Kuukauden Pyhimys

Laura Suomisen roolit ovat ehtineet vaihtua Tampere Saintsissa useita kertoja. Hän aloitti pelaajana vuonna 2014 ja hallitukseen hän liittyi vuonna 2016. Miesten joukkueenjohtajana hän on toiminut vuoden 2020 kaudesta alkaen. 

Laura Suominen on miesten joukkueenjohtaja, erotuomarivastaava ja nyt jälleen myös pelaaja. Hän kuului myös Tampere Saintsin hallitukseen. 

-Hallituksessa olin luotsaamassa Tampere Saintsia eteenpäin, Suominen täsmentää. -Miesten joukkueenjohtajana tehtäviini kuului miesten pelaajien asioista, sopimuksista ja peliasuista vastaaminen. Yritin myös tarvittaessa parhaani mukaan auttaa muissa murheissa.

Suomisella oli myös harjoittelemista joidenkin vastuutehtävien suhteen. 

-Pelipäivien sujuvuus, pelaajien näkökanta, vieraspelipäivien bussit ja ruokailut eivät olleet täysin hallinnassa, Suominen kertoo. 

Suomisen vastuutehtäviin kuuluu myös osallistuminen sarjapalavereihin, joissa sovitaan aikatauluista ja “pelisäännöistä” muiden joukkueiden kanssa. Lisäksi hän tekee paljon muuta työtä joukkueen puolesta. 

Erotuomarivastaavan roolissa Suominen kertoo koulutuksista ja kesällä hän huolehtii, että junioripeleissä on tuomarit. 

-Minulla on onneksi siinä hommassa korvaamattomana apuna Riina Koskimaa, Suominen sanoo kiitollisena. -Saatan olla toisella puolella Suomea, kun tulee ilmi, että pelistä puuttuu joku tuomari.

Suominen aloitti vastuutehtävät Tampere Saintsin naisten rahastonhoitajana vuonna 2015. Suominen kouluttautui erotuomariksi ja kierteli ympäri Suomea hoitamassa erotuomarin tehtävää sen verran kuin hän ehti. 

-Suurin saavutukseni oli toimia tuomarina naisten Vaahteraliigan finaalipelissä, Suominen kertoo. 

Suominen pelasi ensimmäisen kautensa Saints-naisten joukkueessa vuonna 2014, jolloin he voittivat 1-divisioonan mestaruuden. 

-Se päivä on edelleen kirkkaana mielessäni, Suominen muistelee.

Vuonna 2019 Suominen alkoi avustaa aluksi miesten aikaisempaa joukkueenjohtajaa Marcus Lönnqvistiä. 

-Siihen aikaan lopetin rahastonhoitajana toimimisen ja vuoden 2020 pelikaudelle siirryin miesten joukkueenjohtajaksi Lönnqvistin saappaisiin, Suominen sanoo. 

Suominen kokee, että joukkueenjohtaja on kanaemo.

-Pidän paljon meidän äijistä ja heidän kanssaan on helppo tulla toimeen, vaikka heitä joutuukin usein patistamaan, Suominen kiteyttää. 

Kauden kynnyksellä Suominen helposti ajattelee, että ei ehdi, eikä pysty. Kuitenkin kun kausi lähtee käyntiin, tilalle tulee erilainen stressi, mutta myös onnistumisen tunne kun kaikki alkaa rullaamaan. 

-Miesten joukkueenjohtajana on ollut hauskinta olla suuresta kevätstressistä huolimatta, Suominen valistaa. -Kevät on minulle kiireisintä aikaa Saints-hommissa. 

Suomisen mukaan parasta lajin parissa ovat pelaaminen, pelipäivien jännitys ja joukkuetoverit. Suominen pitää Tampere Saintsin rennosta, mutta eteenpäin vievästä tyylistä. 

-Pidän siitä, että pelaaminen muuttuu jatkuvasti, eikä kehitys pysähdy paikoilleen, Suominen kehuu. -Haluamme tehdä asiat oikein ja hyvin, ennemmin kuin mennä sieltä, mistä aita on matalin. 

Suominen kehottaa kokeilemaan lajia, jos siitä on kiinnostunut. Hänellä on kaikille muistisääntö “niin pelaat, kuin treenaat”.

-Jos laji kiinnostaa, mutta pelaaminen mietityttää, meidän seurasta löytyy paljon tekemistä myös pelien ulkopuolelle ja pelipäivinä kiinnostuneille toimijoille, Suominen kertoo. 

Suomisen mukaan ihmisten kannattaisi tulla katsomaan pelejä tunnelman takia. 

-Aluksi pelin seuraaminen saattaa olla hankalaa, mutta se on ehdottomasti viihdyttävää urheilua, Suominen vakuuttaa.

Suomiselle jäi hyvät fiilikset viime kaudesta. Kausi oli vaikea koronapandemian takia. 

-Oli paljon muutoksia, Suominen kuvailee. -Jouduin tekemään samoja töitä uudelleen ja uudelleen kun asiat muuttuivat, esimerkiksi pelipäivien ja bussien varaaminen.

Suominen toivoo pääsevänsä pelaamaan tulevalla kaudella ainakin muutamaan peliin.

-Ensisijaisesti toimin kuitenkin Saints-miesten joukkueenjohtajana, Suominen toteaa. -Luotan, että pääsemme miesten osalta pelaamaan finaaliin. 

Kirjoittaja: Sofia Tuohimaa