Tampere Saintsin naisten pelaaja, pelipaikkana defensive back Jonna Tuovinen on tämän kuun Pyhimys pitkän juttusarjan julkaisutauon jälkeen. Tuovinen tuli joukkueeseen vuonna 2018 eli hän on ollut mukana Tampere Saintsin toiminnassa reilu kolme vuotta. Ensimmäisen pelivuoden ajan hän kulki Tampereella reissupelaajana Jyväskylästä käsin ja muutti myöhemmin Tampereelle.

Jonna Tuovinen on päässyt pelaamaan huipputyyppien kanssa ympäri Suomea, opettelemaan kapteenina toimimista ja ajan salliessa apuvalmentamaan junioreita. Eli kaikenlaista tekemistä siis.

Ensimmäisen vuoden Tuovinen kulki Tampereella reissupelaajana Jyväskylästä käsin. 

– Muutto Tampereelle tietysti lisäsi mahdollisuutta olla joukkueen muussa toiminnassa mukana kun aika ei enää mennyt ratin takana istuessa, Tuovinen kertoo. 

Tuovisen mukaan Tampere Saintsissa treenit ovat hyvin organisoituja. Hän arvostaa joukkueen halua tehdä yhdessä töitä heille tärkeiden asioiden eteen, unohtamatta hauskanpitoa. 

– Meillä on aktiiviset, erittäin omistautuneet valmentajat, jotka pitävät huolen siitä, että me pelaajat voimme keskittyä kehittymään, Tuovinen tarkentaa. 

Tuovisen mielestä jenkkifutiksessa ja Tampere Saintsissa parasta on vastustajan pelien pilaaminen porukalla – pilke silmäkulmassa tietenkin.

– Hienoin kokemukseni Tampere Saintsin parissa on Pietarin pelireissu, Tuovinen muistelee. 

Tuovinen kokee, että jenkkifutiksessa on paljon vauhtia, uskomattomia suorituksia ja huvittavia tilanteita, minkä vuoksi ihmisten kannattaa tulla katsomaan pelejä. Siksi Tuovinen haluaa rohkaista ihmisiä mukaan lajin pariin. Hän kokee, että heidän joukkueessa saa muutenkin olla vapaasti just se, kuka on.

– Itse lajista ei välttämättä tarvitse mitään ymmärtää nauttiakseen olostaan katsomossa, Tuovinen sanoo. -Rohkeasti mukaan! Fysiikka kehittyy harjoitellessa ja kaikki tarvittava opetetaan. Kaikenlaisista ominaisuuksista on tässä lajissa hyötyä, joten sinun ei tarvitse olla tietynlainen tullaksesi hyväksi jenkkifutariksi.

Kauden 2022 Tuovinen on aloittanut Yhdysvalloissa, jossa hän edustaa Minnesota Vixenia. Joukkue pelaa Women’s Football Alliancen (WFA) korkeimmalla Pro-tasolla. Vixenin kausi huipentuu finaaliotteluun tulevana viikonloppuna! Finaaliottelun jälkeen Tuovinen palaa Suomeen ja aloittaa valmistautumisen Suomessa järjestettäviin naisten amerikkalaisen jalkapallon MM-kisoihin, missä Tuovinen tulee pelaamaan Suomen maajoukkueen väreissä.

Kirjoittaja: Sofia Tuohimaa

Kuva: Tytti Martikainen