Otteluennakko Tampere Saints – Lohja Lionesses

Otteluennakko Tampere Saints – Lohja Lionesses

Saintsin naiset ovat palanneet tutulle tasolleen Vaahteraliigaan, ja uusi kausi potkaistaan käyntiin lauantaina 14.5. klo 12.00, kun Lohja Lionesses saapuu vieraaksi Tampereelle. Takana on monella tapaa pitkä talvi, mutta harjoittelukausi on ainakin pyhimysten puolella käytetty huolella hyödyksi. Joukkueen päävalmentaja Mikko Aspinen tietää, että työteliäisyys palkitaan:

”Olemme talven aikana painottaneet perustekemisen laadukkuutta, ja nyt Pyynikin jenkkifutispyhättöön saapuu nopea, aggressiivinen ja yllätyksellinen Saints. Kevään viivästyminen on tiivistänyt aikatauluja, mutta viimeisen kuukauden ajan olemme saaneet harjoitella hyvin omassa porukassamme, ja tietyllä tavalla on myös siunaus, että pääsemme avaamaan kauden siten, ettei vastustajalla ole ollut etukäteen mahdollisuutta tutustua pelitapaamme tai mahdollisiin kikkoihin. Vahvuutemme kuitenkin ovat kaikille varmasti tutut voimakas heittopeli ja nopea, pallonhallinnasta kamppaileva puolustus.”

Aspinen kertoo, että Lohjan viime kauden pelifilmit on käyty läpi ja joukkueen pelitapaan on pyritty varautumaan, mutta jokainen kausi on tietenkin oma tarinansa. Tämän kauden osalta kansi on vielä avaamatta, joten lauantain pelissä yllätyksiä tulee varmasti molemmille joukkueille. ”Niihin paremmin sopeutuva joukkue voittaa lopulta” Aspinen toteaa ja mainitsee  odottavansa valmennuksellisesti mielenkiinnolla erityisesti Tero Virtasen koordinoiman puolustuksen kohtaamista.

Kauden avausottelussa korostunee kaksi erityistä kamppailua, kun Lohjan puolustuksen takakenttä vastaa Saintsin hyökkäyksen taitopelipaikkojen myllytykseen. Kotijoukkueen heittohyökkäys on merkittävästi erilainen kuin Lohjan aiemmilla kausilla kohtaamat, joten sieltä löytynee mielenkiintoisia kamppailupareja. Puolustuksen osalta peli ratkaistaan boksissa: Kuinka tamperelaisten DL ja tukipelaajat pärjäävät voimajuoksua vastaan? Aspinen luotaa:

”Lohja on vahva juoksujoukkue, jonka pysäyttäminen vaatii jokaiselta pelaajalta valmiutta laittaa kroppaa likoon ja hoitaa oma hommansa ja luottaa kaveriin, että hän hoitaa omansa. Haluamme viedä Lohjan isoimman syömähampaan pois, ja pakottaa heidät heittämään palloa. Hyökkäyksen osalta tahdomme pysyä ketjujen etupuolella ja ottaa pois ne pelit, joita vastustajan puolustus meille antaa.”

Yksi joukkueen kapteeneista, linebacker Sara Reid, on varma, että lauantain kohtaamiseen saapuu näyttämisenhaluinen Lohja.

”Tarkkana pitää olla siinä, että pidetään oma kova taso yllä ja saadaaan moottorit käyntiin heti ekasta kickoffista alkaen” Reid sanoo. 

Myös Reidin mielestä koko joukkueen off-season oli työntäyteinen, ja on ollut  mielenkiintoista nähdä, kuinka lähes kokonaan uudistuneen Saintsin valmennuksen visiot on saatu herätettyä talven aikana eloon. Paluu SM-liigaan on Reidille erittäin mieleinen:

”Viime kausi 1-divarissa oli joukkueelle tärkeä ja herätti nälän lähteä takaisin liigaan haastamaan itseämme koviin peleihin. On mukava päästä pelaamaan tuttuja kovia vastuksia vastaan ja mitata omaa tasoa. Puolustuksessa on hyvä pöhinä päällä, ja olemme tehneet paljon hommia sen eteen, että olisimme entistä paremmin yhteen pelaava yksikkö.”

Reid ennustaa, että Saintsin hyökkäyksen monipuolisuus aiheuttaa suurta päänvaivaa Lionessesille.

”Ja tulinen DL tulee pitämään huolen siitä, ettei Lohjan OL saa yhtään huilidownia pelin aikana!” Reid lataa.

Aiemminkin SM-tasolla urheillut viime kauden rookie keskushyökkääjä Emma Kammonen lähtee tulevaan kesään itsevarmana:

”Suoritukset eivät jää ainakaan fyysisestä kunnosta kiinni. Sitä on kehitetty koko talven ajan, ja olo on luottavainen. Kevään kovissa treeneissä on saanut kirjaimellisesti tuntea nahoissaan meidän kivenkovan ja taitavan puolustuksen iskukyvyn. Loukkaantumisista huolimatta myös hyökkäyksen rivit on saatu kasaan ja luotto Emilia ”Putka” Rädyn luotsaamaan O:hon on minulla järkkymätön.”

Kammonen on ehtinyt vuodessa kartuttaa niin peliälyä kuin taitoakin, mutta leimautuminen omaan joukkueeseen tapahtui jo ensimmäisellä kaudella.

”Viime vuonna rookiena hämmästelin koko joukkueen mentaliteettia ja fyysisyyttä. Olin jo silloin vakuuttunut, että Saints Ladies todella on liigajoukkue. Tältä kesältä odotan tutustumista muihin koviin suomalaisiin naisurheilijoihin sekä meidän joukkueemme kyvykkyyttä muuntautua ja vastata koviin haasteisiin vielä kovempaa.”

Lohjaa vastaanottamaan asettuu siis paljon vanhaa tuttua Saintsia, mutta pitkän talven myötä myös uudistuksia ja yllätyksiä on luvassa. Ainoastaan se on varmaa, ettei mikään ole varmaa. Päävalmentaja Aspinen toteaakin tyhjentävästi:

”Valmennuksen päässä olemme todenneet, että konventionaaliset viisaudet eivät kestä tilastollista arviointia, minkä takia pelaamme omannäköistä jalkapalloa.”