Kuukauden Pyhimys

Iida Koivula on kesäkuun Pyhimys! Hän on ensisijaisesti Tampere Saintsin naisten joukkueen pelaaja, mutta hän on aloittanut tällä kaudella U13-junioripelaajien apuvalmentajana. Hän odottaa naisten joukkueelta erittäin hikistä jefu-kesää.

Iida Koivula tuli Tampere Saintsiin mukaan syksyllä 2020 naisten joukkueen alkeiskurssin kautta. Jenkkifutis oli tullut hänelle jo aikaisemmin tutuksi Kuopio Steelers -naisten joukkueessa pelatessa ja juniori-ikäisenä lyhyen kokeilujakson kautta Nokia Ghosthunters -joukkueessa.

Koivula on toiminut myös jefukoulun ohjaajana kolmen kesän ajan. Hän aikoo pysyä hyökkäyksen linjassa tänäkin kesänä kuten viime kaudellakin. Lisäksi naisten joukkueen johtoryhmän varainhankintavastaavan rooli kuuluu nykyään Koivulalle. 

– Tällä kaudella sain myös kunnian toimia kapteenina ja olenkin todella kiitollinen joukkuekavereille siitä luottamuksesta, hän sanoo.

Koivulan mukaan jenkkifutiksessa parasta on ehdottomasti kontakti sekä Saints-joukkueessa harrastuksen kautta tulleet ystävät ja heidän kanssa vietetyt hetket niin pelikentällä kuin sen ulkopuolellakin. 

– Olen ollut lapsena aina se, jolle huomautetaan liiallisesta kontaktista, mutta jefussa siitä on ollut hyötyä.

Hän kehottaakin hakemaan mukaan lajin pariin, jos kontakti, taktisuus ja juokseminen kiinnostaa. Jenkkifutikseen on lähtenyt mukaan hyvin erilaisia lajitaustoja omaavia persoonia ja sen parissa on mahdollista myös lasten pärjätä, vaikka lajia ei olisi aloittanut harrastamaan ennen kouluikää. 

– Uudeksi pelaajaksi on helpointa päästä mukaan syksyisin alkeiskurssien ja try out -tilaisuuksien kautta.

Hän pitää jenkkifutisotteluita viihdyttävinä katsojille ja hän kuvailee, että pienessäkin ajassa pelikentällä voi tapahtua paljon. Pallonkantajien sijasta kannattaa välillä kääntää katse kentällä myös linjapaineihin, sillä jefu-pelikentillä on yleensä useita kamppailuja samaan aikaan käynnissä.

Koivula odottaa, että kauden 2024 ottelupäivinä naisten joukkue pääsisi näyttämään sen potentiaalin, joka heidän joukkueellaan on ollut nähtävissä off-seasonin aikana. Hän toivoo naisten joukkueelle erittäin hikistä jefu-kesää. 

– Viime kaudesta jäi nälkäiseksi näyttää se, mitä osaamme ja joukkueena aiomme laittaa effortia enemmän suorituskykyymme ja tulostasoon tämän kauden aikana. 

Koivula pitää Saints-naisten joukkuetta erittäin hedelmällisenä paikkana urheilla ja kehittyä. Valmennus ja pelaajat ovat sitoutuneita toimintaan ja yhteisiin tavoitteisiin. Hän on kokenut useita hienoja hetkiä lajin parissa ja tuntenut suurena etuoikeutena kuulua juuri tähän joukkueporukkaan, jossa laji yhdistää eri elämäntilanteita ja ammatteja omaavia ihmisiä.

– Ei meidän kaikkien naisten joukkueen pelaajien tiet olisi välttämättä muuten kohdanneet, ellei olisi tällaista yhteistä mielenkiinnon kohdetta, Koivula miettii.

Viime kaudella hyökkäyksen linjaan siirtymisestä hän on saanut aivan uudenlaisen haasteen eteensä. Omalla pelipaikalla LB-porukassa on ollut huippua nähdä erityisen hyviä pelaajia, joille Koivula haluaakin lähettää terveisensä.

– Terkut erityisesti Saralle, Sarrulle, Rillille, Nellylle ja Ainolle! hän huikkaa.

Valmentaminen on Koivulalle sen verran tuore aluevaltaus, että sen suhteen hänellä on mahdollisuus oppia uutta edelleen jatkuvasti. Hän kokeekin Saints-joukkueen valmennuksen poikkeuksellisen laadukkaaksi. Jefukoulun vetäminen ja junioripelaajien valmentaminen ovat jo tähän mennessä antaneet hänelle paljon.

– Toivoisin, että junioripelaajat saisivat ennen kaikkea sen hauskanpidon irti jefusta, kuten minä saan! Koivula toteaa. – Haluan nähdä heidän onnistuvan joukkueena ja käyttävän talven aikana opeteltuja työkaluja.

Koivula toivoo näkevänsä tämän kauden aikana myös linjan suhteen pannukakkuja eli niin kutsuttuja pannareita ottelupäivinä.

Teksti: Sofia Tuohimaa

Kuva: Valtteri Rui