints tulee kasvattamaan entisestään juniorijoukkueiden määrää.

Rekryt eivät todellakaan ole ohi eikä niitä pysäytetä kesälläkään. Uusia kiinnostuneita otetaan vastaan ympäri vuoden. Vielä ennen kauden alkua on esimerkiksi luvassa tamperelaisten koulujen lippupalloturnaus. Tulemme järjestämään lajiesittelyjä ja toukokuussa saapuvat amerikkalaiset pelaajat tekevät lukuisia koulukäyntejä.

Kauden jälkeen aloitetaan uusia projekteja, kun Saints käynnistää Tampereella lukiojefun, johon on jo useampi koulu ilmoittautunut mukaan. Samoin varuskuntajefu alkaa syksyllä, jolloin palvelustaan suorittavat pääsevät purkamaan paineitansa soikiopallon avulla.

Miesten pelit vaahteraliigassa keräsivät paljon uusia katsojia ja palstatilaa mediassa, joten Tampereellakin on huomattu, että täällä voi pelata jenkkifutista. Kaupungissa on hyvin aistittavissa lajin ja seuran kiinnostavuuden kasvu.”

Valmentajien määrän kasvu on myös auttanut asiaa, koska nyt jokaiselle uudelle tulijalle on helppoa tarjota ohjausta heti ensimmäisistä treeneistä lähtien. Myös valmennuksen laatu on kohentunut huimasti ja tämä tietysti kiinnostaa heitä, joilla on urheilu-uralleen korkeat tavoitteet. Tilanne parantuu vielä entisestään, kun Saintsin ulkomaalaisvahvistukset liittyvät mukaan nuorien valmennukseen heti toukokuun alusta.

Junioreiden määrä on yli tuplaantunut viime vuodesta ja joka viikko tulee uusia kiinnostuneita kokeilemaan lajia. Tällä hetkellä osa harjoituksista muistuttaa isompiakin leirityksiä, kun kentällä on yli 50 nuorta ja toistakymmentä valmentajaa. Tähän suuntaan on helppo olla tyytyväinen. Vaikka nuoria pyhimyksiä onkin jo paljon, kaikki uudetkin mukaan haluavat otetaan avosylin vastaan. Kaikki lajista kiinnostuneet voivat olla yhteydessä suoraan minuun.

Kysytään lopuksi vielä mietteitä seuran puheenjohtajalta, Marko Husulta:

“Tässä on ollut todella kiireinen puoli vuotta takana ja on ilo nähdä, että uusi systeemi alkaa pikkuhiljaa toimia. Paljon asioita laitettiin uusiksi ja nyt tulevan vuoden jälkeen pääsemme näkemään, kuinka eri asioissa ollaan onnistuttu. Organisaation väki tuntuu olevan tällä hetkellä tyytyväisiä ja intoa tuntuu riittävän.

Kaikki suuret asiat vievät aina oman aikansa, ja tätä ‘Uutta Saintsia’ olemmekin isolla porukalla rakentaneet pitkän aikavälin suunnitelmalla. Kivijalka pitää olla kunnossa ja se on tietenkin juniorit.

On suuri ilo nähdä, että nuorisovalmennuksen määrä on monikertaistunut verrattuna esimerkiksi aikaan, jolloin itse valmensin junnuja. Lisäksi täyty nostaa hattua monelle organisaatioon tulleelle vastuun ottajalle… Tästä tämä lähtee!”

Alla listaus Tampere Saintsin valmentajista kaudelle 2017

Miehet edustus:

Sami Telenius

Teemu Majander

Ilkka Minkkinen

Hannes Mattila

Jaakko Kaihlanen

Toni Haukkamaa

Naiset:

Jussi Honkonen

Panu Hämäläinen

Ilkka Laitinen

Jarno Jokinen

Jesse Kalevo

Mikko Airaksinen

Andy Bezaire

Joonas Kemppainen

Jyri Tuomaala

Janne Eskola

Mari Ahtola

Juniorit:

Toni Uusitalo (myös edustus)

Jussi Taipalmaa (myös edustus)

Joni Niskanen

Antti Martikka

Miika Sipiläinen

Juho Salonen

Eetu Ilomäki

Jyrki Luukkonen

Janne Moisio

Marko Husu

Kimmo Jokinen

Risto Raukko

Antti Willberg

Riku Kuusisto

Ilari Laine

Henri Laine

Miehet kehitys (Angels):

Sami Ala-Lahti

Ari Raukko