Kuukauden Pyhimys

Kuukauden pyhimys Riitta-Liisa Larjovuori on toiminut Tampere Saintsin työtiimissä U17-junioripelaajien joukkueenjohtajana (eli tutummin jojona). Hän on myös ollut pari vuotta juniorijaoston johtoryhmän jäsen. Hänen mielestä harrastajien suuri ikäjakauma ja moninaisuus on hieno asia tässä seurassa. 

– Joukkueenjohtajana olen päässyt mahdollistamaan sen, että joukkueen asiat sujuvat hyvin pelikentän ulkopuolella ja pelaajat voivat silloin keskittyä itse asiaan eli treenaamiseen ja otteluihin. 

Larjovuori on tehnyt juniorijohtoryhmän parissa kaikenlaista organisointia eli paljon esimerkiksi talouteen ja toiminnan suunnitteluun liittyviä asioita. Asioiden suunnitelmallinen toteuttaminen, talouden hallinta ja erilaisissa verkostoissa toimiminen ovat ennestään tuttuja hänelle. 

-Yhdistystoiminta on minulle tuttua muistakin yhteyksistä, hän kertoo. – Olen ammatiltani projektipäällikkö ja siitä on varmasti hyötyä tässä Saintsin tiimissä työskennellessä. Olen ollut puheenjohtajana, rahastonhoitajana ja tilintarkastajana aikaisemmin. 

Ennen varsinaista pelikautta joukkueenjohtajan, esimerkiksi Larjovuoren, vastuulla on niin sarjaohjelmien suunnittelu, pelikenttien saatavuuden varmistaminen kuin sekin, ettei useita otteluita olisi päällekkäin samaan aikaan. 

– Joukkueenjohtajana pääsee tekemään hyvin paljon kaikkea monipuolisesti, Larjovuori toteaa. 

Ennen pelipäivää jojon roolissa Larjovuori myös huolehtii esimerkiksi pelaajaluettelot ajantasalle nykyiseen digitaaliseen tulospalvelujärjestelmään. Itse ottelumatkoilla joukkueenjohtaja toimii matkanjohtajana. 

– Sen lisäksi, että tässä roolissa täytyy tietää päämäärä eli ottelupaikka, niin on hyvä tietää myös muutenkin aikataulut ja ruokailuajankohdat, Larjovuori sanoo. – Pelaajamme ovat fiksuja ja käyttäytyvät hyvin, joten pelireissut sujuvat aina oikeastaan mutkattomasti. 

Jojolla on tärkeä vastuu pelaajien lisäksi informoida myös vanhempia. 

– Varmistan, että kaikki pelaajat ja heidän lähipiirinsä niin sanotusti pysyvät kärryillä ja tarvittaessa muistuttelen ja vastailen kysymyksiin. 

Larjovuoren mielestä jojona toimiminen on todella palkitsevaa. Jojon rooli mahdollistaa sen, että oma kädenjälki näkyy seuralle ja harrastajille. 

– Kun on alkanut päästä pikkuhiljaa sisälle itse lajiin ja miten asiat hoidetaan tässä tiimissä, niin voi ehkä vähitellen myös itsekin kehittää toimintaa eteenpäin, hän sanoo. 

Vaikka Larjovuorella onkin lyhyt perspektiivi Saintsin toimintaan, niin hänen mielestä Saintsin toiminnan taso on ollut jatkuvasti nousujohteista. 

Larjovuoren lapsi on pelannut Saintsissa neljän vuoden ajan. Larjovuoren mielestä on ollut palkitsevaa nähdä, kun oma poika useamman urheilulajin harrastamisen jälkeen löysi jefun, joka tuntuu perheen jälkikasvulle omalta jutulta.

– Aluksi seurasin lajin taustatoimintaa sivusta pelkästään vanhemman roolissa ilman ennakkotietoa itse lajista, Larjovuori selittää. – Yhtäkkiä olinkin Riina Koskimaan houkuttelemana ottelutapahtumavastaavana, mutta oli se kyllä ihan kiva pesti. 

Viime kaudella Larjovuori oli mukana U15- ja U17-nuorten peleissä, joten kausi 2023 oli työntäyteistä hänelle. 

– Valmennus on kaikkein tärkein asia, varsinkin junioriurheilussa, Larjovuori sanoo. – Siksi haluankin kiittää Mömmöä ja Tapsaa loistavasti toimivasta yhteistyöstä valmennuksen, joukkueen johtamisen ja huollon suhteen!

Larjovuori toivoisi että yhä useampi löytäisi jenkkifutiksen ja aloittaisi sen harrastamisen. Lisäksi pelaajien vanhemmat, entiset pelaajat ja muuten lajista kiinnostuneet voivat löytää oman paikkansa lajin taustajoukoissa, esimerkiksi ottelutapahtumien talkoolaisena työskentelyn kautta.

-Tämän lajin pariin on jokainen tervetullut ja haluammekin pitää hyvää huolta pelaajistamme, Larjovuori sanoo. – Mielestäni treenien viikottainen määrä on sopiva, sillä nuorilla on tärkeää olla elämässä tilaa muullekin kuin ainoastaan tälle harrastukselle. Varttuessaan he voivat edetä myös pidemmälle urallaan ja jatkaa opiskelujen ohella Urheiluakatemiassa. 

Hänen mielestä harrastajien suuri ikäjakauma ja moninaisuus on hieno asia tässä seurassa. 

-Seurassamme valmentajat ymmärtävät nuoria ja muutenkin toiminnassamme on paljon sitoutuneita tekijöitä. Harrastukset ja yhteisöllisyys ovat tärkeitä asioita myös haastavassa maailmantilanteessa, Larjovuori toteaa. – Todella moni vaikuttaa olevan huolissaan nuorista. Olisi siis hienoa, jos tulisi näkyvämmäksi se, että haluttaisiin käyttää aikaa nuorten harrastusten mahdollistamiseen.

Teksti: Sofia Tuohimaa

Kuva: Tytti Martikainen / Kuvan edit: Noora Hyttinen