KUUKAUDEN PYHIMYS

Tampere Saintsin miesten joukkueen hyökkäyksenlinjapelaaja Henri Toiminen on kesäkuun Pyhimys. Jenkkifutiksen piireissä myös Mömmö -lempinimellä tunnettu Toiminen tuntee olonsa kotoisaksi Tampere Saintsin porukassa. 

Toiminen pelaa Saintsin miesten joukkueessa hyökkäyksen linjassa. Lisäksi hän toimii myös päävalmentajana ja hyökkäyksenkoordinaattorina U15- ja U17-juniorijoukkueissa. Aluksi hän keskittyi vain junioripelaajien valmentamiseen, jota hän on tehnyt vuodesta 2016 lähtien muiden vastuutehtävien ohessa. 

– Valmentajana olen päässyt tuottamaan uusia jenkkifutislupauksia Tampere Saintsin edustukseen, Toiminen kertoo. – On ollut mukava nähdä, että valmentamani nuoret ovat päässeet Saintsin miesten ja naisten joukkueiden merkittäviin, aloittaviin rooleihin.

Toimisen mukaan junioritoiminnassa on jatkuvasti suunta ylöspäin ja juniorijoukkueiden koot kasvavat vuosi vuodelta. Toiminen on saanut tukea ja arvostusta erityisesti kahden viimeisen vuoden aikana juniorijoukkueiden saavutuksilla. Nykyään hän on saanut entistä enemmän vastuuta ja päätösvaltaa juniorijoukkueiden asioissa.

– Valmentajan urallani olen johdattanut U17-joukkueen 1-divisioonan mestareiksi kahdesti ja ne kuuluvat ehdottomasti hienoimpiin muistoihin jenkkifutiksen parissa, Toiminen sanoo. 

Toiminen on pelannut jenkkifutista 13 vuoden ajan useassa eri seurassa. Vuonna 2016 hän pelasi Tampere Saintsissa yhden kauden ajan. Vuonna 2022 hän tuli takaisin Saintsiin. 

– Kahden pelaamani kauden aikana olemme yltäneet aina finaaliin asti, Toiminen sanoo. –  Vaikkei voittoa tullutkaan, niin kyllä se finaalissa oleminen jää vahvasti mieleen. 

Jenkkifutiksen pelipäivän kulttuuri on lähellä Toimisen sydäntä huolimatta siitä, että Amerikassa meininki on suurempaa kuin täällä Suomessa. 

– Suurikokoisena pelaajana pidän myös siitä erityisesti, että tämä laji sopii kaikenlaisille ihmisille, Toiminen sanoo. – Kaikille löytyy oma paikkansa joukkueessa, olit sitten pieni- tai suurikokoinen, nopea tai hidas. 

Toiminen rohkaisee kaikkia uusia pelaajia ehdottomasti tulemaan mukaan jenkkifutisharrastuksen pariin. 

– Tämä laji vie mennessään, hän vakuuttaa. – Kolmetoista vuotta sitten menin katsomaan Nokialla oman ikäisten treenejä ihan mielenkiinnosta. Samana päivänä hetkeä myöhemmin löysin itseni juoksentelemassa kypärä päässä muiden pelaajien kanssa ja tässä sitä nyt ollaan.

Toimisen mukaan jenkkifutispeleissä tulee usein upeita ja näyttäviä suorituksia, joita uusi katsoja osaa myös arvostaa. 

-Vaikka lajista ei ymmärtäisikään mitään, niin silti jenkkifutis on viihdyttävää katseltavaa, hän sanoo. 

Viime kaudesta jäi Toimiselle kaikin puolin hyvä fiilis. 

-Se oli todella menestyksekästä aikaa huolimatta siitä, että hävisimmekin osan finaalipeleistä, Toiminen toteaa. – Saimme U15-joukkueen 1-divisioonan sarjasta kultaa, U17-joukkueen 1-divisioonasta hopeaa, Korkeakoulujoukkueen kanssa hopeaa ja Saints-miesten kanssa 1 divisioonan hopeaa.

Tämä kausi saattaa olla Toimisen viimeinen kausi pelaajana, mutta hän kuitenkin jatkaa valmentajana joka tapauksessa.

– Olisi hienoa päättää pelaajaurani 1-divisioonan voiton kera, Toiminen pohtii. – Tavoitteenani olisi olla valmentamassa muualla Euroopassa 5-10 vuoden päästä. 

Tampere Saintsin pelaajana Toimisella on ollut todella hyvä olla. 

– Valmentajat ovat hyviä tehtävässään ja he ovat saaneet minut tuntemaan oloni kotoisaksi, hän sanoo. 

 kirjoittanut: Sofia Tuohimaa