Kuukauden Pyhimys

Mata Majuri on heinäkuun Pyhimys. Muiden vastuutehtävien lisäksi hän on uudistanut seuran nettisivut nykyiseen muotoon faneille ja seuran jäsenille helposti saavutettavaksi. 

Mata Majuri on Tampere Saintsin naisten joukkueen pelaaja ja myös naisten joukkueen mediavastaava. Hän aloitti jenkkifutiksen pelaamisen syksyllä 2016 ollessaan 17-vuotias. Hän meni mukaan Tampere Saintsin mediatiimiin 2019-2020 aikoihin, jolloin hän julkaisi valmiita grafiikoita ja ottelukuvia sekä päivitti somessa Story-julkaisuja muiden mediatiimissä olevien suunnitelmien mukaan. 

– Otin Saints-naisten mediavastaavan tehtävät vastuulleni kaudelle 2022, Majuri kertoo. – Edeltävinä kausina mediatiimin jäsenenä työskentely ja entistä suurempi kiinnostukseni tehdä urheilugrafiikoita helpottivat mediavastaavan rooliin siirtymisessä. 

Vaikka naisten joukkueen mediavastaavana toimiminen on ollut Majurin sanoin hyvin tuulinen paikka eikä siitä voi saada elantoaan Suomessa ainakaan vielä, hän on kokenut sen olevan myös antoisa kokemus. 

– Mediavastaavana saan toteuttaa vapaasti omia ideoitani ja kehittyä graafisissa taidoissa, hän sanoo. – Parasta on kuitenkin naisten joukkueen mediatiimi, jossa toteutamme mediaa ja viestintää yhdessä Emma Kammosen ja Veera Jalavan kanssa. Saamme työskennellä omien vahvuusalueidemme parissa ja tehdä kukin sitä, mistä tykkäämme.  

Majuri on luonnollisesti kehittynyt pelaajana pelivuosien ja lajikokemuksen myötä. Ensimmäisen kautensa peleissä hän oli potkaisijana. Vasta otteluiden lopussa hän pääsi keskushyökkääjän paikalle, kun pistetilanne oli jo selkeä. 

– Tämä asetelma oli minulle hyvin selvä, koska olenhan kilpaurheilun parissa ollut lapsesta asti, hän sanoo. – Parhaat pelaavat, jotta ottelut voitetaan joukkueena ja jossain kohtaa omat taidot riittivät ansaitsemaan peliaikaa keskushyökkääjänä.

Viime kaudella Majurin pelipaikka vaihtui. Puolustajan rooliin siirtyminen oli lähtökohtaisesti suuri haaste hänelle. 

– Olen pienestä asti ollut hyökkääjänä pallon perässä, enkä ole joutunut opettelemaan taklaamista, hän sanoo. – Pelaaminen pallon yhdellä puolella on laajan rosterin etuoikeus. 

Omien pelikentällä tapahtuneiden onnistumisten lisäksi Majurin mieleenpainuvimpina muistoina Saintsin parissa ovat olleet vuoden 2017 I-divisioonan mestaruus ja kauden 2019 Pietarin pelimatka.

– Tänäkin päivänä muistelen vielä niitä hetkiä ja nauran vedet silmissä, hän kertoo. 

Majurin mukaan Tampere Saintsissa parhaita asioita ovat kaikki ne joukkuekaverit, joiden kanssa on aina hauskaa sekä pelikentällä että sen ulkopuolella. Jenkkifutiksessa kaikenlaisille ihmisille löytyy paikka joukkueesta. 

– Vaikka olisi kuinka huono päivä, joukkuekaverien takia jaksan lähteä aina treeneihin, hän sanoo. 

Hänellä on hyvä olla Tampere Saintsin pelaajana, sillä sekä valmentajat että pelaajat ovat olleet täydellä sydämellä mukana ja he ovat halunneet siirtää tietoa muille eteenpäin. 

– Koen, että treenaamalla parhaita pelaajia vastaan oppii entistä paremmaksi pelaajaksi, hän toteaa.

Hän on aloittanut peliuransa niin sanotusti vaihtopenkiltä ja harjoitellut sekä lajia että fysiikkaa useita vuosia pärjätäkseen pelaajana. Uusille pelaajille ja jenkkifutisharrastuksen aloittamista harkitseville hän ohjeistaakin olemaan pitkäjänteinen ja sietämään epävarmuutta.

– Koskaan ei voi tietää kaikkea jenkkifutiksesta ja peliuran alussa kaikki lajinomaiset liikkeet voivat tuntua haastavilta, hän myöntää. – Aloittelijakin voi olla luonnonlahjakkuus ja saada ensimmäisen pelikautensa aikana runsaasti peliaikaa, vaikka kilpaurheilutaso poikkeaa harrastuksen kaikki pelaa -ajatuksesta. 

Majuri kehottaa ihmisiä tulemaan jenkkifutiksen pelikatsomoon nimenomaan paikan päälle. Television kautta ei välity niin selkeästi valmentajien ja pelaajien fiilis, joka on käsinkosketeltavaa Pyynikin urheilukentällä niin sivurajalla kuin pelikentällä. 

– Otteluissa pääsee seuraamaan Suomen vaihderikkainta ja kovatasoisinta naisten jenkkifutista, hän vakuuttaa. – Paikan päällä otteluissa näkee myös sen suuren työmäärän, joka tehdään hyvän ottelutapahtuman takaamiseksi riippumatta katsojamäärästä. 

Majuri on saanut olla mukana pelaamassa, kun Tampere Saints on kasvanut yhdeksi jenkkifutiksen parhaista joukkueista Suomessa. Hän kokee, että Saintsin naisten joukkueen toiminta on mennyt joka vuosi eteenpäin. Se on kehittynyt samalla, kun media ja viestintäkin ovat kehittyneet. 

– Olen myös päivittänyt Saintsin nettisivut nykyiseen muotoonsa faneja ja seuran jäseniä varten Kammosen ollessa myös apuna. Niitä väännettiin yhdessä yön pikkutunneille saakka, Majuri sanoo. 

Viime kausi jätti hänelle voiton nälän ja halun voittaa Suomen mestaruuden osana Saintsin joukkuetta. Hänen tulevaisuuden suunnitelmansa ovat kuitenkin vielä hieman auki. 

– Loukkaantumisien vuoksi en ole varma, nähdäänkö minua peliasussa pelikentillä vai toiminko taustahenkilönä median puolella sitten, kun Saints-naiset voittavat Suomen mestaruuden, Majuri pohtii.

Kirjoittanut: Sofia Tuohimaa

Kuva: Valtteri Rui