Tampere Saints taisteli voittoon Turku Trojansista

Tampere Saints taisteli voittoon Turku Trojansista

Naisten Vaahteraliigan toisen viikon ensimmäinen ottelu pelattiin Pyynikin urheilukentällä Tampereella lauantaina 11.5.2024. Kotijoukkue Saints sai vastaansa hallitsevan mestarin Turku Trojansin. Ottelu käynnistyi klo 13.00.

Turku pääsi ottelussa ensimmäisenä hyökkäämään, mutta he eivät tuntuneet kunnolla saavan peliään käyntiin, ja neljän yrityksen jälkeen kotijoukkueen hyökkäys pääsi kentälle. Saints aloitti hyökkäyksensä räjähtävästi ja eteni tasaisen varmasti kohti vastustajan maalialuetta. Tehokas hyökkäysvuoro päättyi keskushyökkääjä Emma Kammosen touchdowniin. Pelinrakentaja Emilia Räty viimeisteli suorituksen kahden pisteen lisäpistejuoksulla.

Ensimmäinen neljännes jatkui samaan tyyliin loppuun asti: Turku ei saanut hyökkäys- eikä puolustuspeliään kulkemaan, kun taas Saints puski varmasti eteenpäin erityisesti hyökkäyksen linjan ja Kammosen tehokkaalla yhteistyöllä. Saints pääsikin maalialueelle kahdesti, molemmilla kerroilla laitahyökkääjä Unna Törmäsen näyttävällä kiertopelillä. Toisen maalin jälkeen lisäpisteet onnistuvat Lotta Ahosen juoksulla ja neljännes vaihtui Saintsin 220 johtoasemassa.

Toisen neljänneksen alussa Turku pääsi peliin kiinni, kun turkulaistakapuolustaja Helen Wicht onnistui ryöstämään pallon Saintsin pelinrakentajan käsistä ja kuljetti sen kotijoukkueen maalialueelle. Pelinrakentaja Lea Kaszas juoksi lisäpisteet maaliin onnistuneesti ja tilanteeksi kaventui 228. 

Puoliajalle siirryttiin lopulta lukemissa 3014. Puoliajan jälkeen vierasjoukkueen hyvä vire jatkui. Samalla kuitenkin myös Saints-hyökkäys jatkoi etenemistään juosten hyvien blokkien johdattamana. Ottelu jatkuikin melko tasaisena koko kolmannen neljänneksen ajan.

Viimeisellä neljänneksellä ottelu muuttui jännittävämmäksi Trojansin antaessa Saintsin maistaa omaa lääkettään. Lopulta nimittäin kaksi turkulaisten lyhyttä aloituspotkua päätyi heidän itsensä käsiin, mikä mahdollisti sen, että Turku hallitsi palloa huomattavasti enemmän neljänneksen aikana. Väsynyt Saints-puolustus oli ajoittain vaikeuksissa niin heiton kuin juoksunkin kanssa. Avainasemaan nousi lopulta takapuolustaja Miina Laukkanen, joka juoksupeleissä suoritti varmoja taklauksia, ja nappasi neljänneksen lopussa vielä Saintsin voiton mahdollistaneen syötönkatkon aivan maalialueen tuntumassa.

Syötönkatkon jälkeen Turku pääsi kertaalleen hyökkäämään ja päätyi tekemään potkumaalin toivoen saavansa vielä pallon itselleen. Näin ei kotijoukkueen onneksi kuitenkaan käynyt, ja ottelu päättyi Saintsin voittoon lukemin 3629.

Saintsin päävalmentaja Elina Leukkunen nostaa tamperelaisten voiton avaimiksi ensimmäisellä puoliajalla nähdyn hyökkäyksen tasaisen ja fyysisen pelaamisen sekä puolustuksen vahvan tekemisen. Erityisen tyytyväinen hän oli hyökkäyksen linjan työhön sekä laajemminkin hyökkäyksen blokkityöskentelyyn:

“Vaikka OL:n blokkityöskentely on aina lähellä sydäntä, meidän WR- ja RB-kaluston blokit olivat erityisen onnistuneita”, Leukkunen hehkuttaa. 

Toisella puolikkaalla Leukkunen myöntää puolustuksen joutuneen kovaan paikkaan, mutta on ylpeä siitä, miten peli-ilme säilyi loppuun asti. Nyt voiton jälkeen on syytä iloita, ja pikkuhiljaa katse siirtyy myös eteenpäin:

“Saatiin heti tähän kauden alkupäähän kova tasonmittaus, ja hallitsevan mestarin kaataminen on aina ison työn takana, joten hyvä tunnelma pelin jälkeen oli. Työt treeneissä jatkuu kuitenkin normaaliin tapaan. Eiköhän jäänyt filmillekin muutama homma, joita hiotaan seuraavaksi, joten siirretään katseita vähitellen niitä ja seuraavia matseja kohden.”

Ottelu ratkaistiin ensimmäisellä neljänneksellä

Kotijoukkue onnistui lauantaina käynnistämään pelinsä tehokkaasti, ja alussa luotu johtoasema oli lopulta avainasemassa ottelun loppuminuuteilla. Saintsin vahvuuksina ottelussa oli ehdottomasti tehokas juokseminen, jonka mahdollisti Leukkusenkin mainitsemat erinomaiset blokit. Hyökkäyksen linja voitti Turun puolustuksen linjan, mutta näyttäviä blokkeja nähtiin myös keskus- ja laitahyökkääjien osalta. Myös puolustus pelasi tasaisen hyvin, joskin ottelun lopussa heittopuolustukselle jäi toivomisen varaa. Kaszsasilla oli oikeastaan vain yksi kohde, Tiia Jansen, jota ei meinattu saada pidettyä kurissa.

Trojansin ottelun alun tahmeus oli tuttua jo viime viikolta Wolverinesia vastaan. Silloin loppukiri kuitenkin riitti voittoon. Tällä kertaa Saints onnistui rokottamaan ottelun alussa niin tehokkaasti, että näyttävästä noususta huolimatta turkulaisilla loppui aika. Ottelun lopussa oli toki nähtävissä hallitsevan mestarin tuttua monipuolista hyökkäystä, mutta neljättä peräkkäistä mestaruutta havittelevien turkulaisten tulee kauden edetessä onnistua saamaan pelinsä käyntiin nopeammin.

Ottelun nälkäisimpinä pelaajina Wigrenin tuotepalkinnoilla palkittiin Saintsin #20 Miina Laukkanen ja Trojansin #23 Laura Pulkkinen.

Kotijoukkueen arvokkaimpana pelaajana palkittiin #7 Unna Törmänen ja vierasjoukkueesta #7 Lea Kaszas.

Pistesuoritukset:

Saints 80

#88 Emma Kammonen, lisäpisteet #1 Emilia Räty

Saints 130

#7 Unna Törmänen, lisäpisteet epäonnistui

Saints 220

#7 Unna Törmänen, lisäpisteet #4 Ahonen

Trojans 228

#17 Helen Wicht, lisäpisteet #7  Lea Kaszas

Saints 308

#20 Miina Laukkanen, lisäpisteet #88 Kammonen

Trojans 30–14

#86 Tiia Jansen, lisäpisteet epäonnistuivat

Saints 3614

#1 Emilia Räty, lisäpisteet epäonnistuivat

Trojans 3620

#18 Matilda Berndtsson, lisäpisteet epäonnistuivat

Trojans 3626

#86 Tiia Jansen, lisäpisteet epäonnistuivat

Trojans 3629

#23 Laura Pulkkinen (3p)

Teksti: Veera Jalava