U15-joukkueen päävalmentaja Henri Laine: joukkueella on selkeää potentiaalia menestyä kentällä

Vuosi 2019 on potkaistu käyntiin ja pelikausi lähestyy päivien pidentyessä!

Tämän kuun juniorikatsauksessa haastattelemme U15-joukkueen päävalmentajaa ja saamme kuulumisia joukkueen harjoituksista sekä mietteitä tulevasta kaudesta. Tampere Saintsin juniorijaosto on vastaanottanut innolla uuden U15-joukkueen päävalmentajan Henri Laineen mukaan junioritoimintaan.

Laine aloitti amerikkalaisen jalkapallon pelaamisen pyhimysperheessä vasta 18-vuotiaana, joskin monipuolisella urheilutaustalla. Vaikka alun perinkään miehen tyyliä ei ole ollut lähteä pelaamaan käsiä heilutellen, oli ajatus Vaahteraliigasta, puhumattakaan ulkomailla pelaamisesta ja maajoukkuepaikasta, varsin etäinen.  Katse oli varsinkin alkuvuodet kehittymisessä ja joukkueen auttamisessa kentällä, hän toteaa. Harjoittelujen suhteen joustava joukkue saa kiitosta, sillä opinnot Skotlannissa pitivät Laineen pois Suomesta talvisin. Joukkueen vahvuuteen hän saapui yleensä vain muutama viikko ennen ensimmäistä ottelua. Osittain tämän kokemuksen ansiosta Laine on ymmärtänyt, sekä peräänkuuluttaa itsenäisen harjoittelun tärkeyttä amerikkalaisen jalkapallon harrastamisessa.

Kentällä ei kehity, jos tekeminen jää muutamaan ohjattuun joukkueen treeniin viikossa. Kehitys tulee niistä vähemmän viehättävistä tunneista salilla, juoksuradalla ja portaissa, kun motivaatio täytyy kaivaa itsestään. Kun nuo hohdottomat tunnit tekee niiden epämukavuudesta huolimatta, mahdollistaa se päivänvalossa täysin erilaisen suorittamisen, kiteyttää Laine. Vaikka kyseessä on joukkuelaji, omalla itsenäisellä työmoraalilla on iso rooli niin omassa, kuin joukkueenkin pärjäämisessä.

Henri Laine on työskennellyt lasten ja nuorten kanssa jo kauan, joten juniorien valmentaminen tuli luontevana osana asteittain pelaamisen sivuun. Oman peliuran loppupuolella ymmärrys peliä kohtaan kehittyi huomattavasti, ja hän haluaa auttaa nuoria kokemaan saman. Pyrin ehkä korostetunkin paljon panostamaan siihen, että junnut oppivat lajin tekniikoiden ja ymmärryksen ansiosta hallitummassa ja vähemmän loukkaantumisalttiissa muodossa, kuin se itsellä oli varsinkin peliuran alkuvaiheessa, hän myöntää. Hyökkäyskuvioissa on loppujen lopuksi melkoinen määrä nyansseja, jotka avautuvat vasta kokemuksen myötä. Se muuttaa monen laitahyökkääjän pelaamista ja vei ainakin omaa pelaamistani vähemmän fyysisesti kuluttavaan suuntaan, kertoo Laine käyttäen esimerkkinä omaa pelipaikkaansa.

Junioreiden valmentaminen on Henrin mielestä erityisen palkitsevaa. Tykkään ajatuksesta, että varsinkin U15-junnut ovat siinä iässä, että heillä on niin lajin, kuin elämänkin suhteen paljon mahdollisuuksia avoinna. Tuo ikä on hyvä hetki iskostaa esimerkiksi työmoraalia, tiiminä toimimista ja asennetta nöyrään työntekoon, joten elän autuaassa harhauskossa, että junnuille saisi opetettua pelaamisen lisäksi jotain muutakin positiivista. Miehen filosofiaan kuuluu tuttu lause ”you either win some or learn some”. Itselle tuo kertoo, että epäonnistumisista on mahdollista saada paljon irti, niin motivaation, kuin opin muodossa. Kovaan kehitykseen kuuluu tietyllä tasolla myös itsensä nöyränä pitäminen onnistumistenkin kohdalta. Pelifilmiltä tuppaa aina löytymään kehityskohtia, näyttivät tulokset ja tilastot sitten miltä vain. Tästä syntyy mielenkiintoinen tasapainoilu itseluottamuksen ja ylimielisyyden välillä. Hiljaisilla työtunneilla on oman kokemuksen mukaan hyvin suuri rooli siinä, että kentälle astelee tietäen pystyvänsä tekemään tarvittavan luulematta kuitenkaan liikaa kyvyistään, mies toteaa.

U15-joukkueen puolesta vuosi 2019 on lähtenyt liikkeelle hyvin. Pelaajien osallistumisprosentti treeneissä on ollut hyvä ja isoakin edistystä on havaittavissa nuorten kehityksessä, niin fyysisessä tekemisessä kuin asennoitumisessa treenaamiseen. On ollut mukavaa nähdä tätä positiivista kehitystä, joukkueen päävalmentaja iloitsee. Kehittämistarvetta hän näkee edelleen niin perusteissa, kuin taktisessa osaamisessa. Taktisen puolen sisäänajo on vasta aivan aluillaan, joten tekemistä treeneissä kyllä riittää koko kevääksi. Joukkue näyttää kuitenkin tässä vaiheessa hyvältä ja uskon, että hommasta tulee oikein toimiva paketti, kunhan tekemisen taso pysyy vähintään tasolla, jolla se on tähän asti ollut. Ainahan on toki varaa parantaa, myöntää Laine.

Joukkue näyttää tässä kohtaa vuotta siltä, että siinä on selkeästi potentiaalia menestyä kentällä. Tekemistä on vielä paljon niin tekniikan, fysiikan, kuin taktisen puolenkin kanssa, mutta tämän hetken tekemisen ja kehityksen tasolla kesästä tulee vielä hyvä. Pelityylillisesti joukkueen painotus tulee todennäköisesti olemaan liikkeessä, joka on joukkueen kohdalla tällä hetkellä paremmalla tasolla kuin puhdas koko ja voima. Tällä tahdilla kehitystä ehtii kuitenkin vielä tapahtua paljon ennen lumien sulamista. Toki liikkuvaankin pelityyliin tarvitaan linjaan voimaa, jota kuitenkin löytyy jo tämänkin hetken rosterista. Kokonaisuutena joukkue näyttää siis hyvältä, vaikka toki mukaan mahtuu aina lisää junnuja, Laine sanoo ja toivottaa tervetulleeksi kaikki amerikkalaisesta jalkapallosta kiinnostuneet nuoret. Erityisen hyvä tapa päästä mukaan pyhimysperheeseen on osallistuminen hiihtolomalla järjestettäviin avoimiin harjoituksiin, mutta oman ikäluokan joukkueenjohtajaan voi ottaa yhteyttä jo nyt ja osallistua heti seuraaviin harjoituksiin!

On hyvä muistaa, että jokaiselle löytyy pelipaikka amerikkalaisessa jalkapallossa koosta, sukupuolesta ja urheilutaustasta riippumatta. Jenkkifutis on pelaajien koon puolesta oikeastaan ylivoimaisen monipuolinen laji, joten se on hyvä valinta monelle fyysisesti isommalle nuorelle, joka ei ehkä koe oloaan kotoisaksi kaukalossa tai futiskentällä. Lajinomainen liikkuminen ja muukin kyllä kehittyy isommallakin kaverilla nopeasti, kun sen eteen tekee hommia. Se on ollut havaittavissa syksyn ja talven aikana monella pelaajalla, rohkaisee Laine.

 

Jos sinä nuorena harkitset amerikkalaisen jalkapallon aloittamista tai aikuisena lapsellasi on kiinnostusta lajiin, ota rohkeasti yhteyttä joko junioripäällikkö Jenny Vähäkyttään tai suoraan oman ikäluokan joukkueenjohtajaan – pyhimysperhe toivottaa jokaisen harrastajan lämpimästi tervetulleeksi! Uuden harrastuksen voi aloittaa myös samaan aikaan lapsensa kanssa, joten älä unohda pian alkavaa naisten alkeiskurssia tai mahdollisuutta liittyä miesten harjoituksiin.

Muistathan, että Tampere Saintsin juniorijaosto on mukana Pirkanmaan osuuskaupan Kannustajat -tukiohjelmassa kevätkauden 2019. Kannustajat -ohjelmasta saatu tuki suunnataan muun muassa ilmaisten kokeilukertojen, koulukäyntien ja varustehankintojen mahdollistamiseen. Kannustaminen ei maksa kannustajalle mitään! Lue lisää osoitteessa kannustajat.fi