KUUKAUDEN PYHIMYS

Tampere Saintsin miesten joukkueen takapuolustaja eli niin kutsuttu puolustuksen safety Juho Angervo on esittelyvuorossa nyt heinäkuussa tässä juttusarjassa. Joukkueen kesken hänet tunnetaan myös kutsumanimellä Sami. Hänelle tamperelaisen jenkkifutisseuran joukkuetoverit muodostavat omanlaisen perheen

Juho Angervo sai ensikosketuksen amerikkalaisen jalkapallon pariin u13-juniorijoukkueessa vuoden 2016 marraskuussa. Hän piti jefu-uransa varrella puolen vuoden verran taukoa, mutta sitten hän palasi pian takaisin lajin pariin. Huolimatta siitä, että hän on ehtinyt olla Saints-miesten riveissä melko lyhyen aikaa joihinkin muihin verrattuna, Angervo osaa kertoa hieman havaintoja nykyiseen Tampere Saintsin toimintaan liittyen. 

– Oman kokemukseni mukaan seuramme kasvaa ja menee eteenpäin hyvässä tahdissa, Angervo pohtii. – Juniorijoukkueita on useita ja niiden riveistä nousee yhä useampia lupaavia pelaajia miesten joukkueeseemme. 

Hän mainitsee ykkösjuttuna lajissa sen monipuolisuuden. 

– Pelikentillä ei hallitse vain tietynlaiset urheilijat, vaan Tampere Saints yhdistää kaikenlaiset ihmiset ja luo monipuolisuudellaan oman perheen meidän joukkueesta. 

Viime kaudesta 2023 Angervolle jäi hyvä kokemus 1-divisioonan voitosta, mutta kokee sen eteen käydyt finaaliottelut myös merkityksellisinä.

– Saimme meidän joukkueemme voitosta vieläkin paremman tarinan, kun kaikista kolmesta perättäisestä finaalipelistä kahdessa ensimmäisessä taivuimme vastapuolelle, hän muistelee. 

Hän kokee, että viime kauden jälkeen joukkueella on vielä edelleen paljon annettavaa tulevaisuudessakin. Sen aikana oli havaittavissa hyvää kehitystä ja hyvää osallistumista. 

– Tunnelma oli lähes liigajoukkueen tyylistä, hän kuvailee. 

Laji vaatii aikaa ja vaivaa päästä sisälle, mutta ajan kuluessa suomalaisesta divisioonapallosta löytyy melkoisen paljon syvyyttä ja mielenkiintoa seurattavaksi. Siltä kantilta Angervo suosittelee tulemaan katsomoon ottelutapahtumiin ja aistimaan Pyynikin kotikentän loistavaa tunnelmaa. 

– Myös fyysisen pelityylin voi oppia hetken totuttelulla, ellei sen kaltainen pelaaminen ole tuttua aiemman urheilutaustan kautta, hän selittää. – Uusilta pelaajilta vaaditaan kärsivällisyyttä. 

Tämän hetkisen kauden 2024 aikana Angervo pyrkii ottamaan kaiken mahdollisen irti otteluista ja tehdä parhaansa, vaikka armeija viekin oman aikansa nykyään elämästä. 

– Toivon tiukkaa kautta, jonka aikana joudumme välillä taistelemaan selkä seinää vasten voittaaksemme. 

Hänen tulevaisuuden suunnitelmansa ovat pääosin avoimia toistaiseksi, sillä asepalvelus pitää suorittaa loppuun saakka ja sen jälkeen eletään hetki kerrallaan. Mahdollisesti kuitenkin hän suorittaa jatko-opintojaan edelleen Tampereella sitten, kun niiden aika on. 

Angervo rohkaisee uusia ihmisiä lajin pariin ja kartuttamaan urheilukokemusta kärsivällisesti.

– Pienellä kartutetulla kokemuksella voi päästä osaksi harrastelijan maailmaa, mutta samalla tie kohti suurempia otteluita on lyhyempi kuin jalkapallossa tai jääkiekossa, Angervo toteaa. – Jenkkifutis on täydellinen yhdistelmä!

Teksti: Sofia Tuohimaa

Kuva: Noora Hyttinen