Tiukka kamppailu kääntyi Valkyriesin voittoon 14-20 (7-6)

Naisten Vaahteraliiga potkaistiin käyntiin sunnuntaina 10.6.2018 klo 16 Pyynikin urheilukentällä, kun Tampere Saintsin vieraaksi saapui Pietari Valkyries. Joukkueiden kohtaamisesta huhtikuisessa Diamond Bowlissa ei voinut päätellä mitään, joten naisten Vaahteraliigan avausottelu herätti ennakkoon paljon kiinnostusta jenkkifutispiireissä.

 

Sinisissä pelaava Tampere Saints ja violetteihin peliasuihin pukeutunut Pietari Valkyries kamppailevat ottelun alkuminuutit tasatahtia. Tamperelaisten löydettyä pelirytminsä syntyy kuitenkin myös tulosta. Pelinrakentajan Emilia Hartikainen löytää pitkällä heitolla laitahyökkääjä Suvi Mikkosen, joka kirmaa pallon kanssa maaliin, ja tamperelaisten ensimmäinen maali Vaahteraliigassa kaudella 2018 on syntynyt. Potkaisija Eveliina Ylivarvi saa soikean pallon maalihaarukkan läpi ja Tampere Saints johtaa 7-0. Ensimmäinen puoliaika on tasaista vääntöä maalin jälkeen. Pietarilaiset pääsevät ajoittain murtautumaan pitkiinkin juoksuihin, mutta viimeistään Saintsin takakenttä saa heidät aina pysäytettyä.

Toinen puoliaika alkaa Valkyriesin hallinnalla, ja pietarilaiset saavatkin avattua pistetilinsäkeskushyökkääjä Daria Briukhovetskaian juostessa pallo kainalossaan maaliin. Pietarilaisten lisäpisteyritys epäonnistuu ja näin kotijoukkue pitää vielä niukan johdon 7-6. Toisella neljänneksellä ei pistesuorituksia enää synny, joten puoliajalle lähdetään jännittävistä asetelmista.

Kolmas neljännes alkaa jälleen tamperelaisten hallinnalla ja Saints pitääkin neljänneksen aluksi yli kuusi minuuttia palloa hyökkäyksellään. Hyökkäysvyörytyksen lopuksi pelinrakentaja Hartikainen löytää laitahyökkääjä Mikkosen maalialueen perältä ja tamperelaiset siirtyvät kahdeksan pisteen johtoon Ylivarvin viimeistellessä lisäpistepotkullaan taululle 14-6.

Lähes koko loppupelin ajan väännetään tasaista tahtia. Aivan pelin loppuminuuteilla pietarilaiset ajavat Saintsin puolustuksen oman maalialueen rajoille ja lopulta pelinrakentaja Elena Proskurikova juoksee itse pelivälineen kanssa aivan maaliviivalle. Tuomarien pitkällisen pohdinnan jälkeen kädet nousevat ylös maalin merkiksi. Keskushyökkääjä Briukhovetskaian juostessa pallon lisäpisteyrityksen päätteeksi myös maaliviivan yli ovat pietarilaiset tasoittaneet tilanteeksi 14-14 – ja pelikellossa on jäljellä alle kaksi minuuttia.

Loppuvihellyksen häämöttäessä tamperelaiset lähtevät hakemaan voittopisteitä. Hyökkäysyritykset eivät kuitenkaan tuota tulosta, ja pietarilaiset saavat vielä pallonhallinnan. Tämä hallinta tuottaa myös tulosta, kun keskushyökkääjä Briukhovetskaian ottaa pelinrakentaja Proskurikovan heiton kiinni ja juoksee sen maaliin saakka. Vaikka lisäpisteyritys epäonnistuu, vie pietarilaisjoukkue pisteet Pyynikiltä mukanaan lopputuloksella 14-20.

 

Daria Briukhovetskaia juoksi Valkyriesille pisteitä Saintsin tiukasta puolustuksesta huolimatta.

 

Saintsin päävalmentaja Jussi Honkonen kommentoi avausottelua seuraavasti:

”Tavoitteena oli pelata Vaahteraliigaan sopivalla tasolla ja parantaa otteita Diamond Bowlin ottelusta. Tässä onnistuttiin mainiosti eikä epäselväksi jäänyt, että pystymme Vaahteraliigassa pelaamaan voitosta. Ainahan kuitenkin tällainen katkeran kalkin juominen tuntuu pahalta. Olimme jo voitossa kiinni, mutta Valkyries tuli kokemuksen ja meidän virheidemme turvin ohitse. Kauden aikana kokemuksemme kasvaa ja pystymme jatkossa minimoimaan tämän kaltaiset tapahtumat. Kaikesta pitää aina löytää se positiivinen ote ja tässä se on siinä, että ainakin nälkää jäi. Paljon nälkää.”

Tamperelaiset ovat kääntäneet katseensa jo kohti ensi viikonloppua ja lauantain kotiottelua Roostersia vastaan. Silloin kentällä nähdäänkin varmasti nälkäinen tamperelaisten joukko.

Kuvat: Harri Koivunen