U17-päävalmentaja Henri Toiminen: katsomossakaan ei ole tylsää, kun kauden puhutuin joukkue pääsee valloilleen!

Näin ensimmäisen NFL-ottelun televisiosta 10-vuotiaana. En tiedä mikä siinä iski, mutta silloin päätin, että kun minusta tulee aikuinen, niin minä lähden Amerikkaan pelaamaan amerikkalaista jalkapalloa. Neljätoista vuotta myöhemmin Henri ”Mömmö” Toiminen, U17-joukkueen päävalmentaja tietää, että jenkkifutista on mahdollista harrastaa myös Suomessa, ja käynnissä on jo yhdeksäs vuosi lajin parissa.

Hyvä ystäväni aloitti amerikkalaisen jalkapallon harrastamisen kotikaupunkimme joukkueessa Nokia Ghosthuntersissa ja lähdin mukaan seuraamaan harjoituksia. GH:n joukkueenjohtaja Taina Kiviniemi yllytti minut pukemaan varusteet ja kokeilemaan, miltä tuntuisi juosta ne päällä muiden pelaajien kanssa. Se oli menoa sen jälkeen.

Aluksi Toimisen pelipaikka löytyi hyökkäyksen- ja puolustuksen linjasta. Koripallotaustan ja kokonsa ansiosta hän pärjäsi hyvin linjassa, vaikka ensimmäisenä vuonna tietotaso lajista olikin aika vähäinen. Pelipaikan vaihto tuli ajankohtaiseksi iän karttuessa, kun painoraja lähti pois tieltä. Henri pääsikin valmentajan kanssa keskusteltuaan pelaamaan haluamaansa tight endin eli sisemmän laitahyökkääjän pelipaikkaa. Haluan uskoa, että pärjäsin sillä pelipaikalla todella hyvin, hän toteaa ja myöntää joskus kaipaavansa kyseisen pelipaikan pelaamista.

Tampere Saintsin juniorivalmentajat Tomi Mäkinen (vas.), Henri Toiminen, Tuukka Lammi ja Henri Laine valmentajapalaverissa.

Toiminen edusti Suomea neljästi maajoukkuepaidassa juniorivuosinaan – kahdesti U17-ikäluokassa ja kahdesti U19-ikäluokassa. Pelkästään jo itse maajoukkueleiri on kokemuksena todella arvokas. Leiriltä saa oppia maamme parhaimmilta pelipaikkakohtaisilta valmentajilta sekä sieltä löytää uusia tuttavuuksia ja kavereita. On ollut hauskaa päästä myös pelaamaan kaudella näitä maajoukkuekavereita vastaan. Lisäksi kansainväliset pelit Suomen pelipaidassa ovat sanoinkuvaamattoman hienoja. Sitä tunnetta ei voita mikään, kun koko joukkue seisoo rivissä keskellä kenttää ja Suomen kansallislaulu raikaa kaiuttimista.

GH:n viimeisenä vuonna joukkueen pelaajapulan vuoksi Toimista peluutettiin jokaisella mahdollisella pelipaikalla, mutta Tampere Saintsiin siirtyessään hänen paikkansa vakiintui hyökkäyksen linjaan. Ympyrä ikään kuin sulkeutui, Toiminen sanoo.

Jokaisella pelipaikalla ratkaisevin ominaisuus on sama. Pitää olla parempi pelaaja kuin muut, ja halua kehittyä vielä paremmaksi. Nykyiseen tilaan ei saa tyytyä. Kaikki lähtee pään sisältä, vaikka valmiista fyysisistä ominaisuuksista on toki apua. Tätä olen yrittänyt opettaa myös omille junioreille. Etenkin, jos tavoitteena on päästä pelaamaan kansainvälisesti, tulee varautua kovaan työntekoon, toteaa Toiminen.

Valmentaminen Toimisella tuli mukaan noin viiden vuoden harrastamisen jälkeen. Sitä ennen hän oli toiminut joukkueessa valmentajan apukäsinä ja saikin usein tehtäväkseen pitää huolen, että määrätyt harjoitukset tulivat tehdyksi. Uskon olleeni aina jollakin tasolla kiinnostunut auttamaan muita paremmiksi jenkkifutareiksi, ehkä osin alitajuntaisesti.

Toiminen on huomannut, että oma pitkä pelikokemus on auttanut myös valmentamisessa. Melkein koko tieto ja taito perustuu siihen, mitä hän on itse pelatessaan oppinut. Valmentajakokemuksesta on tosin vastavuoroisesti ollut hyötyä myös omassa pelissä. Erityisesti peliälyni on parantunut, hän sanoo. Pyrin siihen, että harjoituksissamme on oikealla tavalla rento meininki. On tärkeää, että pelaajien on mukava tulla taas seuraaviin harjoituksiin. Tämä on kuitenkin vaatinut rajojen asettamista – hauskaa saa olla, mutta valmentajia tulee kunnioittaa, kun he puhuvat ja antavat ohjeita. Silloin, kun tehdään jotakin, se tehdään kunnolla. Hyvän valmentajan tulee kuitenkin ansaita pelaajiensa luottamus ja kunnioitus. Pelaajien kuunteleminen niin lajiin, kuin myös sen ulkopuolisiin asioihin liittyvissä asioissa on tärkeää.

Olen nyt toista vuotta mukana Saintsin toiminnassa ja tyytyväinen seuran toimintaan juniorijaostossa, Toiminen hehkuttaa. Uskon, että Saints on täydellinen ympäristö nuorelle kehittyä pelaajana sekä urheilijana. Olisipa minullakin ollut tällaiset puitteet omina junnuvuosina. Itsehän treenasin hiekkakentillä ja puistoalueilla, kun muuta ei ollut tarjolla. Junioritoimijat tekevät arvokasta työtä niin junioreiden kuin myös valmentajien hyväksi. Olen hyvin kiitollinen heille kaikesta mitä he tekevät.

Toiminen kannustaa jokaista amerikkalaisesta jalkapallosta kiinnostunutta kokeilemaan edes yhdet lajiharjoitukset. Itsehän jäin kerrasta koukkuun, Toiminen nauraa. Äidin kanssa väitteleminen kannatti – lupa jenkkifutiksen harrastamiseen ei irronnut helpolla, mutta on johtanut maajoukkuekokemukseen, kauden 2013 joukkueen MVP-statukseen, 4-divisioonan mestaruuteen sekä U17-joukkueen päävalmentajan pestiin. Laji on antanut minulle todella paljon ja uskon sen antavan paljon myös muille.

Toimisen luotsaama U17-joukkue kasvoi vain muutamasta pelaajasta nykyiseen loistoonsa pitkin viime kesää. Kaudella 2018 joukkue sai yhden hienon työvoiton. Se oli todella tärkeä kokemus meille. Se oli myös minun ensimmäinen voitto valmentajana ja pelaajistakin huomasi, että se oli vähintään yhtä iso asia heillekin, Henri muistelee. Joukkueen runko on pysynyt lähes koko off-seasonin samana, joten tiedän, että olemme valmiina kauden alkaessa. En odota mitään muuta kuin lisää samanlaisia onnistumisia!

Kausi 2018 päätyi karvaaseen tappioon Seinäjoen krokotiileja vastaan, mikä kostautui play-off-paikan menettämisenä. Toiminen oli suunnitellut lopettavansa valmentamisen jo viime kauteen, mutta osittain halu revanssiin sekä erityisesti joukkueenjohtaja Mervi Keskisen välittämä omien pelaajien ja heidän vanhempiensa sekä juniorijaoston valtava tuki sai Toimisen pään kääntymään. Nyt mennään kausi kerrallaan ja tehdään päätökset omien ja pelaajien tuntemuksien mukaan kauden päättyessä, hän toteaa.

Off-seasonilla on riittänyt tekemistä. Olemme harjoitelleet erittäin ahkerasti ja se kyllä näkyy. Ilkka Minkkinen on pitänyt huolta siitä, että pelaajat ovat saaneet hiukan lisää lihasta luidensa ympärille. Kehitettävää ja hiottavaa löytyy aina, mutta kauden alkuun on vielä hyvin aikaa.

Joukkueemme on täynnä upeita persoonia ja luontaisia johtajia. Vaikka olen valmentanut lähes koko off-seasonin yksin, siitä ei ole muodostunut ongelmaa. Olen voinut luottaa tehtäviä joukkueemme kapteenien suoritettavaksi. Kaikilla on kova halu kehittyä urheilijoina ja he kuuntelevat ohjeistukset tarkasti. Kukaan ei jupise vastaväitteitä, vaikka edessä olisikin rankka harjoitus. U17-joukkue on nälkäinen! Tämä porukka lähtee kohti kautta voitto silmissä ja sen myös näkee.

Olen todella innoissani alkavasta kaudesta. Minulla on kova luotto pelaajiini ja uskon, että yllätämme vastustajamme. Olemme aivan eri joukkue verrattuna viime kauteen. Saintsin U17-joukkueen kausi 1-divisioonassa potkaistaan käyntiin Pyynikin urheilukentällä ensimmäisessä kotiottelussa Porvoo Butchersia vastaan sunnuntaina 30.6. Lupaan myös, että meidän peleissä ei katsomossakaan ole tylsää. Kauden puhutuin joukkue on Saintsin U17 – tätä kannattaa tulla seuraamaan tositoimissa!

 

Tue Tampere Saintsin junioritoimintaa kannustamalla meitä Pirkanmaan osuuskaupan kampanjassa – lisätietoa kannustajat.fi!