Gladiaattorivalmentaja Milena AbbasMamode vie U13-ilopillerinsä kohti SM-sarjaa

Päivien piteneminen on merkki lähestyvästä jefukesästä – koska muutama kuukausi on vielä jäljellä ennen alkavaa ottelukautta, virittäydymme tunnelmaan kurkistamalla U13-joukkueen off-seasonin treeneihin sekä haastattelemalla päävalmentaja Milena AbbasMamodea.

Milena on pyhimysnaisten joukkueessa puolustuksen linjaa pelaava liikunta- ja terveysalan moniosaaja: plakkarissa hänellä on fysioterapeutin, liikunnanohjaajan sekä urheiluhierojan paperit. Ammattinsa lisäksi hän on kouluttautunut SAJLin 1-tason koulutuksissa sekä parhaillaan täydentää osaamistaan naispalloilulajien harrastajille tarkoitetussa Valmentaa kuin nainen -koulutuksessa. Koulutus on opettanut jo tähän mennessä paljon. Avoin keskusteluyhteys muiden lajien valmentajien kanssa on antoisaa, kun voi oppia heidän tavoista valmentaa sekä lajien omista harjoitteista, AbbasMamode kertoo. Tiedonjano naisella ei lopu vielä tähän, vaan tähtäimessä on myös valmentajan ammattitutkinto.

Pitkän linjan urheilijana Milenalla on taustalla useampia eri urheilulajeja. Kokemusta on joukkuelajeista useammasta eri pallopelistä ja yllättäen urheilutaustaa löytyy myös klassisen baletin puolelta. Valmentajana Milena aloitti alun perin pesäpallon parissa. Turun laitamilla, Mynämäellä kasvanut nainen tutustui amerikkalaiseen jalkapalloon ensimmäistä kertaa vuonna 2012 muutettuaan Jyväskylään. Jaguarsien avoimet harjoitukset vetivät mukanaan, ja pian höntsäilylajia etsinyt AbbasMamode löysi itsensä voittamassa Suomen maajoukkueessa amerikkalaisen jalkapallon EM-kultaa. Kontakti ja lajin haastavuus viehätti – koukutuin heti.

Vaikka matkan varrella on tultu kokeiltua useampia eri pelipaikkoja, puolustuksen linjasta Milena on erityisen innoissaan. Kyseistä pelipaikkaa pelaavan urheilijan tärkeimmiksi ominaisuuksiksi ottelussa Milena nostaa peliasennon, aggressiivisuuden sekä nopean reagointikyvyn. Pidän siitä, että puolustuksessa ei tarvitse ajatella turhia, vaan saa vain reagoida vastustajan liikkeisiin ja iskeä kiinni, AbbasMamode nauraa.

Minua on aina kiinnostanut lasten fyysinen aktiivisuus ja miten me aikuiset voimme sitä tukea ja edistää, Milena kertoo. Sosiaalisen median kautta tulee vahvoja vaikutteita siitä minkälainen pitäisi olla ja miten tulisi käyttäytyä. Haluan omalla toiminnallani tukea jokaista nuorta hyväksymään itsensä juuri sellaisena kuin hän on – ei pidä ottaa liikaa vaikutteita asioista, mitkä eivät välttämättä ole edes todellisia. Koen pystyväni vaikuttamaan nuorten itsetuntoon ja sen kehittymiseen positiivisesti valmentamisen kautta, hän jatkaa.

Amerikkalainen jalkapallo on lapsille ennen kaikkea hauskaa. Liikunnan ilo on tärkeintä – sillä ei ole väliä, kuinka tarkkaan juoksee sovitun kuvion tai kuinka kovaa taklaa, kunhan menosta ja meiningistä nauttii ja saa kokea onnistumisen tunteita. Erityisesti jenkkifutista AbbasMamode hehkuttaa siksi, koska se on yksi niistä harvoista urheilulajeista missä pelaajan koko, oli se sitten pieni tai suuri, ei vaikuta lajin harrastusmahdollisuuksiin. Toivon, että nuoret, jotka kokevat olevansa epäsopivia perinteisempiin urheilulajeihin löytäisivät jenkkifutiksen, se kun on avoin kaikille ikään, kokoon ja ulkonäköön katsomatta. Kaikille löytyy oma paikka, hehkuttaa Milena.

Keväämmällä Milenan löytää varsin erilaisessa roolissa TV-ruudussa. Nainen on jo toista kautta Gladiaattorit-ohjelmassa tylyn vakuuttavana Skorpionina, jonka olemuksessa Milena kokee oman luonteensa kanssa yhteneväksi vahvan voitontahdon. Gladiaattoreiden kuvaukset ovat olleet kokemuksina huikeita ja molemmat kaudet ovat olleet mielettömän hienoja, AbbasMamode ylistää. Haluan edustaa gladiaattoreissa vahvaa ja itsevarmaa jenkkifutisnaista ja tuoda varsinkin naisten osalta lajia esille, sillä amerikkalainen jalkapallo on yhä marginaalilaji Suomessa, hän jatkaa. Milena pyrkii näyttämään esimerkillään, että viimeisimmän muotivillityksen muottiin ei tarvitse mahtua, vaan itseensä uskomalla pärjää missä tahansa.

© Juhamatti Vahdersalo

AbbasMamode kokee olevansa helposti lähestyttävä ja yksilöllisesti pelaajansa kohtaava valmentaja. Haluan olla valmennettaville turvallinen aikuinen, jolle voi kertoa myös esimerkiksi matikan kokeiden tulokset tai viimeisimmät käänteet sisarusten pelleilyistä, hän kertoo. Päävalmentajana pidän langat käsissä kuvaannollisesti, mutta myös kirjaimellisesti pelaajien kengännauhoja sitomalla ja auttamalla hartiasuojien laitossa. 6-12-vuotiaiden urheilijanalkujen kanssa toimiessa auktoriteetti haetaan aivan muualta kuin vakavuuden kautta ja pyrinkin luomaan ilmapiirin sellaiseksi, että lapset haluavat tulla treeneihin ja niissä on kivaa olla. Lopulta valmentamisen suola on se ilo, minkä näen lasten silmistä ja ne uskomattomat jutut ja hauskat hetket mitä heidän kanssa koetaan, Milena toteaa.

Päävalmentajatiimi Milena AbbasMamode ja Tomi Mäkinen jatkavat yhteistyötä kauden 2018 U11-joukkueen pelaajien kanssa U13-joukkueessa

U13-joukkue on nuori, eli siinä on paljon uusia pelaajia tai vasta vuoden pelanneita. Kausi on Milenan mukaan lähtenyt hyvin liikkeelle. Syyskausi harjoiteltiin perustekniikoita, kuten oikeaoppista taklaamista, jonka Milena kokee olevan erityisen tärkeää oppia heti alkuun. Nyt olemme siirtyneet harjoittelemaan pelikirjaa, joten harjoittelut keskittyvät vahvemmin pelipaikkoihin, Milena kertoo. Erityisen ison muutoksen junioreille tekee siirtyminen 5vs5 -pelistä 9vs9 -peliin, eli kentällä on samanaikaisesti enemmän pelaajia kuin ennen. Joukkuettaan AbbasMamode kuvailee nopeaksi ja voitontahtoiseksi, tosin kehitettävää on vielä pelillisissä asioissa eli juurikin adaptoitumisessa 9vs9 -peliin. Hienoimmiksi asioiksi Saintsin U13-joukkueesta Milena nostaa joukkueen yhteishengen ja sen, että vaikka harjoituksissa joskus nauretaan kippurassa lattialla, pelitilanteessa keskitytään pelaamiseen. Tulevan kesän otteluita odotetaan joukkueessa jo innolla.

U13-joukkue otti vuodelle 2019 haasteen ja ilmoittautui ikäluokkansa SM-sarjaan. Meidän junnut antavat sähäkän vastuksen muille. Olemme ehkä altavastaajina uudessa sarjassa, mutta pyrimme haastamaan vastustajajoukkueita ja samalla pitämään hauskaa. Odotan kaudelta hyviä matseja, hienoja suorituksia, hyvää yhteistyötä muiden joukkueiden kanssa ja reilun pelin henkeä, AbbasMamode maalailee.

Milena toivottaa kaikki vähänkään lajista kiinnostuneet tervetulleiksi tutustumaan treeneihin. Tämä on laji missä saa olla täysin oma itsensä ja kaikki otetaan avosylin vastaan. Saints-perheessä tulee kaikki tutuiksi ja hommia tehdään hyvällä fiiliksellä, Milena hehkuttaa, jatkaen: vähintäänkin kannattaa tulla kesällä Pyynikille katsomaan pelejä, kyllä se jefukärpänen vielä puraisee!

 

Psst! Muista, että Tampere Saintsin juniorijaosto on mukana Pirkanmaan osuuskaupan Kannustajat-ohjelmassa! Vielä tänään 28.2. jokaisella 7-20-vuotiaalla on myös mahdollisuus osallistua ilmaiseen matalan kynnyksen tutustumiskertaan Pirkkahallissa, lue lisätietoja tästä!