Kuukauden Pyhimys

Ilkka Minkkinen on toiminut monessa roolissa tultuaan mukaan seuran toimintaan talvella 2003. Hän on ollut pisimpään seurassa yhtäjaksoisesti toiminut henkilö nykyisten joukossa. Minkkisen mukaan tässä seurassa toimiessa ei ole koskaan valmis, sillä aina löytyy jotain uutta, mitä voi kehittää itsessään. 

-Aloitin junioripelaajana, josta siirryin edustuksen pelaajaksi ja pelaajavalmentajaksi, Minkkinen kertoo. -Nykyään olen miesten ja juniorien fysiikkavalmentaja sekä miesten joukkueen huoltaja/trainer.  

Minkkisellä on ollut jenkkifutista pelaavien Akatemian* opiskelijoiden päävalmentajan pesti. Hän on ollut varajäsenenä Tampere Saintsin hallituksessa ja jäsenenä myös miesten johtoryhmässä. Seuran sisällä luottamustehtävätkin ovat muuttaneet Minkkisen roolia Saints-vuosien varrella. 

-Omalla kohdallani tämä on ensimmäinen vuosi Akatemian kanssa ja kun olemme valmiit, nuoret ovat varmasti oman ikäryhmänsä eliittiä, Minkkinen vakuuttaa, -Akatemiassa valmentaminen on ollut hieno kokemus! 

Minkkinen ei koe, että olisi kotonaan missään muussa seurassa kuin Saintsin porukassa. Todella omalaatuinen päivittäinen tekeminen ja joukkuehenki ovat parasta Saintsissa. 

-Saintsin tiimissä erilaisissa rooleissa on päässyt tekemään ja toteuttamaan itseään oikein urakalla, Minkkinen toteaa. -Treeneissä niin sanottu väsynyt läppä lentää yhtä lennokkaasti kuin 10 vuotta sitten. 

Fysiikkavalmentajan ja trainerin roolissa haasteet ovat vain hyvästä.  

-Yksilöiden valmentaminen joukkueen ja urheilijan etujen mukaisesti on todella haastavaa ja se lisää siksi paljon mielenkiintoa valmennusta kohtaan, Minkkinen täsmentää. 

Huoltajan roolissa Minkkinen näkee, ketkä ovat tehneet työtä talvella huolehtien urheilullisista elämäntavoista. Akatemian päävalmentajan näkökulmasta huomaa, kuinka motivoituneesti nuoret urheilevat ja kuinka nopeasti heissä tapahtuu kehitys, kun fokus on urheilussa. 

-Jenkkifutis tarjoaa haasteita kaiken kokoisille ja näköisille urheilijoille, Minkkinen sanoo. -Valmentaminen on pelaajalähtöistä ja Saints haluaa kehittää pelaajaa myös urheilijana koko peliuran ajan lajitreenien ja oheisharjoitteiden kautta. 

Minkkinen kannustaa ihmisiä rohkeasti tulemaan mukaan Saintsin toimintaan. Minkkisen mukaan paikan päällä saa lajista parhaimman elämyksen, kuten muissakin tapahtumissa.  

-Ottelutapahtumat ovat kehittyneet paikkakunnittain paljon niiltä ajoilta kun itse aloitin lajin, Minkkinen myöntää.  

Minkkisen mukaan seura pyrkii menemään koko ajan urheilullisempaan suuntaan. Lisäksi nykyään jenkkifutis on monipuolisempaa ja vauhdikkaampaa kuin Minkkisen uran alussa. 

-Pelaajamäärät ovat kasvaneet ja oheisharjoittelua on helpotettu, joten treeneihin mennessään ei tarvitse olla kokenut harjoittelija, Minkkinen pohtii. -Suuri kiitos taustatekijöille, että tämä on tullut mahdolliseksi! Kulttuuria ei muuteta yhdessä yössä! 

Minkkinen myös miettii, kuinka hän on saanut nähdä läheltä kehityksen ympärivuotisen valmennuksen ja urheilunhalun ohella. Spagettimaljan nostaminen Hämeenlinnan Vaahteraliiga-ottelussa 2015 on ollut hänelle etuoikeutettu ja hieno kokemus kuten muutkin Vaahteraliigan ottelut. Minkkinen on edustanut kotikaupunkinsa seuraa kaikilla sarjatasoilla.

-Saan olla ylpeä ollessani joukkueen kapteenin roolissa yhden vuosikymmenen ajan, Minkkinen muistelee.  

Viime kaudella UNC voitti, joten Saintsin joukkue sai lisää motivaatiota kehittää toimintaansa kotitappion välierässä saatuaan.  

-Ensi kaudella olemme parempia! Minkkinen sanoo motivoituneena.  

Minkkinen haluaa muutenkin kehittyä lisää valmentajan roolissaan lajissa ja sen ulkopuolella.  

-Edessä on vielä pitkä matka, mutta onneksi myös takanapäin on jo kuljettua polkua.  

Kirjoittaja: Sofia Tuohimaa 

*Tampereen Urheiluakatemia on urheilun yhteistyöverkosto, joka tukee urheilijoita, valmentajia ja seuroja koko urheilijan polun ajan. Urheiluakatemiaan kuuluvat esimerkiksi urheilupainotteiset toisen asteen koulut eli Tredu ja Sammon keskuslukio.