KUUKAUDEN PYHIMYS 

Jussi Taipalmaa on lokakuun 2022 Pyhimys. Hän on alunperin kotoisin Porista, Länsi-Suomesta. Hienoimmaksi kokemukseksi lajinsa parissa hän mainitsee vuoden 2015 Spegettimaljan voiton pelaajana.

Nykyään tamperelaistunut 33-vuotias Jussi Taipalmaa aloitti jenkkifutiksen Porissa jo vuonna 2004. Hän toimii tällä hetkellä miesten joukkueen puolustuksen koordinaattorina ja sen lisäksi vaikuttaa miesten johtoryhmässä sekä vuodesta 2021 lähtien aloitti myös Tampere Saintsin hallituksessa. 

– Hallituksen jäsenenä olen vielä uusi, mutta odotin pääseväni talvikauden aikana mukaan uuden kauden suunnitteluun ja tuomaan omia näkemyksiäni esille ja osaamistani projektien suunnittelun parissa ja niiden vetämisessä, Taipalmaa kertoo. 

Valmentajana Taipalmaa on ollut jo pidemmän aikaa. Taustalla tehdään paljon työtä, jotta pelaajien olisi helppo tulla treeneihin ja keskittyä mahdollisimman paljon pelkästään urheiluun. Taipalmaan sanoin itse treenit ja varsinkin ottelu on vain jäävuoren huippu, jossa pyritään vaan toteuttamaan etäkäteen suunniteltua agendaa.

– Valmentaminen on pitkälti suunnittelemista: kauden harjoitussuunnitelma, treenien suunnittelu, pelikirja, importit, skouttaaminen, oman filmin katsominen, pelisuunnitelma ja niin edelleen, Taipalmaa luettelee. 

Taipalmaa siirtyi pelaajana Porvoon Butchersista Tampere Saintsiin vuonna 2015.

Vuodesta 2016 lähtien Taipalmaa on toiminut vain valmentajan roolissa vakavan loukkaantumisensa vuoksi.

Aloitin miesten apuvalmentajana ja vanhempien junioreiden koordinaattorina ja vuosien saatossa etenin miesten koordinaattorin paikalle, Taipalmaa sanoo.

Taipalmaa on hallituksessa mukana, koska hän haluaa auttaa organisaation pyörittämisessä / toiminnassa. 

– Valmentaminen on sitä, mitä haluan tehdä, Taipalmaa kuvailee. -Aikanaan nautin pelaamisesta valtavasti ja valmentaminen on toiseksi parasta, mitä jefun parissa voi tehdä.  

Taipalmaa kokee, että Tampere Saintsin toiminta on muuttunut paljon organisoidumpaan suuntaan ja että siinä ollaan menossa koko ajan kohti ammattimaisempaa organisaatiota.

– Vieläkin toki löytyy jonkin verran “puuhastelua”, mutta eteenpäin ollaan silti menossa. 

– Yhtenä vuotena oli runkosarjan voitto, jolloin saatiin ajettua huikea määrä omia junnuja sisään ja pelillisesti mentiin paljon eteenpäin molemmin puolin palloa, Taipalmaa selittää. – Nälkä kasvaa syödessä ja nälkäinen haistaa evään.

Kun Taipalmaalta kysytään, mikä on jenkkifutiksessa parasta, hän vastaa lajin taktisuuden ja samaan aikaan fyysisyyden olevan todella poikkeuksellinen yhdistelmä. 

– Jenkkifutis on vaan yksinkertaisesti maailman hienoin urheilulaji. Saintsissa tykkään meidän joukkueesta ja ihmisistä siinä, Taipalmaa hehkuttaa.

Taipalmaa toivoo, että jatkossakin Pyynikille saataisiin samanlainen ottelutapahtuma kuin millainen Spagettimalja oli. Taipalmaan mukaan tällöin paikalle kannattaa tulla jo pelkästään tunnelman takia, jos peli ei vielä ole kovin tuttua.

– Ehdottomasti kannattaa tulla mukaan kokeilemaan hienoa lajia koosta, iästä tai kunnosta riippumatta. Kaikille löytyy kyllä tekemistä, Taipalmaa rohkaisee.

Kirjoittaja: Sofia Tuohimaa

Kuva: Tytti Martikainen