Vaasa Royals tyly isäntä Tampere Saintsille kauden avauksessa

Vaasa Royals tyly isäntä Tampere Saintsille kauden avauksessa

Tampere Saintsin miesten edustusjoukkue matkusti Vaasaan avaamaan kautensa ykkösdivisioonassa. Saints kärsi selvän tappion lukemin 49-0 (21-0) Vaasa tippui viime kauden päätteeksi ykkösdivisioonaan, ja pelaajistosta löytyi runsaasti niin Vaahteraliiga- kuin maajoukkuekokemustakin. 

Vaasan hyökkäys pystyi aloituslinjassa dominoimaan Saintsia ja ottelun alkussa vahvan juoksuhyökkäyksen käyntiin. Tom Suoste RB:n paikalta takoi jaardeja tauluun tasaisesti huimalla keskiarvolla ja pelinrakentajan tontilla ollut Alpha Jalloh osoitti räjähtävyytensä niin suunnitelluissa juoksupeleissä kuin heittopeleissä mikäli vapaata vastaanottajaa ei löytynyt. 

Vaasan hyökkäyksen linjaan oli palannut suomalaisen jenkkifutiksen legenda Seppo Evwaraye, sekä kokenut maajoukkue sentteri Vesa Mäkelä ja heidän takanaan Suoste pääsi etenemään vakuuttavasti. 

Saintsin puolustus sai ikäviä uutisia myös ottelun aikana sillä joukkueen toinen ulkomaalaisvahvistus Deyleon Williams joutui jättämään ottelun kesken alaraajavamman takia. Puolustuksen linjassa ottelun aloittanut Juho Pietilä joutui siirtymään myös loukkaantumislistalle ottelun alussa. 

Vaasan vahva hyökkäys oli tiedossa ottelun alkuasetelmissa, mutta tällä kertaa Saints puolustus ei onnistunut pysäyttämään Vaasaa riittävän montaa kertaa. Vaikka puolustuksen vaikeudet olivatkin ikäviä, niin ne olivat jopa odotettuja. Puolustus taisteli hienosti vaikka joutui olemaan kentällä todella paljon. Onnistujina voidaan pitää nuoria Oskari Toijalaa kahdella syötönkatkolla ja Roope Jukkoa lisäpistepotkun blokilla. Topias Räty pitää nostaa myös esille, sillä hän pelasi käytännössä koko ottelun kahteen suuntaan vuorotellen puolustuksen linjassa ja sisempänä laitahyökkääjänä.

Kautta ajatellen enemmän pitää olla huolissaan Saintsin hyökkäyksen tehottomuudesta. Vaikka vastassa oli todennäköisesti kauden kovin vastus, on nollille jääminen äärettömän huolestuttavaa. Hyökkäyksessä näkyi paljon ajoitusvirheitä, missattuja blokkeja ja kommunikaatio-ongelmia. Saintsin juoksuhyökkäys perustui option-peliin ja tuntui että Vaasan puolustus tiesi aina kenellä kantajista pallo on. Omat blokkaajat vaikuttivat toisinaan taas tietämättömiltä että juoksu tuleekin heidän takaansa. 

Vaasan puolustuksen linja pelasi todella kurinalaisesti ja piti huolta oikeista pursuit-kulmistaan sekä gap-vastuistaan. Kurinalainen puolustaminen esti Saintsin juoksupelistä räjähtävät isot pelit ja kokonaismääräksi jäi juoksuille 77 jaardia. Tällä juoksuhyökkäyksellä on potentiaalia paljon parempaan.

Saintsin heittohyökkäys ei löytänyt tasaista rytmiä koko ottelun aikana, mutta muutamia komeita pitkiä heittopelejä nähtiin. Pelinrakentaja Taylor Palmer näytti muutamaan otteeseen heittokätensä voimaa ja Raafael Uotila oli ahkerin kiinniottaja neljällä kopillaan, edeten 55 jaardia. Vaasan puolustus sai painetta pelinrakentajalle heittopelissä ja Saintsillä ei tuntunut olevan lääkettä tähän. Lyhyt, nopea heittopeli puuttui pitkään pelikutsuista ja silloin kun sitä kutsuttiin, oli pelaajien ajoitukset väärässä sekä Palmerin heitot huolimattomia. Palmerin onnistumisprosentti jäi alle 50% ja hän heitti yhden syötönkatkon.

Paluumatka Vaasasta ei varmasti ole ollut Saintsin mieleen ja jokainen pelaaja sekä valmentaja parantavat varmasti otteitaan seuraavaan otteluun. Valmennus korjaa hyökkäyksen ajoitus- ja  huolimattomuusvirheet kuntoon sekä puolustus pyrkii fyysisemmäksi sekä kurinalaisemmaksi. 

Katse pitää jo siirtää seuraavaan otteluun, joka on Saintsin kotiavaus Pyynikin urheilukentällä 23.7. klo 17.30. Vastaan asettuu kokenut joukkue Satakunnasta, Pori Bears.

Kirjoittaja: Juse Tammi

Kuva: Tytti Martikainen 1.8.2021