Tampere Saints näyttävään voittoon Northern Lightsista kauden avauksessa Pyynikillä

Tampere Saints näyttävään voittoon Northern Lightsista kauden avauksessa Pyynikillä

Naisten Vaahteraliiga käynnistyi kauden 2024 osalta lauantaina 4.5.2024. Ensimmäisellä kierroksella Tampere Saints sai Tampereella Pyynikin urheilukentällä vastaansa Oulu Northern Lightsin. Ottelu potkaistiin käyntiin klo 13.00.

Ensimmäisenä hyökkäysvuoron sai Northern Lights, mutta oululaiset eivät onnistuneet iskemään Saints-puolustuksen läpi. Kun puolustuksen linjan Fanny Perkkola onnistui vielä taklaamaan lentopotkaisijan epäonnistuneen aloitussyötön jälkeen yli 20 jaardia aloituslinjan taakse, pääsi Saints hyvistä asemista käynnistämään oman hyökkäyksensä.

Pelinrakentajan paikalle palanneen Emilia Rädyn johdolla Saints eteni varmasti, ja pian Naisten Vaahteraliigassa debyyttinsä lauantaina tehnyt laitahyökkääjä Unna Törmänen sai juhlia ensimmäistä liigatouchdowniaan. Myös lisäpiste onnistui keskushyökkääjä Emma Kammosen juostessa pallon kanssa maaliviivan yli. 

Saintsin seuraava pistesuoritus nähtiin pian ensimmäisen jälkeen. Tamperelaisten jo edellisillä kausillakin hyödyntämä lyhyt aloituspotku päätyi onnistuneesti kotijoukkueen haltuun, joten hyökkäys pääsi jatkamaan tehokasta peliään. Maalinteossa onnistui Rädyn heitosta laitahyökkääjä Lotta Ahonen.

Takkuilevan alun jälkeen myös oululaiset pääsivät pisteiden makuun ottelun ensimmäisellä neljänneksellä. Aiemmilla kausilla vahvasta juoksupelistään tunnettu joukkue sai pelinrakentaja Nea Törmäsen johdolla hyvän vireen päälle, ja lopulta pallon maaliin kuuden pisteen arvoisesti kuljetti keskushyökkääjä Aino Lepojärvi. Lisäpistepotku epäonnistui.

Touchdownin jälkeen oululaiset näyttivät päässeen peliin kiinni ja nähtiin ottelun ensimmäinen syötyönkatko, kun Rädyn heitto pääty takapuolustaja Natalia Raatikaisen käsiin. Toisella neljänneksellä maalinteossa onnistui kuitenkin vain kotijoukkue, ja puoliajalle siirryttiin Saintsin selkeässä johdossa tulostaulun näyttäessä 30–6.

Puoliajan jälkeen ottelu oli lähinnä Saintsin maalijuhlaa. Oululaisetkin onnistuivat muutamaan kertaan vielä väläyttämään vahvaa juoksupeliään ja kertaalleen löysivät tiensä myös maalialueelle. Saints kuitenkin jatkoi vakuuttavaa suorittamista niin hyökkäyksen kuin puolustuksenkin puolella, ja pelin lopputulokseksi kirjattiin 58–13 kotijoukkueen hyväksi.

Saintsin pelinrakentaja Emilia Räty nautti kauden ensimmäisestä pelistä aurinkoisella Pyynikillä.

”Palaaminen hyökkäyksen puolelle tuntui oikein kotoisalta. Pieniä kauneusvirheitä oli vielä havaittavissa, mutta niitä korjaillaan sitten tuleviin peleihin”, Räty toteaa. Hän uskoo vahvasti, että viimeiset karstat saadaan kauden edetessä karisteltua pois ja tekemisestä tulee varmempaa.

”Oli mahtava polkaista kausi käyntiin, ja mikä parasta, sain käydä pyörähtämässä myös puolustuksen linjassa”, Räty vielä lisää.

Kotijoukkueen päävalmentaja Elina Leukkunen oli tyytyväinen päävalmentajadebyyttinsä jälkeen koko joukkueen tekemiseen:

”Pelaajat olivat hyvin motivoituneita ja sopivalla tavalla virittäytyneet kauden avaukseen. Koordinaattorit Mikko Aspinen (OC) ja Kalle Uusitalo (DC) tekivät tasaista jälkeä sivurajan puolella, ja pelaajat pääasiassa toteuttivat kutsuja hyvin.”

Kauden jatkoa Leukkunen on vielä varovainen arvioimaan:

”Tuleviin otteluihin täytyy valmistautua viikko kerrallaan. Seuraavalla viikolla vastassa on hallitseva mestari, joten huolellinen valmistautuminen on tosiaan avainasemassa.”

”Mielenkiintoinen kausi on varmasti luvassa”, Leukkunen lisää.

Saintsin hyökkäyksessä monipuolisuutta, joskin myös haparointia

Saints näytti kauden avauksessa monipuolista hyökkäyspeliä. Keskushyökkääjän paikalla nähtiin neljä eri pelaajaa, jotka kaikki onnistuivat pisteiden teossa. Kirkkaimpana tähtenä hyökkäyksessä loisti liigadebyyttinsä tehnyt laitahyökkääjä Unna Törmänen. Lopputuloksesta huolimatta kauden alun haparointia oli nähtävissä, ja pallon menetykset ja pudotukset hieman himmensivät tamperelaisten esitystä.

Tamperelaispuolustus puolestaan oli vahva boksissa, eivätkä oululaiset paria lipsahdusta lukuun ottamatta päässeet etenemään linjan keskeltä. Kiertopeleillä Oulu kuitenkin onnistui ajoittain haastamaan, vaikka niitä pyhimykset varmasti osasivat myös odottaa. Saintsin heittopuolustuksen tasoa ei harmillisesti kauden avauksessa päästy vielä näkemään Oulun vähäisten heittojen vuoksi. 

Northern Lightsilla vaikeuksia saada pelinsä kulkemaan

Oulun hyökkäys ei kauden avauksessa yllättänyt: edelleen joukkueen ykkösaseena on triple option -juoksupelit ja heittoja ei juuri nähty. Nopeita ja fyysisiä juoksijoita joukkueesta löytyy, joten oikean vaihteen ollessa päällä, oululaiset voivat onnistua haastamaan muita liigajoukkueita. Lauantaina oli havaittavissa kuitenkin vielä paljon epävarmuutta, joka korostui useina turhina virheinä ja rangaistuksina.

Oulun puolustus ei tuntunut kunnolla pääsevän käyntiin koko ottelun aikana. Northern Lights metsästää edelleen ensimmäistä liigavoittoaan 2020-luvulla, ja sen saavuttaakseen heidän täytyy pystyä nostamaan tasoa huomattavasti.

Ottelun parhaina pelaajina palkittiin:

Kotijoukkueen arvokkain pelaaja: #7 Unna Törmänen
Vierasjoukkueen arvokkain pelaaja: #12 Nea Törmänen
Ottelun MVP: #20 Miina Laukkanen (Saints)
Wigrenin tuotepalkinnoilla nälkäisimpinä pelaajina palkittiin Tampereen #50 Leena Rönkä ja Oulun #20 Aino Lepojärvi.

Ottelun pistesuoritukset:

Saints 8–0
#7 Unna Törmänen, lisäpisteet #88 Emma Kammonen

Saints 16–0
#4 Lotta Ahonen, lisäpisteet #35 Lillian Nuutinen

Northern Lights 16–6
#20 Aino Lepojärvi, lisäpiste epäonnistui

Saints 22–6
#4 Lotta Ahonen, lisäpisteet epäonnistuivat

Saints 30–6
#1 Emilia Räty, lisäpisteet #20 Miina Laukkanen

Saints 38–6
#6 Hanna Heininen, lisäpisteet #1 Emilia Räty

Northern Lights 38–13
#9 Oona Yliuntinen, lisäpiste #55 Annika Kyröläinen

Saints 46–13
#6 Hanna Heininen, lisäpisteet #4 Lotta Ahonen

Saints 52–13
#7 Unna Törmänen, lisäpisteet epäonnistuivat

Saints 58–13
#49 Aino Joro, lisäpisteet epäonnistuivat

Teksti: Veera Jalava
Kuvat: Noora Hyttinen