Kuukauden Pyhimys

Emilia Räty aloitti jenkkifutisuransa Tampere Saintsissa vuonna 2014. Hän on kokenut lajin kautta niin voittopäivän 1-divisioonassa kuin kosinnankin.

Emilia Räty pelaa Tampere Saintsin naisten joukkueessa. Viimeisimmät vuodet Räty on toiminut pelinrakentajana, ensimmäisinä Saints-vuosinaan hän on kokeillut monipuolisesti eri pelipaikkoja laitahyökkääjästä takapuolustajaksi. Räty on edustanut maajoukkueessa ja muun muassa vuonna 2019 hän voitti Euroopan mestaruuden aloittavana pelinrakentajana. Usean vuoden ajan hänet on valittu myös yhdeksi joukkueen kapteeniksi. 

-Se on kunnia! Räty toteaa. -Pelinrakentajan roolin koen olevan niin sanottua “siistiä sisähommaa” moniin muihin pelaajarooleihin verrattuna.

Räty mainitsee jenkkifutiksen parhaiksi puoliksi monipuolisen urheilun ja itsensä haastamisen. Tampere Saintsin parhautta ovat kaikki seuran jäsenet. Vuosi toisensa jälkeen joukkue on luonut Rädylle vakaamman perustan ahkerien ja sinnikkäiden toimijoiden ansiosta. Samanaikaisesti seuran toiminta on muuttunut jatkuvasti kehittyneempään ja vakaampaan suuntaan. 

-Erityisesti Tampere Saintsin naisten pelaajista on tullut suuri osa elämääni ja arki rakentuu täysin jenkkifutiksen ja seuran toiminnan ympärille, Räty kertoo. -Ei pidä unohtaa mainita miesten pelaajia, koska useimmista heistä on tullut hyvin läheisiä minulle.  

Vuoden 2017 1-divisioonan mestaruuden voitto kuuluu Rädyn hienoimpiin kokemuksiin Tampere Saintsin parissa.  

-Vuonna 2018 Pietari Valkyries –pelin jälkeen Pyynikin kotikentällä mieheni kosi minua ja se on myös yksi unohtumattomimmista hetkistä, Räty muistelee.

Rädyn mukaan Tampere Saintsin pelit sisältävät valtavasti iloa ja kaipuuta sekä hienoja urheilusuorituksia niin joukkueena kuin yksittäisten pelaajien saavutuksina. Siksi hän kannustaa ihmisiä tulemaan otteluihin yleisöksi.  

-Jenkkifutispelit ovat tunnerikkaita ja ainutlaatuisia, eikä niitä kannata jättää välistä, Räty vakuuttaa. 

Räty rohkaisee uusia pelaajia tulemaan mukaan lajin pariin, sillä jenkkifutis on hieno laji ja se ei edellytä aiempaa kokemusta edes aikuiselta.  

-Etenkin alkeiskurssien ja tryout -päivien kautta on helppoa ja vaivatonta liittyä mukaan ja tutustua lajiin, Räty vinkkaa. 

Räty aikoo tulevaisuudessa jatkaa jenkkifutiksen parissa, sillä hän ei usko pystyvänsä elämään ilman sitä.  

-Toivon, että tulevaisuudessa kokisin lisää hauskoja hetkiä seuran ja joukkueen kanssa, Räty sanoo. -Toivon kovaa ja monipuolista urheilua myös jatkossa.  

Rädyn mukaan viime kausi oli erilainen ja lyhyt muihin pelikausiin verrattuna maailmalla vallitsevan poikkeustilanteen vuoksi. Kaikkien naisten Vaahteraliigan joukkueiden treenejä ja pelejä oli vähän viime kauden ajan.  

-Kaikkien pelaamisessa ja menestymisessä oli varmasti haasteita silloin, Räty myöntää. -Lopputulos oli kuitenkin hyvä! 

Teksti: Sofia Tuohimaa